Merhaba Gönül Dostlarım,
Blog yazılarımda zaman zaman yer verdiğim, dünyada insanlık adına çok değişik hizmetler vermiş ve iyilikler yapmış çok farklı karakterleri sizlerle paylaştım.
Bu tür merhamet sahibi insanların insanlık adına verdikleri hizmetlerin çoğunda milliyet, ırk, din, dil farkı gözetmeksizin sadece insan olmaları nedeniyle sadece yardım için hiç bir karşılık beklemeden canla başla mücadele veren kişilerden biri olan Florence Nightingelden bahsetmeden geçmeğe gönlüm el vermedi desem...
Florence Nightingale, babası tarafından eğitilmiş, İngilizcenin yanı sıra, Yunanca, Latince, Almanca, İtalyanca ve Fransızca biliyordu.
Dünya üzerinde ismini altın harflerle yazdıran ilk hemşire olmuştur. Doğum günü her yıl
" Uluslararası Hemşireler Günü" olarak kutlanmaktadır.
İngiliz sosyal reformcu, istatistikçi ve hemşire. Modern hemşireliğin kurucusudur. Kırım Savaşı sırasında eğitim alan hemşirelerin yöneticisi olarak öne çıkmış, savaşta yaralanan askerlerin tedavi ve bakımlarını yapmıştır. Vikipedi
Doğum tarihi: 12 Mayıs 1820, Floransa, İtalya
Ölüm tarihi ve yeri: 13 Ağustos 1910, Mayfair, Londra, Birleşik KrallıkEğitim: Londra King's Koleji
Defin tarihi ve yeri: 20 Ağustos 1910, St. Margaret of Antioch Churchyard, Wellow
Ebeveynler: William Nightingale, Frances Nightingale
İşte bu hemşirelerden biri de askerler tarafından “Lambalı Kadın” diye çağrılan ve zengin bir ailenin kızı olan hemşire Florance Nightingale’dir. Zorlu savaş koşullarının getirdiği kolera salgını sırasında, yaralı hastaların arasında dolaşırken hep elinde bir lamba taşıdığı için, yaralı askerler tarafından “Lambalı Kadın” diye adlandırılan Florence Nightingale, sabrı ve sevgisiyle pek çok hastaya şifa ve moral kaynağı olur o yıllarda.
Florence Nightingale daha küçük yaşlardayken hastanelerde hastalara yeterince ilgi gösterilmediğini düşündüğünden ve bunu düzeltmek istediğinden hasta bakıcı olmak ister. Ama ailesi Nightingale’e izin vermez. Çünkü o dönemlerde hasta bakıcılık hiçbir işi olmayan kızların yaptığı pis bir iştir.
Savaştan sonra da kendini bu mesleğe adayan ve hemşirelik mesleğinin kurucusu sayılan Florence Nightingale, Londra’da bir hemşirelik okulu açar. 1907 yılında İngiltere Liyakat Nişanı alan ilk kadın olur.
Florence Nightingale Müzesi
İşte hepimizin askeri bir kışla olarak bildiği Selimiye Kışlası aslında sağlık alanında da bir ilke imza atarak tarihe geçmiştir. Kışlanın kulelerinden birinde bulunan Florence Nightingale ve beraberindeki hemşirelerin kaldığı oda günümüzde müzeye dönüştürülmüştür.
Selimiye Kışlasının büyüklüğü konusundaki söylentilere göre; iki kardeş aynı yıllarda, aynı yerde üç yıl askerlik yapmış ama birbirlerini hiç görememiş ve karşılaşmamışlar kışlanın içinde…
Alıntı : Nurten Bengi Aksoy
Önce Kendinizi Sevin sonra da Sevdiklerinizin ve sahip olduklarınızın değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın..
Florence Nightingale
Modern hemşireliğin kurucusu ve temsilcisi olan Florence Nightingale, 1820 yılında İtalya Florence şehrinde doğmuştur.
Babası İngiltere de büyük arazilerin sahibi olarak, zengin ve şehrin ileri gelenlerinden idi. Florence, hastalara kötü muamelenin olduğunu ve bu durumu ortadan kaldırmak için hastabakıcı olmak istediğini ve bu durumu daha da ileri getirerek bunun bir meslek haline getirilmesi gerektiğini düşünmekteydi. Hastabakıcı olma isteğini ailesine bildirdiğinde, ailesinin hastabakıcılığa pis ve aşağı bir meslek olarak bakması, genellikle de bu işi daha çok yalnız ve fakir kızların yapması
nedeni ile bu isteği ailesi tarafından kabul edilmemiştir.
Florence Nightingale, genç kızlık dönemine geldiğinde ise ailesinin bütün karşı çıkmalarına rağmen, idealist karakteri gereği idealinin peşinden koşarak hemşire oldu. Bu alanda Almanya ya giderek hastabakıcılığı ve hastane yönetimi üzerine incelemeler yaptı.
1853 de Londra’daki hasta kadınların bakımı kurumuna yönetici olarak getirildi. 1853- 1856 yılları arasında olan Kırım Savaşında İngiliz ordusundaki yaralı askerlere bakmak üzere gönüllü hemşire ve rahibelerle İstanbul Selimiye’de kışlasında kurulan askeri hastaneye gönderildi. Yaptığı başarılı çalışmaları sonucunda yaralı askerlerdeki ölüm oranı hızla düşmüştür. Savaş sonrası döndüğü İngiltere de kurulan Ordu Sağlığı Kraliyet Komisyonunda görev almıştır.
1860 yılında halkın verdiği bağışlar ile Nightingale Fonunu kullanarak ilk Nightingale hemşirelik okulunu kurdu. 12 Mayıs Nightingale nin doğum günü olması nedeni ile her yıl 12 Mayısta başlayan haftalar tüm dünyada hemşirelik haftası olarak kutlanmaktadır. 1907 yılında ise Order Uf Merit liyakat ödülü ile ödüllendirildi. Hayatı boyunca bir çok başarıya imza atan Nightingale, 1910 yılında vefat etmiştir.
Alıntı ve Yazar: Züleyha Günay, bilgiustam.com
Günün Sözü :
İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
13 Eylül 2017, Antalya
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder