15 Aralık 2016 Perşembe

MİLLİ VE MANEVİ DEĞERLERİMİZ



Değerli Dostlar,

Uzun zamandır yazmayı isteyip bir türlü fırsat bulamadığım bu yazımı sizlerle ancak bugün paylaşabildim. Yazılarımda zaman zaman bu tip konulara az da olsa yer vermeğe çalıştım veya değinip geçtim fakat yetersiz olduğunu gayet iyi biliyorum.
Aşağıda sıralamasını yaptığım bir  çok maddelerin üzerinde bir kez daha düşünmemiz ve gözden geçirmemiz gerektiğine inanıyorum. Biz bu değerlerin kaçta kaçına vakıfız? Hangilerini uyguluyoruz, bildiklerimiz  bizler için yeterli midir? Bizden sonra gelecek olan nesillere yeterli bilgilendirmeleri yapabiliyor muyuz? Bu sorulara verdiğiniz cevaplar sizi tatmin edebiliyorsa  Milli ve Manevi Değerlerimize önem verdiğiniz için sizleri tebrik ediyorum.



manevi değerler resim ile ilgili görsel sonucu
Manevi Değerler Sosyal Vicdanı Dinç Tutar
Bir insan kalabalığını, millet ve toplum yapan temel değerler vardır. Belli bir toplumun fertleri, belli bir inanç etrafında birleşmişlerse; bu inançlar, toplum fertlerinin benzer hareket ve davranışlarına yol açarak, toplumun belli bir bütünlük içerisinde yaşamasına imkân hazırlayacaktır.
Manevî değerler, bir sosyal grubun mensuplarının, sırf başkaları tarafından tasdik edildiği için değil, kendi idrak ve anlayışıyla doğruluğunu tasdik ettikleri için, anlaşma hâlinde oldukları ve sübjektif olarak da değer takdir ettikleri kıymet hükümleridir.

Önce Kendinizi Sevin ve sonra da Sevdiklerinizin kıymetini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun...En iyi dileklerimle. Esen kalın. 

İbrahim Birol

TOPLUM HAYATININ TEMEL DİREĞİ: MANEVİ DEĞERLERİMİZ
manevi değerler resim ile ilgili görsel sonucuTeknolojinin hızla ilerlemesi, televizyon ve internetin yaygınlaşmasıyla bazı değerlerimizi unutmaya başladık.  Önceden büyüklerimize saygımız sonsuzdu. Otobüste giderken hemen büyüklerimize yer verirdik, Öğretmenlerimizi veya bir büyüğümü gördüğümüzde  hemen ceketimizin önünü ilikler saygılı davranırdık. Yaşlı birine yardım ederdik hemen elinde ne varsa alır taşırdık. Şimdilerde  ise otobüste giderken yaşlı amca ayakta gençlerimiz oturmakta, Öğretmenlere davranışlarımız saygısızca. Yaşlılarımızı görmezden gelmekteyiz.
Peki ya ne oldu bize niye bu kadar umursamaz olduk, niye kaybediyoruz değerlerinizi yavaş yavaş. Ahlaksızlık almış başını gidiyor. Çocuklarımıza lafımız geçmiyor bir şey dediğimiz zaman asileşiyor. Sabır manevi değerlerimizin başında gelirken sabırsız bir millet oluverdik. Öyle bir hale geldi ki sabırsızlığınız yol verme davasından gözümüzü kırpmadan adam öldürür hale geldik.
Ne oldu bizlere ve niye kaybettik bu kadar değerlerimizi. Hayat şartları mı bizi bu hale getiren, geçim sıkıntısı mı yoksa ötekileşmemi. Adı her ne olursa olsun gelin manevi değerlerimize sahip çıkalım ve kaybetmeyelim. Değerlerimizi kaybedersek kendimizi de kaybedeceğimizi sakın unutmayalım.

Kaynak : Fikriye Özrendeci


Millet: Din, dil, ülkü, tarih, ahlak, töre, anane ve sanat anlayışında bir olan insan topluluğudur.

Manevi Değer: Büyük bir sosyal grubun mensuplarının sırf başkaları tarafından tasdik edildiği için kendi idrak ve anlayışları ile doğruluğunu tasdik ettikleri, için anlaşma halinde oldukları ve sübjektif olarak da kıymet taktir halinde ettikleri değer hükümleridir.

Manevi kültürü sağlam olan milletler (uzun bir sürede) maddi kültürü kuvvetli milletlerden üstün hale gelirler. Çünkü alimler(maddeci)belirli bir doygunluk noktasından sonra ilmi araştırmaya yönelmezler. Manacı olanlar ise ilmin Allah rızası için yapıldığını bildikleri için gayret içindedirler.

Manevi değerlerimiz hiç bir zaman önemini kaybetmeyecektir. Başlıca manevi değerlerimiz şunlardır:

1Vatanseverlik                                                                                                                                              2-Milliyetçilik
manevi değerler resim ile ilgili görsel sonucu3-Hürriyet severlik
4-Gerçek manasıyla cihangirlik ve fetih
5-İnsanlığa ve adalete yöneliş
6-Yardım severlik
7-İlme ve alime saygı
8-Ferdi iradeye saygı

1-VATANSEVERLİK:

manevi değerler resim ile ilgili görsel sonucuİnsanın  kaldığı toprak parçası da onun ikinci vatanıdır. Demek ki bizim şimdi üzerinde yaşadığımız  vatandır. İşte insan yaşadığı toprak parçasını kutsal sayar(tabi ki bizim kültürümüzde)ve onun için canını bile vermekten, yani şehit olmaktan çekinmez.

2-MİLLİYETÇİLİK

Milletini sevme ve onu diğer milletlerden üstün tutmadır. Türkler İslamiyet'i kabul etmeden önce birbiriyle mücadele eder savaşırlardı. İslamiyet'i kabul ederek millet olma yaşama şansını yakalamışlardır. Çünkü dinimizin özü ve gerçeği cemiyetin ayrılık ve gediklerini kapatarak fertleri aynı idealle bütünleştiren vahdet akidesidir. İslamiyet'i kabulden sonra millet olma özelliği ile islamı yayma cihad özelliği birleşerek büyük kahramanlıklar gösterdiler.

3-HÜRRİYET SEVERLİK

Başkalarının haklarını tecavüz etmemek şartı ile ferdin kendi haklarını kullanma araştırma serbestliğidir. Fakat başkalarının haklarına saldırmamak şartı ile. Ayrıca millet olarak esareti sevmeyiz. Kubilay’ın Çin’de ayaklanması ve Kurtuluş Savaşı.

Diğer maddelerin açıklamalarını sayfamızda çok yer tuttuğundan dolayı açıklayamıyoruz.

Türk Milletini Temsil Eden Milli Ve Manevi Değerler Nelerdir
(Bu maddeleri her Türk Gencinin bilmesi ve öğrenmesi gerekir, bu maddeler bir ulusun olmazsa olmazlarıdır. Bilipte unutmuş olanlara bir hatırlatma olarak yazılmıştır.)

canlı türk bayrağı ile ilgili görsel sonucu











Örf ve adetlerimiz ,
Dilimiz , Törelerimiz ,                                                                    
Marşlarımız ,                                                                                          
Bayramlarımız,
Türkülerimiz ,
İnsanlarımız ,
Bayrağımız ,
İlden ile farklılık gösteren şivelerimiz ,
Yörelerimize göre geçmişten bugüne yemeklerimiz ,
El sanatlarımız ,
Dinimiz,
Tarihi yapıtlarımız.

vb. diye sıralandırabiliriz. Bizi biz yapan değerlerimiz içinde insanlarımızın şefkati ve geçmişimizdeki olaylar karşısındaki yapmış olduğu tutumlarıda ekleyebiliriz.

Kaynak : forumlordum.com

Günün Sözü :  " Manevi değerler olmaksızın toplum olamayacağımızın bilincinde olmalıyız. Manevi değerlerin hafife alınmasının veya küçümsenmesinin topluma zarar verdiğini bilmeliyiz."

İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
15 Aralık, 2016, Antalya












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder