7 Eylül 2017 Perşembe

TATİL DÖNÜŞÜ SIKINTI VERİR...




Tatil sonrası sendromu- Eyvah! Anahtarlarımı plajda unuttum

Merhaba Gönül Dostlarım,


Uzun tatil dönemlerinden sonra iş yaşamına adapte olmak kolay değil. Uzmanlara göre tatil sonrası sendromu yaşamamak için küçük planlamalar yapmak gerekiyor. Sendrom uzadıkça istifaya varan sorunlar yaşayabileceğine dikkat çeken uzmanlar bakın neler öneriyor...
tatil resimleri ile ilgili görsel sonucu
Yıllık izinlere bir de bayram tatili eklenince uzun bir dinlenme dönemi geçiren çalışanların çoğu adaptasyon güçlüğü yaşıyor. Ancak küçük planlamalarla bu zorluk kolayca aşılabilir.

Aylarca yoğun iş stresi altında çalıştıktan sonra gelecek tatili hayal etmek her çalışanın iple çektiği bir dönemdir. Hatta bu süreç bu yılki gibi bayram tatiliyle birleşirse tadından yenmez bir hal alır. Ancak tatil bittiğinde uzun bir süre rutinin dışına çıkan çalışanlar için artık ’gerçek hayata’ dönme vakti geldi çattı. İş stresinden uzak geçirilen tatil dönüşünde ’iş maskesini’ yeniden takıp işe adapte olmak da başlangıçta zor gelir. Uzmanlar bu duruma yeniden alışmanın zaman aldığı kanaatinde. Üstelik adaptasyon süreci ne kadar uzarsa kişinin motivasyonunun o kadar azaldığını söylüyorlar. ’Tatil dönüşü adaptasyon depresyonu’ ya da ’yaz depresyonu’ denilen bu durum tatilde biriktirilen tüm enerjinin bir anda yok olup gitmesine neden olabiliyor. Yapılan araştırmalara göre tatilden dönen kişilerin yaklaşık yüzde 50’si de kendisini iyi hissetmediğini ifade ediyor.

tatil dönüşü resimleri ile ilgili görsel sonucuSağlık sorunları baş gösteriyor,
 İstifalarda artış var,

"Düzenli spor yapmak işinizi kolaylaştırır"

İşe gitmeden önce hazırlık yapmak, ilk haftanın zorlu geçeceğini baştan kabullenmek işinizi kolaylaştırabilir. " İlk hafta rölantide çalışmanız hem size hem de iş performansınıza olumlu katkı sağlayacaktır" diyen Acıbadem Fulya Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Aylin Aksoy Çoban’a göre tatilde başlanılan enerji ve keyif depolamaya sonrasında da devam edilmeli. Bunun en iyi yolu da düzenli spor yapmak. Mevsimsel depresyon aslında sadece insanlara değil doğadaki tüm canlılara özgü bir durum. Bu dönemin tüm canlıların kendilerini yeni mevsime hazırlarken geçirdikleri bir durgunluk dönemi olduğuna dikkat çeken Amerikan Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Dr. İsmet Bora da tatil döneminde insanların yeni kararlar aldığını, bunları uygulamak için kendilerine zaman tanımaları gerektiğini söylüyor.
Yazar: Eylem Aktay
Kaynak: http://www.isteinsan.com.tr
Önce Kendinizi Sevin  sonra da Sevdiklerinizin ve sahip olduklarınızın değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın.. 
Tatil dönüşü can sıkıntısında dünya üçüncüsüyüz!
Bayram tatili bitti, sonbahar yaklaşıyor. Peki, yaz boyunca gittiğimiz tatiller sonbaharı mutlu karşılamamız için yeterli mi? Seyahat sitesi momondo.com.tr’nin araştırması tam tersini söylüyor. Verilere göre Türklerin yüzde 64’ü tatil dönüşü can sıkıntısı ve mutsuzluk yaşıyor

Tatil denince akla tüm dertlerden, sorumluluklardan uzak, doyasıya kafa dinlemek geliyor. Peki, ya dönüşü? Masmavi sulara karşı geçirdiğimiz o güzel günlerin ardından eve döndüğümüzde de kendimizi nasıl hissediyoruz? Seyahat sitesi momondo.com.tr’nin her yıl gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçları, tatil dönüşü pek de mutlu olmadığımızı söylüyor. Hatta verilere göre yaklaşık olarak her üç kişiden ikisi, tatil dönüşü mutsuz oluyor. Araştırmanın en çok dikkat çeken diğer sonuçları şöyle:

tatil resimleri ile ilgili görsel sonucuKADINLAR DAHA MUTSUZ OLUYOR

Tatili bırakıp, sorumluluklarla dolu günlük hayata geri dönmek pek kolay olmuyor. Türklerin yüzde 64’ü tatil dönüşü kendilerini mutsuz hissediyor. Bu konuda kadınlar (yüzde 68) erkeklerden bir adım önde yer alıyor (yüzde 60). Yaş dağılımına baktığımızda ise tatil bittiği için en mutsuz olan yaş grubunun yüzde 68’le 23-35 yaş grubundakiler olduğu görülüyor. Diğer yandan yaş arttıkça can sıkıntısı yaşama oranı da düşüyor. 36-55 yaş grubundakilerin yüzde 62’si tatil dönüşü kendini mutsuz hissettiğini söylerken bu oran 56-65 yaş grubunda yüzde 57’ye iniyor.

DÜNYADA ÜÇÜNCÜ SIRADAYIZ


Dünya geneline baktığımızda ise tatil dönüşü kendini en mutsuz hisseden ülke, yüzde 67 ile Polonya. Polonya’yı yüzde 65’le İngilizler takip ediyor. Türkler ise yüzde 64’le bu konuda dünya üçüncüsü konumunda. Türkiye’yi yüzde 61 ile İspanya ve yüzde 60 ile Fransa takip ediyor. Tatil dönüşü sendromunu en az yaşayan ülke ise yüzde 22’yle Çin.

aileyle vakit geçirme resim ile ilgili görsel sonucuAİLEYLE VAKİT GEÇİRMEK HER DERDE DERMAN

Peki, bu durumu atlatmak için en sık başvurduğumuz yöntemler hangileri ne? Verilere göre Türklerin neredeyse üçte biri dönüş gününü takip eden bir ya da iki gün için izin alıp, aile veya arkadaşlar ile vakit geçirmeyi tercih ediyor. Sendromu atlatmak için kullandığımız bir diğer yöntem ise yüzde 23’ümüzün tercih ettiği kendine zaman ayırma yöntemi. Diğer yandan kadınların yüzde 20’si, erkeklerinse yüzde 17’si tatil dönüşü sağlıklı beslendiklerinde kendilerini daha iyi hissettiklerini belirtiyor. Türklerin yüzde 16’sı ise bu sendromu bir sonraki tatilini planlamaya başlayarak atlatıyor.

TATİL DÖNÜŞÜ İLK GÜN KAYTARIYORUZ


Araştırmaya göre Türkiye’nin yüzde 13’ü tatil dönüşünde can sıkıntısından kurtulmak için tatilden döndükleri gün izin kullanmaksızın iş ya da okula gitmediğini söylüyor. Tatilden döndüğü gün kaytarma konusunda Türkler ikinci sıradayken birinci sırada yüzde 14’le Avusturya geliyor. Dünya genelinde ise ortalama oran sadece yüzde 6.

alış veriş resimleri ile ilgili görsel sonucuBİR DİĞER YÖNTEM ALIŞVERİŞ

Türklerin tatilden döndükten sonra yaşadıkları can sıkıntısından kurtulmak için en sık yaptıkları şeylerden biri de alışveriş. Araştırmaya Türkiye’den katılanların yüzde 13’ü tatilden döndükten sonra daha iyi hissetmek için kıyafet, elektronik eşya, takı gibi yeni şeyler satın aldığını söylüyor. Can sıkıntısını alışverişle atlatmayı en çok tercih eden ülke yüzde 20’yle Brezilya. Onu yüzde 15’le Çin takip ediyor. Türkler ise üçüncü sırada yer alıyor.

“EN İYİ ÇARE BİR SONRAKİ TATİLİ PLANLAMAK”


momondo Türkiye sözcüsü Serpil Öztürk, araştırmanın sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “Tatil sonrası gündelik hayata dönüş, çoğumuz için zorlu bir süreç. Ancak bu süreci daha kolay atlatmanın yöntemleri var. Örneğin Türkiye’de pek çok kişinin yaptığı gibi aileyle veya arkadaşlarla geçirmek iyi bir yöntem. Ama tatil dönüşü sendromunun en etkili çaresi, bir sonraki seyahati planlamaya şimdiden başlamak. Böylece araştırma ve planlama aşamasını keyfe dönüştürerek sonraki tatile kadar heyecanınız canlı tutabilirsiniz.”

 Alıntı :
Turizm News | Turizmin güncel haberleri, online gazetesi                                
 Günün Sözü :

dinlenmek ile ilgili güzel sözler ile ilgili görsel sonucu


https://youtu.be/hh_YVFL768g                                      

 tatil görüntüleri video ile ilgili video

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder