26 Haziran 2017 Pazartesi

BAYRAMLARIN MANEVİ DEĞERİ



 

 Merhaba Gönül Dostlarım,

Bayramlar; milli ve dini duyguların inanışları, geleneklerin tazelenmesi, öğretilmesi, nesilden nesile geçmesi ve canlı tutulması için en doğal yollardır. Milli bayramlarda; vatan, millet, cengaverlik, kıvanç v.b. duygular kişilerin yaşama gücünü kuvvetlendirir.
Dini bayramlarda; beraberlik, kardeşlik, yardım-iyilik, saygı-sevgi, doğru öğretim v.b. duyguların pekişmesine destek olmaktadır. Ayrıca, bayramlar; sosyal dayanışma ve birlik beraberlik şuurunun kişilere sirayet ettiği günlerdir. Örneğin; büyükleri ziyaret, büyüklerin küçüklere hediye vermesi, hasta ziyaretleri, kavgalıların barışması v.b. için bayramlar vesile olmaktadır.
bayram resim ile ilgili görsel sonucu Ramazan ve Kurban Bayramları’ nın başlıca özelliği; komşuların, dost ve akrabaların ziyaret leriyle bir araya gelmeleri/paylaşımda bulunmalarıdır. Bayramlar aslında çocuklar ve gençler içindir.  Gençler yaşlıların ellerini öperek onların hayır dualarını alırlar, el öpen çocuklara para ve hediye verilir. Ziyarete gelenlere Ramazan Bayramında şeker-tatlı  ikram edilir. Bunun sebebi oruç nedeniyle bünyede meydana gelen olumsuzlukları gidermektir. 
Bir medeniyetin oluşumunda maddi unsurlar kadar milli ve manevi değerlerde önemlidir. Medeniyetleri oluşturan insandır. İnsan ise hem maddi hem manevi özellikleri olan bir varlıktır. Bedeni özelliklerinin yanı sıra manevi özellikleri de insanı insan yapan özelliklerdir. Maddeye önem verip maneviyatını unutan bir insan yaşam bulduğu bu dünyada mutlu bir hayat sürmesi mümkün değilse, maddi değerlere önem verilip manevi değerler unutulduğu müddetçe bir medeniyetin uzun sürmesi de aynı şekilde mümkün değildir. 
  Milli ve manevi değerlerimiz olan bayramlarımıza her zaman sahip çıkmak bu değerlerin nesilden nesillere aktarılmasını sağlayarak yaşatmak en önemli görevlerimizden biri olmalıdır.
 Önce Kendinizi Sevin  sonra da Sevdiklerinizin ve sahip olduklarınızın değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın..  


BAYRAMLARIN MANEVİ GÜCÜ

“HOŞ GELDİN EVİMİZE
ŞİİR OLDUN DİLİMİZE
BAYRAM GECESİ
BAYRAM GECESİ.
NEŞE GİBİ TAŞALIM
ENGELLERİ AŞALIM
GEL BENİMLE SEVGİLİ
BİZ DE BAYRAMLAŞALIM.”
Söz: Vecdi BİNGÖL
Beste: Sadettin KAYNAK

Eski devirlerden beri nesil-töre, davranış, bilgi ve alışkanlıklar günümüze kadar süregelmiştir. Bu davranış ve alışkanlıklar, insanlar arasında sevgi ve saygıyı hiç bir zaman eksik etmemiştir. Bu nedenle bozulmaya yüz tutmuş insan ilişkilerinin yeniden filizlenmesini ortaya koyan Bayramlarımızın, yaşam sürecimize ne denli faydalar getirdiğini ve insanları bir araya getirerek birlik ve beraberliği sağladığını unutmamak gerekir.
Bayramlar hüznün, neşenin, sevinçlerin, üzüntülerin, hatıraların aynı anda yaşandığı, zaman zaman geçmişi düşünüp, “Nerde o geçmiş bayramlar” diyerek gözlerimizde bir kaç yaşın bıraktığı, zaman zaman da içimize tatlı bir kıpırtının sardığı kutsal ve mutluluk dolu günlerimizdir.

Ramazan günlerini geride bırakarak bu gün Ramazan (Şeker Bayramı) Bayramı’na girmiş bulunmaktayız. Ramazan Bayramı, dinin emrettiği bir şekilde insanları kutsal inançlar etrafında birleştiren ve aynı zamanda dostluğu, barışı, saygı ve sevgiyi simgeleyen manevi bir değerdir. Bir taraftan insan ilişkilerine ayrı bir düzen verirken, bir taraftan da insanlara, çevresindekilere yaklaşmada olumlu bir görüş kazandırır.
Bayramların manevi gücü ve yansıtmış olduğu huzur çocuklara da etki etmiş ve bayram günlerini mutluluk içinde geçirmişlerdir. Çocukluk günlerimizde bayram gününün derin mutluluğunu hepimiz çok iyi hatırlarız. O günden bu güne, bayram öncesi sevinçli telaşı, koşuşturmanın verdiği Mutluluk ve ardından da bayram gecesinin huzur verici akışı, hiç bir zaman unutulmamalıdır. Bu konuda bayram öncesi mutluluğu kaleme alan Vecdi Bingöl, huzur veren bayram gecesini, bizlere şiiriyle ne güzel tanıtmış ve bu şiiri de Sadettin Kaynak Mahur makamında doyulmaz güzellikte bestelemiştir.
Bayramların diğer huzur veren yönü ise, bayram kutlamalarıdır. Kimimiz bayram günleri hayırseverlik yaparak yoksulları sevindiririz. Kimimiz yalnız ve tek başına yaşayan kimsesizleri ziyaret eder onların gönlünü alırız. Hele küskün olan kimseleri barıştırmak suretiyle, belki de en anlamlı mutluluğu elde etmiş oluruz.
Gerek önceki yıllarda, gerek günümüzde kutlamakta olduğumuz bayramlarımız, insanlar arasındaki ilişkileri geliştirerek kuvvetli bağlar oluşturmaktadır. Ayrıca insanlarda bir bütünlük kurup saygı ve sevgiyi de öne çıkarmaktadır. Tüm bunların yanı sıra, insanlarda var olan fiziki ve manevi gücü birleştirerek Yaradan’a da yaklaştırmayı da sağlamaktadır.
İşte birlik ve beraberliği pekiştiren, dostluğu yücelten,  hayırseverliği hatırlatan, barışı sağlayan, sevgiyi coşturan ve bizlere doyulmaz bir huzur veren Ramazan Bayramınızı candan kutluyor, huzur ve mutluluk içinde geçmesini diliyorum.
Hoşça kalın.

Kaynak :  Metin MERCİMEK,
                  Kentgazetesi.biz.com


https://youtu.be/rvCZsdS77gA

bayram gecesi zeki müren ile ilgili görsel sonucu
Günün Sözü : "Bir insanın hayatında değerli bir şeyi yoksa, o insanın yaşamının da değeri yoktur."
Rabindranath Tagore

İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
26 Haziran, 2017, Antalya
türkiye simgesi resim ile ilgili görsel sonucu



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder