Merhaba Gönül Dostlarım,
Bu yazımda Mimar Sinan tarafından yapılan aynı isimli iki camiden ve bu camilerin hikayelerini sizlerle paylaşmak istiyorum
Mimar Sinan'ın imzasını taşıyan Üsküdar ve Edirnekapı' daki Mihrimah Sultan Külliyeleri, hiç açığa çıkmayan platonik bir aşkın izlerini mi taşıyor? Yönetmenliğini Cengiz Özdemir' in yaptığı Mimari ve Aşk adlı belgesel bu gizli aşkın izini sürüyor...
Zaman geçip, Mihrimah Sultan 17 yaşına geldiğinde evlilik için iki aday gündeme gelir. Biri Diyarbakır Valisi Rüstem Paşa diğeri ise Başmimar Koca Sinan. Mimar Sinan o yıllarda evlidir ve 50'li yaşlarındadır. Mihrimah, Hürrem Sultan'ın da girişimleriyle kayıtlara rüşvetçi ve entrikacı kimliğiyle geçen Rüstem Paşa'yla evlendirilir.
Aradan yıllar geçer Mihrimah Sultan, Koca Sinan'ı bir gün huzuruna çağırarak İstanbul'da güzel bir yerde kendi adına bir külliye yapmasını ister. Mihrimah, Sinan'ın "Nereye yapılmasını arzu edersiniz" sorusuna "Yerini sen seç" diye cevap verir. Bunun üzerine Mimar Sinan, 1540 yılında Üsküdar'daki Mihrimah Sultan Külliyesi' nin temelini atar. Külliye, 1548 yılında tamamlanır.
O günden Mihrimah Sultan ile Mimar Sinan'ın bir araya gelmesi için aradan tam 14 yıl geçmesi gerekecektir. Mihrimah Sultan 1562 yılında Mimar Sinan'ı bir kez daha huzuruna çağırır ve İstanbul'da kendi adına bir külliye daha yapmasını ister. Bu külliyenin yerini de tıpkı ilkinde olduğu gibi yine Koca Sinan seçecektir. Sinan da ikinci külliye için İstanbul'un en yüksek tepesini seçer. Yeni külliye Edirnekapı surlarının dibine inşa edilecektir.
Her iki caminin ve Mihrimah Sultan ile Mimar Sinan'ın hikayeleri ile ilgili daha geniş bilgileri aşağıdaki yazımızdan daha detaylı öğrenebiliriz...
Önce Kendinizi Sevin ve sonra da Sevdiklerinizin değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun...
En iyi dileklerimle. Esen kalın..
En iyi dileklerimle. Esen kalın..
Mihrimah Sultan Camii Hikayesi
Mihrimah Sultan’ın adını taşıyan camiler ve hikayeleri. Mimar Sinan ile Mihrimah Sultan’ın aşkı, Mimar Sinan’ın Mihrimah Sultan’a yaptığı Camilerin özellikleri.
İstanbul’da Mihrimah Sultan’ın adını taşıyan iki cami vardır. Her ikisi de Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan tarafından yaptırılmıştır.
1- Üsküdar Mihrimah Camisi(İskele Camisi): Üsküdar iskelesinin karşısındadır. 1547’de Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Caminin kubbesi üç yandan yarım kubbe üstüne oturtulmuştur. Mimar Sinan bu tekniği ilk defa Mihrimah Cami’sinde denemiştir. Avlunun ortasında güzel bir şadırvan vardır. Caminin işlemeli mermer mimberi de güzelliği ile tanınmıştır.
2- Edirnekapı Mihrimah Camisi: Edirnekapı Camisi diye de anılır. Şehrin en yüksek yerlerinden birinde bulunan bu cami 1562-1565 yıllarında Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Kubbe yüksekliği 37 metre olan bu cami Mimar Sinan’ın sanatında bir merhale (basamak) sayılır.
Mihrimah Sultan Camisi ve Mimar Sinan’ın Hikayesi
Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan on yedisine bastığında, iki kişi onunla evlenmek ister.
Mihrimah, yani Mihrü Mah, Farsca’da “Güneş ve Ay” anlamına gelir. Kızla evlenmek isteyenlerin biri Diyarbakır Valisi Rüstem Paşa diğeriyse Mimar Sinan’dır.
Padişah kızını Rüstem Paşa’ya verir.
Koca Sinan evlidir, ellisindedir ve de Mihrimah Sultan’a deliler gibi aşıktır!
Gerçi sevdiğine kavuşamamıştır ama, aşkını, olanca güzelliğiyle sanatına yansıtmıştır.
Gerçi sevdiğine kavuşamamıştır ama, aşkını, olanca güzelliğiyle sanatına yansıtmıştır.
Üsküdar’a, Saray’ın isteğiyle elbet, 1540 yılında Mihrimah Sultan Camii’nin temelini atar ve 1548’de bitirir.
Camiyi yaparken, eserine sanki “etekleri yerleri süpüren bir kadının” dış çizgilerini verir.
Derken, ilk kez padişah fermanı olmaksızın, Edirnekapı’da, pek kimselerin uğramadığı ıssız ama İstanbul’un en yüksek tepelerinden birine, ikinci bir eser yapmaya koyulur Mihrimah Sultan’a. Cami küçücüktür. Minaresi otuz sekiz metredir, bir adet incecik kubbesi üzerindeyse yüz 61 pencere, camiin iç güzelliğini aydınlatır.
İçerdeki sarkıtlar ve minare kenarlarındaki işlemeler Mihrimah Sultan’ın topuklarını döven saçlarını anımsatır insana.
İşte, aşka adanmış iki eser.
Şimdi, gidin Edirnekapı ve Üsküdar’daki camileri aynı anda görebileceğiniz bi yer seçin ve 21 Mart’ta, yani geceyle gündüzün eşit olduğu günde seyreyleyin.
Unutmadan, 21 Mart Mihrimah Sultan’ın doğum günüdür.
Göreceğiniz manzaraysa şudur;
Edirnekapı camiinin tek minaresi ardından tepsi gibi kıpkırmızı güneş batarken, Üsküdar’daki camiinin ardından ay doğar!
Alıntı : nkfu.com, BİLGİ DÜNYASI, Gezi, Rehber
https://youtu.be/IbsDpp8xcJk https://youtu.be/Rpt0uIZus9g
https://youtu.be/IbsDpp8xcJk https://youtu.be/Rpt0uIZus9g
Günün Sözü :
" Hayatta yaptıklarınız önemsiz olacaktır; ama önemli olan onları sizin yapmış olmanızdır."
Mahatma GANDHI
İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
3 Haziran, 2017, Antalya
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder