Merhaba Gönül Dostlarım,
İstanbul kutsal mekanları, yaşamış evliyaları, türbeleri hakkında genel bilgileri bir veya bir kaç sayfa ile geçiştirmemiz mümkün değildir. Evliyalar ve Türbelerle ilgili yazılarımın sonuncusu olan bu yazımda, İstanbul' un bilinmeyen yerlerinde bulunan Türbelerini, ziyaret yerlerini siz Gönül Dostlarıma tanıtmağa çalıştım.
Yer yüzünde İstanbul'un sahip olduğu kadar Camileri, Külliyeleri, Türbeleri, Medreseleri, Evliyaları, Ermişleri, Dervişlerini, Üç semavi dini bünyesinde bir arada barındırmasından dolayı İslam, Hıristiyan, Musevi dinlerinin , ibadethaneleri olan Camileri, Patrikhaneleri, Kiliseleri gibi kutsal abidelerinin bir arada bulunduğu bir başka şehir yoktur.
Türkiye 'nin en güzel ve en büyük şehr-i İstanbul'a giden çoğu kişi ona aşık olur.
"İstanbul Melekler Şehri" ünvanını her zaman hak ediyor. onun değerini ve kıymetini bilelim, sadece Türk İslam aleminin değil, tüm dünyanın Gözbebeği olduğunu hiç bir zaman unutmayalım...
Ramazan ayının bereketli havası, cami lerde, türbelerde, mukabelelerde, teravihlerde hissediliyor. Bilhassa evliyaların münevver mezarları, ziyaretçi akınına uğruyor. İstanbul'da huzuruna varılıp bir Fatiha okunacak çokça veli zat söz konusu. Ancak üç büyük evliya var ki ehl-i keşf ve alimler tarafından makamlarının yüksekliği özellikle belirtilmiş. "Kim bunlar?" dediğinizi duyar gibiyiz.
Hemen söyleyelim: Fatih Zeyrek'te Mehmed Emin Tokadî Hazretleri, Eyüp Nişanca' da Murad-ı Münvezî Hazretleri ve Üsküdar'da Abdülfettah Bağdadî Akrî Hazretleri.
Ramazan'ı fırsat bilip türbe gezenler için haberimize konu edindiğimiz bu ulu zatların kabirlerine gitmenizi de tavsiye ederiz.
İstanbul' un en önemli ziyaret edilmesi gereken Türbelerini elimden geldiğince aşağıda sizlere aktarmağa çalıştım. Her ne kadar sürçü lisan ettiysem affola...
Ben yine aynı duamı bu yazımda da tekrarlamak istiyorum.
"Yüce Mevlam, Ramazan Ayı boyunca Tutmuş olduğunuz oruçlarınızı, yaptığınız ibadetlerinizi, ettiğiniz dualarınızı, türbe ziyaretlerinizi, iyiliklerinizi, dergahı izzetinde kabul eylesin, yerine getirilen tüm ibadetlerinizin hayırlara vesile olması dileklerimle... ve ayrıca
Tüm Enbiyalarımızı, Ermişlerimizi, Evliyalarımızı, Dervişlerimizi ve Ulamalarımızı, Allah' ın indinde Rahmetle anıyor, hayır ve dualarla yad ediyoruz. Ruhları şad toprakları bol olsun..."
İstanbul' un birbirinden güzel semtlerinde bulunan kutsal mekanları olan diğer Türbeleri. ( Kısa anlatımları)
Tezveren Dede
Cağaloğlu’nda Basın Müzesi olan binanın altında bir köşeye sıkışmış minicik bir türbe, hiç kimsenin farkında bile olmadığı ya da bilmediği son derece mütevazı bir mezar sadece… Kendisinin Fatih Sultan’ın ordusunda görevli bir eren olduğu yazar kitabesinde… Öyle önünde çılgın kalabalıklar göremezsiniz, yoldan geçenler bir Fatiha okuyup geçerler çoğu zaman ama orada edilen duaların kabul edildiğine inanılır hep.
Telli Baba
Üsküdar’da Aziz Mahmud Hüdâyi, Beykoz’da Yuşa Peygamber, Beşiktaş’ta Yahya Efendi ile birlikte boğazın dört bekçisinden biri olduğuna inanılır. Telli Baba, İstanbul’un bir ucunda Rumelikavağı’nda bulunan bir küçük türbedir. Tam olarak kime ait olduğu belli olmayıp, hakkında çeşitli rivayetler olan bu türbeyi daha çok evlenmek isteyen kişiler, duası kabul olup evlenen gelinler bir de dilekleri olanlar sıklıkla ziyaret eder…
Bir rivayete göre asıl adı İmam Abdullah Efendi olan Telli Baba, Fatih devrinde orduda tabur imamı iken şehit olur. Uzun yıllar önce hastalıklı bir genç kızın onu rüyasında görmesiyle birlikte mezarı keşfedilir. O günden sonra iyileşen genç kızın peşinden birçok insan da bu türbeyi ziyaret etmeye başlar.
Aziz Mahmut Hüdâyi
Üsküdar’ın tepelerinden birinde olan türbesinde yazılı bir duası vardır Aziz Mahmut Hüdâyi hazretlerinin:
Sağlığımızda bizi, vefatımızdan sonra kabrimizi ziyaret edenler ve türbemizin önünden geçtiğinde Fatiha okuyanlar bizimdir. Bizi sevenler denizde boğulmasın, ahir ömürlerinde fakirlik çekmesin, imanlarını kurtarmadıkça göçmesin.
Özellikle eskiden Boğaz’dan geçen gemilerin kaptanları bu dört türbenin önünden geçerken düdük çalar ve mürettebatını bu evliyaların ruhuna Fatiha okumaya davet ederlermiş.
Yahya Efendi
Yahya Efendi, Beşiktaş ile Ortaköy arasında, günümüzde Yahya Efendi Tekkesi adıyla anılan türbede yatan şeyhülislamdır. Yahya Efendi, Trabzon Kadısı Ömer Efendi’nin oğludur. Kanuni Sultan Süleyman’ın da süt kardeşidir ve onun saltanatı boyunca danıştığı kişidir. Boğaz’ı koruyan dördüncü kutsal kişi olduğuna inanılır.
Merkez Efendi
Topkapı’dan Sahil Yolu’na doğru giderken yolun sağ tarafında, Mevlana Kapı'nın arka sokaklarından birindedir Merkez Efendi’nin türbesi. Türbe, çilehanesi ve yanındaki dilek kuyusu ile eskiden olduğu gibi günümüzde de dilekte bulunmak için halkın en çok ziyaret ettiği kutsal yerlerden birdir. Merkez Efendi’nin çocukları ve hayvanları çok sevdiği, ünlü “mesir macunu”nun da mucidi olduğu söylenir.
Sümbül Efendi Türbesi
Sümbülleri çok sevdiği ve sarığının kenarına hep bir sümbül taktığı için Sümbül Efendi diye anılan, Merkez Efendi’nin de kayınpederi ve hocası olan bu ulu kişinin türbesi Koca Mustafa Paşa Camii’nin avlusundadır. Halkın çok rağbet ettiği türbelerden biridir.
Helvacı Baba Türbesi
Halk arasında helvacılık da yaptığı için “Helvalı Baba” ya da “Helvacı Baba” gibi isimlerle bilinen bir tasavvuf ehline ait olan bu türbe Vefa’dan Veznecilere giden yol üzerindedir. Ziyaretçisi hiç eksik olmayan bu türbede özellikle Cuma günleri dilek sahipleri helva dağıtarak dileklerinin kabulü için dua ederler.
Selami Dede
Kısıklı’dan Çamlıca Tepesi’ne doğru çıkılırken yolun solunda bulunan küçücük bir türbedir Selami Dede’nin türbesi. Bu türbe Selami Dede’ye gönülden bağlanmış pek çok kişi tarafından ziyaret edilir, dilekleri kabul olanlar buraya tekrar geldiklerinde mutlaka bir kutu kesme şekerle gelir ve kutuyu oraya bırakırlar ki dileğinin kabul olmasını isteyenler alsın.
Gözcü Baba
Osmanlılar adına Bizans’ı gözetleyen Ahi dervişlerden biri olduğu söylenir Gözcü Baba’nın. Şehit olunca Çemenzar’da, Servili Mezarlık’a gömülmüş ve o semte adını vermiştir. Bugün çok işlek bir caddenin orta yerinde olduğu için zaten her an ziyaretçilerin uğrak yeridir.
Çifte Gelinler
Eyüp Sultan Türbesi’nin yanında bulunan Çifte Gelinler Türbesi eskiden gelinlerin ilk uğrak yeriydi. Türbede yatan üç kişi ile ilgili söylentiden öteye herhangi bir bilgi yok ancak Fatih Sultan Mehmet’in ordusu ile Fetih‘e katılıp şehit olan, iki adet yeni evli gelinin burada yattığı söylenir. Bugün türbenin başında bembeyaz gelinlikleriyle kınalı avuçlarını açıp dua eden gelinlere rastlamamız mümkündür.
Alıntı : listelist.com, Nurten Bengi Aksoy
https://youtu.be/5Kqxo74V-Zk https://youtu.be/JF5OuIsBZRQ
Günün Sözü :
İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
7Haziran, 2017, Antalya
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder