26 Ağustos 2016 Cuma

İSİMSİZ KAHRAMANLAR (4)




halide edip adıvar ile ilgili görsel sonucu
HALİDE EDİP ADIVAR


Merhaba Dostlarım,

Bugün bir başka "İsimsiz Kahraman" ımızı yakından tanıyalım.
Türk Edebiyatı'nın ve Milli Mücadele Dönemi'nin en başarılı isimlerinden biri olan Halide Edip Adıvar, davranışlarıyla da Türk kadınına örnek olmuştur. Yazarımızın hayatı ve eserlerinin anlatıldığı bu güzel yazıyı okumalısınız.

"Sultanahmet Mitingleri, 15 Mayıs 1919'da İzmir'in İşgali üzerine yapılan Türk Ocağı ve Karakol Cemiyeti tarafından düzenlenen mitinglerdir. Bundan önce yine İstanbul'da işgali kınamak ve direnişi yaymak için Fatih, Üsküdar–Doğancılar, Kadıköy mitingleri yapılmıştı.

Sultanahmet Mitingleri, 23 Mayıs 1919, 30 Mayıs 1919, 10 Ekim 1919, 13 Ocak 1920 tarihlerinde dört kez yapıldı. Her birine yaklaşık 150-200 bin kişinin katıldığı mitinglerde; Mehmet Emin Yurdakul, Halide Edip Adıvar, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Rıza Nur, Selim Sırrı Tarcan, İsmail Hakkı Baltacıoğlu, Fahreddin Hayri Bey, Kemal Mithat, Şükûfe Nihal Başar gibi birçok tanınan kişi katıldı ve işgallere karşı kati halk direnişini savunan konuşmalar yaptı."

Kaynak : İzlesene.com

 Kurtuluş Savaşımızda kahramanlık destanları yazmış  önde gelen, aşağıda isimleri belirtilen diğer Kadın 'İsimsiz Kahramanlar' ımız olarak tarihimize geçmişlerdir. Hepsini minnet, saygı ve rahmetle anıyor, önlerinde saygı ile eğiliyoruz, Ruhları Şad olsun...
NEZAHAT ONBAŞI, FATMA SEHER ERDEN (ERZURUMLU KARA FATMA), HALİME ÇAVUŞ (KOCABIYIK), GÖRDESLİ MAKBULE HANIM, ÇETE EMİR AYŞE, TAYYAR RAHMİYE, TARSUSLU KARA FATMA (ADİLE ONBAŞI), KILAVUZ HATİCE, BİNBAŞI AYŞE,

"Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir milletinde Anadolu köylü kadınının üstünde kadın çalışmasını zikretmeye imkan yoktur ve dünyada hiçbir milletin kadını “Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar himmet gösterdim” diyemez.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

En iyi dileklerimle. Esen kalın.



HALİDE EDİP ADIVAR

halide edip adıvar ile ilgili görsel sonucu

1882’de İstanbul’da doğdu. Üsküdar Amerikan Kolejinden 1901 yılında mezun oldu. Kolejde matematik derslerine gelen Salih Zeki Bey’le evlendi. Tanin gazetesindeki yazılarında kendi adı ve eşinin adının yer aldığı Halide Salih mahlasını kullandı. Eşinin ikinci bir bayanla daha evlenmeyi istemesi üzerine ondan boşandı.
halide edip adıvar ile ilgili görsel sonucuKurtuluş Savaşı’nın kazanılması için ABD mandasını savunan Wilson Prensipleri Cemiyeti’nin 1919 yılında kurucuları arsında yer aldı. Yunanlıların İzmir’i işgal etmesi üzerine Sultanahmet Meydanı’nda Milli Mücadele ruhunu arttırmak ve halka moral vermek amacıyla konuşmalar yaptı.
halide edip adıvar ile ilgili görsel sonucuİstanbul’un işgal edildiği yıllarda Mustafa Kemal, Halide Edip ve ikinci eşi Adnan Adıvar’ın idam kararı padişah tarafından onaylandı. Bu durum karşısında Türkçülük düşüncesinin savunucusu olan yazarın kendisi de onbaşı rütbesiyle Kurtuluş Savaşı’na katılarak hasta bakıcılık yaptı. Rütbesi başçavuşluğa yükseltilerek İstiklal Madalyası aldı. Kurtuluş Savaşı’nın devam ettiği yıllarda Mustafa Kemal’le fikir ayrılıkları yaşadı. Eşi Adnan Adıvar’la Fransa ve İngiltere’de yaşamını sürdürdü. Amerika ve Hindistan’da çeşitli üniversitelerde derslere girdi. 1936’da İngilizce olarak kaleme aldığı “The Daughter of the Clown” adlı romanı yayımladı. Türkiye’de en çok baskısı yapılan eser 1943’te de CHP Ödülü’nü aldı.
halide edip adıvar ile ilgili görsel sonucuHalide Edip Adıvar, yalnızca edebi kimliği ile değil kahraman kimliği ile de bilinen Türkiye’nin ilk kadın yazarlarından bir tanesidir. Halide Onbaşı olarak da tanınan bu değerli isim aynı zamanda akademisyen, siyasetçi ve bir öğretmendir. Kurtuluş Savaşı’nda Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında görev yapmıştır. Sivil olmasına rağmen savaş sırasında verdiği mücadele ve çabası sayesinde rütbe alarak kahraman sayılmıştır.
 Aynı zamanda Anadolu Ajansı’nın kurulmasına da yardımcı olarak gazeteciliğe de el atmıştır. Kısacası 1900’lü yılların şartları düşünüldüğünde bir kadın için fazlasıyla dolu, cesaretli, kendine güvenen, fikirleriyle, sanatıyla ve varlığıyla her yerde kendini gösterebilen bir kişiliğe sahip olduğu söylenebilir. Çok küçük yaşta annesini veremden kaybeden Halide Edip ilköğrenimini evde aldığı özel dersler ile tamamlamıştır. Çünkü o dönem gittiği Robert Lisesi’nden padişahın, Hristiyan okullarında Müslüman öğrencilerin okutulmayacağı emriyle ayrılmak zorunda kalmıştır

Doğum: 1884, İstanbul
Ölüm: 9 Ocak 1964, İstanbul
ESERLERİ :
Handan, Heyula, Ateşten Gömlek, Yeni Turan, Seviye Talip, Raik’in Annesi, Son Eseri, Kalp Ağrısı, Mev’ud Hüküm, Vurun Kahpeye, Zeyno’nun Oğlu, Sinekli Bakkal, Tatarcık, Yol palas Cinayeti, Sonsuz Panayır, Döner Ayna, Akile Hanım Sokağı, Kerim Ustanın Oğlu, Sevda Sokağı Komedyası, Çaresiz, Hayat Parçaları

Kaynak : Hürbilgi.com

https://youtu.be/ps4MLWHkbpg



Günün Sözü : " Toprağımızın üstünde şerefsiz yaşamaktansa, Toprağın altında yatmayı şeref sayarız"

İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
Ağustos 25, 2016, Antalya









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder