24 Eylül 2017 Pazar

EMEKLİLİĞE UYUM VE EĞİTİMİ



emeklilik öncesi eğitim resim ile ilgili görsel sonucu



Merhaba Gönül Dostlarım,

İyi bir hafta sonu geçirmeniz temennisiyle,
Emekli ve Emeklilik ile ilgili dünkü yazıma ilave olarak, Emeklilik Hayatında Uyum Sorunu Ve Emeklilik Eğitimi ile ilgili sayın Prof. Dr. Cemalettin İpek Ahi Evran Üniversitesi, Eğitim Fakültesi / Eğitim Bilimleri,   Emeklilik Hayatında Uyum Sorunu Ve Emeklilik Eğitimi ile ilgili  yazmış olduğu bir yazısını  ve ayrıca sayın   Y. Furkan Şen' in yazısından kısa bir bölümünü,  sizlerle paylaşmak istiyorum.

instagram emekli insan resimleri ile ilgili görsel sonucu " Bireyin emekliliği bir kriz durumuna dönüşmeden         geçirebilmesi   bakımından büyük önem taşıyan “emekliliğe hazırlık eğitimi” ile bireyin emeklilikte çalışmak istemesi durumunda kendisine yol gösterecek “ikinci işe hazırlık eğitimi” olgularının yetişkin eğitimindeki önemi ve farklı ülkelerde emeklilere yönelik yerinde bir uygulama olarak görülen “retiree clubs” ve “friendly visiting” gibi uygulamaları incelemektir. Çalışmanın kapsamını, emeklilik kavramı ve getirdiği sorunlar üzerinde yapılan çeşitli araştırmalar ve bu sorunların aşılabilmesi amacıyla hayata geçirilebilecek hazırlık eğitimleri oluşturmaktadır. Çalışma, literatür taramasına dayanmaktadır. Anahtar Kelimeler: Emeklilik, Emeklilik İle İlgili Sorunlar, Emekliliğe Hazırlık Eğitimi, İkinci İşe Hazırlık Eğitimi, Emeklilik Kulüpleri. "
Kaynak : Dr. Y. Furkan ŞEN, Emniyet Müdürü, İçişleri Bakanlığı

Her iki alıntı yazıdan elde edilecek ortak sonuç  aynı olduğu gibi, ileriki yıllarda ülkemiz yönetimindeki yetkililerin çıkaracakları çok geniş kapsamlı bir  Emeklilik Yasası ile aşağıdaki yazıda bahsedilen Emeklilik ilkelerinin hayata geçirilmesi Emeklilere faydalı olacak ve onların çok daha refah bir Emeklilik Dönemi geçirmelerini sağlayacaktır.
Önce Kendinizi Sevin  sonra da Sevdiklerinizin ve sahip olduklarınızın değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın... 

İbrahim Birol
****

Emeklilik Hayatında Uyum Sorunu Ve Emeklilik Eğitimi

ÖZ Emeklilik, bireylerin yaşamlarında uyumsuzluk sorunu ile karşılaşabilecekleri dönemlerden biridir. Emekli olan bireyler, bir yandan çalışma hayatında sahip oldukları görev, statü, hak ve alışkanlıklarından vazgeçmek, diğer yandan da yeni rol ve görevleri benimseyip, üstlenmek durumunda kalabilmektedirler. Emeklilerin, yeni rol ve görevlerini yeterince kabullenemediklerinde, kendilerini artık elinden bir şey gelmez, yaşlı ve işe yaramaz bireyler olarak görmeleri söz konusu olabilmekte; buna bağlı olarak da değersizlik duygusuna kapılarak ruh sağlıkları bozulabilmektedir. Bu bildiride, emekli olan bireylerin emekliliğe, her yönden kendilerini tükenmiş hissettikleri bir dönem olarak değil, yeni rol ve görevlerle hayatında yeni bir başlangıç olarak bakabilmelerine, bir başka ifadeyle emeklilik hayatına daha kolay uyum sağlayabilmelerine katkı sağlayacak emeklilik eğitimi üzerinde durulmaktadır. Bu kapsamda, ülkemizde emeklilik dönemi ile ilgili olarak yaşanan sorunlar, bu konuda yapılmış olan araştırmalara atıfta bulunularak tartışılmakta ve söz konusu sorunların çözümü için bazı öneriler sunulmaktadır. Öneriler arasında, emekli olacak bireylere, bu döneme daha kolay uyum sağlamalarını kolaylaştıracak bir emeklilik eğitimi içeriği de yer almaktadır.
İlgili resim
Anahtar kelimeler: Emeklilik, emekliliğe uyum, emeklilik eğitimi.
 Bu bildirinin esin kaynağı ülkemizde gözlemlenen bir emeklilik hikâyesidir. Söz konusu hikâye, 1990’ların sonlarında Ankara’da yaşanmıştır:

Bir yaz günü, saat 10 gibi ilk duraktan belediye otobüsüne bindim. İlk dikkatimi çeken şey, otobüste, hepsinin 60 yaşın üstünde olduklarını tahmin ettiğim kişilerin çoğunlukta olmasıydı. Kafamda oluşan ilk düşünce, vefat eden bir arkadaşlarının cenazesine gidiyor olabilecekleriydi. Fakat bir sonraki durakta, yukarıdaki tanıma uyan ve sadece kart göstererek otobüse binen birkaç kişinin daha gelmesiyle, ilk düşüncem değişti. Bu defa, belediyenin sabah saatlerindeki trafiği rahatlatmak amacıyla başlattığı, 65 yaşın üstündeki kişileri saat 10’dan sonra toplu taşımadan ücretsiz yararlandırma uygulaması aklıma geldi. Bununla birlikte, bu kadar yaşlının aynı otobüste nereye gittiği sorusu, zihnimi hala meşgul ediyordu. Kısa bir süre sonra, kulak misafiri olduğum bir diyalog sayesinde, bu sorunun cevabını da öğrenmiş oldum. Diyalog şu şekildeydi:

- Aleyküm selam dostum, sen de emekli oldun mu? - Evet, bir iki ay oluyor. - İş bulabildin mi? - Şükür geçen hafta buldum. - Öyle mi, çok sevindim… Ne kadar veriyorlar? - Elli milyon veriyorlar, bir de öğle yemeğini ücretsiz yiyoruz. - Çok iyiymiş… Valla çok sevindim.
Diyalog şu şekilde devam etti:
- Bizim Ahmet vardı, hani filan yerde çalışıyordu… - Evet evet, hatırladım… - O da altı ay önce emekli oldu, ama hala bir iş bulamadı. - Deme… Kötü olmuş… - Çalıştığın yere, oraya yakın iş yerlerine bir sorsan; ona da bir iş bulsak… - …

Bu şekilde devam eden diyaloga şahit olduktan sonra, o sıralarda personel yönetimi ile ilgili almış olduğum lisansüstü ders aklıma geldi. Söz konusu derste emeklilik konusu da yer alıyordu. Bu kapsamda, bir kaç ülkede bazı kurum ve kuruluşların emeklilik dönemi yaklaşmış olan çalışanlarına emeklilik eğitimi sağladığı ifade edilmişti.
instagram emekli insan resimleri ile ilgili görsel sonucuAyrıca bu ülkelerde, emeklilere yönelik olarak, bazı danışmanlık ve eğitim şirketlerinin kurulmuş olduğu; şirket temsilcilerinin kurumları gezerek, emekliliği yaklaşan kişileri, bir sözleşme yaparak, cüzi taksitlerle ödeyebilecekleri şekilde, emeklilikten sonra ücretsiz yararlanabilecekleri kampanyalara abone ettikleri belirtilmişti. Farklı ülkelerdeki emeklilikle ilgili bu uygulamalar, yaz aylarında ülkemize otobüs otobüs gelen ve içinden hep emeklilerin çıktığı turist kafilelerini gördüğümüzde, kafamızda oluşan şu soruların cevabını da içeriyordu: Elin emeklileri ülke ülke dolaşıp, emekliliklerinin tadını çıkarırlarken, bizim ülkemizde emekli olanlar neden yeni bir iş bulup çalışmak zorunda kalıyorlar? Acaba diğer ülkelerde emekli olanlar o kadar çok mu emekli aylığı alıyorlar?
Yukarıdaki hikâyeden esinlenerek hazırlanan bu bildiride, ülkemizde emeklilik dönemi ile ilgili olarak yaşanan sorunlar, bu konuda yapılmış olan araştırmalara atıfta bulunularak tartışılmakta, ayrıca bu sorunların giderilmesine yönelik bazı çözüm önerileri sunulmaktadır. Söz konusu önerilerden biri de emekli olacak bireylere, bu döneme daha kolay uyum sağlamalarını kolaylaştırmak amacıyla verilecek emeklilik eğitimi olacaktır

 Kaynak :  Prof. Dr. Cemalettin İpek Ahi Evran Üniversitesi, Eğitim Fakültesi / Eğitim Bilimleri,   Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (AEÜSBED), 2017, Cilt 3, Sayı1, Sayfa 60-72      

Günün Sözü :

mevlana sözleri resimli ile ilgili görsel sonucu

İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
24 Eylül 2017, Antalya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder