3 Eylül 2017 Pazar

KURBAN EDEBİLMEK...


kurban resmi ile ilgili görsel sonucu


























Merhaba Gönül Dostlarım,

Bugün Sayın Dr. Murat Kınıklıoğlu' nun " Kurban Kesmedim" başlıklı yazısını az evvel İnternetten buldum ve sizlerle paylaşmak istedim. Bu yazıyı okuduktan sonra  Hayvan severlerin duygularına biraz olsun su serpilmiş olacağını düşünüyorum.

Bu yazıda Kurban kesilip kesilmemesi ve dini vecibelerin yerine getirilmesi ve ya getirilmemesi  çok hassas bir  konu , bu nedenle yazımda  kendi adıma herhangi bir görüş  bildirmek istemiyorum. Tabii ki gönlüm hiçbir zaman hayvanların canının yanmamasından yana.
Aşağıdaki yazımda tüm  görüş ve düşünceler tamamen kişilerin kendi özgür  iradelerini yansıtan  alıntı yazılardır.

kurbanlık resimleri ile ilgili görsel sonucuKurban Bayramının bu üçüncü gününde kurban kesme işlemleri bugün ikindi namazına müteakip son bulacak.
Bu rahatlatıcı haberden sonra. Kurban kesilmesi konusunda ilahiyatçılarımızın değişik görüşlerini bilgilerinize sunuyorum, kurban kesip kesmemeleri konusunda yorumları siz değerli okurlarımın kendilerine bırakıyorum.

Prof. Dr. Süleyman Ateş: Farz değildir ama vaciptir Kuran-ı Kerim'de kurban kesmenin farz olduğunu söyleyen hüküm bulunmamaktadır. Ancak hanefilerin bir kısmına göre kurban, farzın altında bir derece olan vaciptir. Fakat bu konuda hanefiler arasında da bir oy birliği yoktur. Ayrıca bayramda kurban kesmenin halk tarafından 'farzmış' gibi algılanmasının sebebi, cami imamlarının sürekli, 'Kurban kesin' demesidir. Onlar da deri toplamayı düşündükleri vatandaşları kurban konusunda böyle telkin etmektedir.

Prof. Dr. Zekeriya Beyaz: Yardım etmek daha faydalı
Türkiye'de hasta olduğu halde ilaç alamayan, fakir olduğu için karnını doyuramayan çok sayıda insan vardır. Bu nedenle hali vakti yerinde olan vatandaşların bir kısmı kurban keserken, diğerleri ise kurban bedelini fakirlere vermelidir. Bu kurban kesmekten daha faydalı olacağından, sevap da kazanacaktır.


Ali Bardakoğlu: (Diyanet İşleri Başkanı): Kesin hüküm bulunmamaktadır Kurbanla ilgili açık bir hüküm yoktur... İslam bilginlerinin büyük çoğunluğu sünnettir demiştir. Sırf farz olduğu şeklinde yanlış anlama olmasın diye kurban kesmeyen büyük sahabeler vardır. Hz. Ömer, Hz. Ebubekir gibi.. Durumu iyi olanlar keser. Bu da sünnet namazı gibi, vitr namazı gibi algılanır.

Alıntı : gazetevatan.com

hayvan sevgisi ile ilgili görsel sonucuÖnce Kendinizi Sevin  sonra da Sevdiklerinizin ve sahip olduklarınızın değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın.. 
Tekrar iyi Bayramlar..







KURBAN KESMEDİM...

Kurban kesmedim çünkü kurban ettiğimiz hayvanların da aynı biz insanlar gibi ölümün farkında olduklarını, aynı bizim gibi korktuklarını, aynı bizim gibi acıyı hissettiklerini biliyorum. 
Siz de dikkatli bakarsanız gözlerindeki korkuyu görebilir, kaçıp kurtulma arzularını fark eder, acı bağırışlarını duyabilirsiniz, ya da çoğunun yaptığı gibi gözlerinizi başka tarafa çevirir, görmezden gelirsiniz. 
Kendimizi kandırmayalım, bizimle aynı duyu hücrelerine, aynı merkezi sinir sistemine sahip olup da boyunlarını kesen bıçağın acısını hissetmemeleri, korkmamaları imkansız. 
Kurban ettiğimiz hayvanların sadece acı duygusu değil sevgi, şefkat, aile bağları gibi temel duyguları da var; yavrusundan ayrılmış annelerin, nasıl çığlık çığlığa arandığını, nasıl üzüldüğünü görmüşsünüzdür.
Üç büyük dinin hayvanlarla ilişkisinde beni en rahatsız eden şey “insanın” ayrıcalık hak eden, diğer hayvanlardan üstün bir canlı türü olarak kabul edilmesidir. Kur’an-ı kerim “Gerçekten Biz Âdem evlatlarını şerefli kıldık, karada ve denizde kendilerini taşıyacak vasıtalar nasip ettik, onlara helâl ve hoş rızıklar verdik ve onları yarattığımız varlıkların çoğuna üstün kıldık” derken insanı dünyada Allah'ın lütfuna en çok mazhar olmuş, en seçkin, en değerli varlık olarak görür (İsra, 17/70). 

Her şey insanoğlu için yaratılmıştır ve çalıp çırpmamak kaydıyla domuz hariç çoğu helaldir. Çocukluğumuzdan itibaren beynimize işlenen bu ana fikir bizim gibi acı duygusu olan, yaşamın ve ölümün pekâlâ farkında olan hayvanları öldürüp yemeyi doğal bir hak olarak görmemizi sağlar.
Tabii ki insan eşsizdir ve bazı özellikleri diğer hayvan türlerinden üstündür. Sosyobiyolog Pierre van der Berghe’ nin dediği gibi “Eşsiz yaratıklarız elbet, ama eşsiz olma konusunda eşsiz değiliz. Her tür eşsizdir ve çevresine uyarlanma yoluyla kendi eşsizliğine çevrilmiştir.” Bir tür olarak sinek de eşsizdir, hatta bazı açılardan insandan bile üstündür, inanmıyorsanız yemek tabağının üzerine yavaşça konmayı deneyin ya da pencereden dışarı doğru şöyle bir uçup geri gelin. Neticede her hayvanın üstün, eşsiz olduğu bir özelliği vardır. Bazıları bizim görmediğimiz uzaklıkları görür bazıları bizim duymadığımız frekansta sesleri işitir, insanların konuşuyor, okuyor, yazıyor, başkalarına kazık atabiliyor olması bizi diğer hayvanlardan sadece bazı alanlarda üstün kılar, maalesef “vahşet, intikam veya gelenekler için öldürmek” de üstün olduğumuz bu alanlardan biridir!
Kurban kesmedim, çünkü kendime yapılmasını istemediğim bir şeyi duyguları olan bir başka canlıya
 yapmanın yanlış olduğunu düşünüyorum.
Alıntı : muratkinikoğlu.com



https://www.facebook.com/garytvcom/videos/1365219460199965/             
                                                                                                                Günün Sözü :

                                             hayvan sevgisi ile ilgili görsel sonucu


İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
3 Eylül 2017, Antalya






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder