2 Ağustos 2016 Salı


" KUŞKONMAZ CAMİİ "

 kuşkonmaz camii

 
Merhaba Dostlar,

Bu yazımızda bir halk efsanesini sizlere de tanıtmak istedim,
Bir arkadaşımızın bize göndermiş olduğu yazıda İstanbul'da yer alan Şemsi Paşa Camii hakkında güzel ve ilginç bir konuyu sizin de bilgilerinize sunmak istiyorum.
Gerçek ismi Şemsi Paşa Camii. Halk arasındaki bilinen adıyla “Kuşkonmaz” Camii, onu diğer camilerden  farklı kılan ise "Çılgın Projesi"...

Camilerin Dinimizdeki Yeri ve Önemi
" Yüce dinimizin temel müesseselerinden birisi ve en başta geleni hiç şüphesiz ki cami ve mescitlerdir.
Mescid, "Allah'a secde edilen yer" demektir. Cami kelimesi ise, toplayan, bir araya getiren anlamına gelir. Kur'an-ı Kerim'de ve hadis-i şeriflerde cami yerine mescid kelimesi kullanılmıştır. Her iki kelime de Müslümanların topluca ibadet ettikleri kutsal mekânları ifade eder. Ancak halk arasında mahallelerdeki küçük ibadet yerlerine mescid, daha büyük olanlarına ise cami denilmektedir.
Mü'minleri Allah'ın birliği etrafında toplayan; birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının olgunlaşmasını sağlayan camiler, İslam'ın kutsal mekanlarıdır. Dil, renk, ırk ve kültür farkı gözetilmeksizin milyonlarca insan, her gün camilere gider ve omuz omuza saf tutar, ibadet eder ve huzur bulurlar.
Camiler; İslam tarihi boyunca sadece Müslümanlar için değil, bütün insanlık için önemli hizmetler görmüş; insanlara barış, huzur ve güven telkin etmiş;  asırlarca ilim, bilim ve ilerlemenin mektebi, birlik ve beraberliğin merkezi olmuştur.
Camiler, ibadet yerleri olmakla beraber, eğitim ve öğretimin yapıldığı, insanlara dinî ve ahlakî konularda bilgilerin verildiği birer ilim ve irfan yuvalarıdır."

Kaynak : Mehmet Söylemezoğlu Kocaeli Müftüsü

En iyi dileklerimle. Esen kalın.
 


Kuşkonmaz Camii :

şemsi paşa camii ile ilgili görsel sonucuCami etrafında halkdan edindiğimiz bilgiye göre “Kuşkonmaz Cami” denmesinin bir sebebi var; 1500 lü yıllarda yaşamış olan Şemsi Paşa çok titiz bir insandı ve dönemin sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa ile rekâbet halindedir. Zaman zaman bir araya geldiklerinde hacıvat ile karagöz misali birbirleri ile çekişirlermiş. Laf esnasında söz dönmüş dolaşmış Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa’nın Sultanahmedin hemen yanıbaşında yaptırmış olduğu Mimar Sinan’ın en zarîf eseri kabul gören Edirne Selimiye Camiinin minyatürü olarak inşa edilen bu cami ile ilgili sohbet anında Şemsi Paşa, dayanamayarak Sokullu’ya der ki; -“Efendim bir cami yaptırmışsınız. Çok hoş Ama güvercinler caminizi pisletmişler!” Sokullu Mehmet Paşada  -“Efendim, Allah’ın yarattığı mahlûkattır. Normaldir, engel olamazsın olur böyle şeyler!” der.


mimar sinan resim ile ilgili görsel sonucuSohbet burda kapanır. Ancak, gün gelir Şemsi Paşa da kendinden bir hatıra kalmasını ister ve bir cami yaptırmak ister. Hatırına ise o efendim cami yaptırmışsınız ama güvercinler üstüne pisler kirletirler, “Eyvah!” der. “Ne yapacağız?” Düşünmeden ağzımızdan çıkan bir laf bizi ne hale düşürdü der. Çözüm her zaman olduğu gibi dönemin en önemli mimarı Mimar Sinan'da bulunur. Şemsi Paşa Mimar Sinan’a gider der ki; -“Efendim böyle bir cümle sârfettik. Üzerinde kuşların uçmayacağı bir yer var mıdır?” Mimar Sinan, -“Efendim var öyle bir yer!” der.

şemsi paşa camii ile ilgili görsel sonucuMimar Sinan ilmi ve mimari dehasını kullanarak. Kısa bir araştırmadan sonra Üsküdar’da Kuzeyden ve Güneyden gelen  rüzgârların kesiştiği bir nokta bulur. Ve bir müddet Dalgaların kıyıya çarpmasıyla meydana gelen titreşimleri inceler' ki Mimar Sinan Süleymaniye camisini yaptıktan sonra caminin içinde nargile içerek ses akustiğini ölçen bir adamdır. Kuzey ve Güneyden rüzgarların kesiştiği, dalgaların kıyıyı dövdüğü bir noktada çıkan titreşim seslerinden kuşların rahatsız olacağını düşünen Mimar Sinan Orada hemen sahilin kıyısında bir yer tespit eder. “İşte buraya caminizi inşa edebiliriz” der ve camiyi o noktaya yapmaya karar verirler.

Bu yer Boğaz’ın kenarında kimi zaman serin, kimi zaman ılık ama hep rüzgar alan, kimi zaman kızgın dalgaların duvarlarını dövdüğü “Şemsi Paşa Camiinin” bulunduğu yerdir. işte böyle ortaya çıkar. Üsküdar’ın simgelerinden biri olan “Kuşkonmaz Camiinin hikayesi…
Sizin de bir gün yolunuz düşerse "kuşkonmaz camiine" uğrayıp bir namaz kılmanızı ve ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. 1580 yılında ibadete açılan bu cami yaklaşık 430 yıldır. İbadet hizmeti vermekte olup 430 yıldır. bahçesine kuş konmamıştır.

Kaynak : Gizemliolaylar.com


Mimar Sinan eseri "Kuşkonmaz Camii"nin sırrı - YouTube




İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
Temmuz 1, 2016, Antalya










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder