17 Eylül 2017 Pazar

HAYATA İZ BIRAKANLAR (3/4)





hayata iz bırakanlar resim ile ilgili görsel sonucu
























Merhaba Gönül Dostlarım,


Bugünkü " Hayata İz Bırakanlar" yazı dizimizde sizlere  Hacı Ömer Sabancı Holding Başkanı rahmetli Sakıp Sabancı' nın kısaca öz geçmişinden bahsedeceğim.
Sakıp Sabancı sağlığında kendi ülkesi ve insanları adına kalıcı neler yapmış, günümüz insanlarına nasıl bir iz  bırakmıştır, Milliyet Gazetesinden alınan aşağıdaki yazıda çok teferruatlı olmasada anlatılmağa çalışılmıştır. bu giriş bölümünde bende bir şeyler eklemeyi isterdim fakat yazının uzun olması nedeniyle bu mümkün olmadı.

Kendisini Sevgi, Saygı, Hürmet, minnet ve şükran ile sonsuza dek anacağız... Ruhu Şad Olsun
Önce Kendinizi Sevin  sonra da Sevdiklerinizin ve sahip olduklarınızın değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın.. 

Sakıp Sabancı kimdir?

sabancı ailesinin bıraktığı eserler ile ilgili görsel sonucu 7 Nisan 1933 tarihinde Hacı Ömer Sabancı ve Sadıka Sabancı'nın ikinci çocuğu olarak Kayseri'nin Akçakaya Köyü'nde doğdu.

1950 yılında, üç yıl üst üste zatürree hastalığı geçirmesi nedeniyle liseyi bitiremeden okuldan ayrıldı. Aynı yıl Bossa Un Fabrikası'nda veznedar oldu, maaşı 50 liraya çıktı.
 1955 yılında Bossa Un Fabrikası'na ticaret müdürü oldu.
1964 yılından itibaren, 25 yıl müddetle Adana ve Kocaeli Sanayi Odaları, Türkiye Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği üyeliği ve başkanlığı yaptı. Muhtelif vakıflarda çeşitli zamanlarda görevler üstlendi. 1986 yılında Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği TÜSİAD' ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı üstlenen Sakıp Sabancı, 1987-1990 yılları arasında Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığı'nda bulundu.
 Son dönemlerde sosyal ve kültürel içerikli çalışmalara yoğun zaman ayıran Sabancı, Türkiye'nin 52 yerleşim merkezinde 100'den fazla kalıcı eğitim, sağlık, spor ve kültür tesisi meydana getiren Hacı Ömer Sabancı Vakfı'nın başkanlığını yaptı.
Sabancı, Forbes listesine göre 3,2 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin en zengin kişisiydi.
Amerikan finans çevrelerinin dergisi FORBES'un 26 Şubat 2004 tarihinde açıklanan dünyanın en zenginleri sıralamasında 3,2 milyar dolarlık servetle 147'inci sırada bulunan Sabancı, listeye giren 6 Türk işadamı içinde ise ilk sıradaydı.
 71 yaşındaki Sabancı, çoğunluğu ''SA'' takısıyla biten 60'ı aşkın şirket ve 30 binden fazla çalışan, 15,6 katrilyon lirayı aşan ciroya sahip, Türkiye'nin dev şirketler topluluğunu yönetiyordu.
Sakıp Sabancı, Sabancı Holding'in yanı sıra bağlı çok sayıda kuruluşun Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı ve Murahhas Üyeliklerini yürütüyordu.

Sabancı Topluluğu, yönetim açısından, banka ve sigortacılık, lastik ve takviye malzemeleri, kimya, perakendecilik, gıda, çimento, otomotiv, tekstil ve dış ilişkilerden oluşan dokuz stratejik iş birimine ayrılıyor.
 Bu gruplara ek olarak vakıf ve hayır işlerini tek çatı altında toplayan Vakfa - Hacı Ömer Sabancı Vakfı ve Sabancı Üniversitesi de topluluk bünyesinde bulunuyor.
 Sabancı Topluluğu, konularında başarılı olmuş uluslararası şirketlerle ortak olarak, onların teknolojik bilgi ve deneyimlerini, kendi yerel piyasa bilgi ve deneyimiyle birleştiren bir büyüme stratejisi izliyor.

"Bu Topraklardan Kazandıklarımızı Bu Toprakların İnsanlarıyla Paylaşmak..."
Merhum Hacı Ömer Sabancı'nın sağlığında bir yaşam felsefesi olarak kabul ettiği "Bu Topraklardan Kazandıklarımızı Bu Toprakların İnsanlarıyla Paylaşmak..." ilkesini benimseyen Sabancı kardeşler bu düşünceden yollarına devam ederek hayır işlerini düzenli bir şekilde yürütebilmek amacıyla 1974 yılında Hacı Ömer Sabancı Vakfı (Sabancı Vakfı)'nı kurmuşlardır. Bu girişimlerinde de en büyük desteği tüm mal varlığını Vakfa bağışlayan anneleri merhume Sadıka Sabancı'dan almışlardır.
Sabancı Topluluğu'nun sanayi ve ekonomi alanında eriştiği gücünü, sosyal ve kültürel alanlarda da Sabancı Vakfı aracılığıyla geniş ölçüde yayması sonucu, bugün Sabancı Vakfı, Türkiye'nin bir aile tarafından kurulan en büyük Vakıflarından birisidir.
Vizyonumuz: Bütün bireylerin haklardan eşit yararlandığı bir toplum
Misyonumuz: Türkiye’de eğitime, kültürel ve toplumsal gelişmeye katkıda bulunmak ve bireylerin hayatında fark yaratmak
Temel Değerlerimiz: İnsan Sevgisi, paylaşma, öncülük, samimiyet
Faaliyet Alanlarımız:
  • Eğitim
  • Kültür-Sanat
  • Sosyal Değişim
1985 yılına kadar yaşadıklarını ''İşte Hayatım'' adlı kitapta toplayan Sakıp Sabancı, yayınladığı 14. kitabı ''Kaldığım Yerden Hayatım'' da da son 19 yılda yaşadığı renkli, başarılı hayatından kesitler sunuyor.Sabancı Topluluğu'nun sanayi ve ekonomi alanında eriştiği gücünü, sosyal ve kültürel alanlarda da Sabancı Vakfı aracılığıyla geniş ölçüde yayması sonucu, bugün Sabancı Vakfı, Türkiye'nin bir aile tarafından kurulan en büyük Vakıflarından birisidir.

İş dünyasıyla ilgili önemli gerçeklere de ışık tutan kitabında, Sabancı'nın kişisel başarı ve görüşleri dışında, holding olarak neler yaptıkları ve nasıl yaptıkları kendi ağzından anlatılıyor.
Sağlığına gereken önemi veremediğini ifade eden Sabancı, ''İlk 'çat pat' kalpte ortaya çıktı. Onu zamanında onarttık. Ama gene vücudu zorlamaya devam ettim. Son olarak böbrekten 'çat pat' sesleri gelmeye başladı'' diyor.
      Kitabında, Amerika'da ameliyat edildiğini anımsatarak, insanın böyle zamanlarda kendi kendine bir hesaplaşma arayışına girdiğini aktaran Sabancı, ''İnsanlar fani. Önemli olan insanın gittikten sonra arkasında iz bırakabilmesi. İşte o hesaplaşma döneminde gördüm ki, Tanrı'nın verdiği imkanlar ve ülkenin bana sağladığı şartlarla bir faninin ömür dilimine sığması zor işler yapmışım'' diye yazıyor.

 14 ESER YAYINLADI
Sakıp Sabancı, deneyimlerini ve görüşlerini de 14 kitapta topladı.
      Bu kitapların adları şöyle:
      ''İşte Hayatım'', ''Para Başarının Mükafatıdır'', ''Gönül Galerimden'', ''Rusya'dan Amerika'ya'', ''Ücret Pazarlığı mı? Koyun Pazarlığı mı?'', ''Değişen ve Gelişen Türkiye'', ''Turkey, Changing and Developing'', ''Daha Fazla İş Daha Fazla Aş'', ''Doğu Anadolu Raporu'', ''Başarı Şimdi Aslanın Ağzında'', ''İşte Hayatım (Japonca)'', ''Hayat Bazen Tatlıdır'', ''Sakıpname'' ve ''Bıraktığım Yerden Hayatım'' Sakıp Sabancı, adını taşıyan web sitesinde de neden böyle bir siteye ihtiyaç duyduğunu, birikimlerinin kendisinden sonra kaybolup gitmesine gönlü razı olmadığını, genç müteşebbislere hakkında her şeyi bir anda bulabilecekleri bir kaynak yaratmayı istediği cümleleriyle açıkladı.


sakıp sabancı özlü sözleri ile ilgili görsel sonucuKaynak : milliyet.com

https://youtu.be/JGx5ca9D5XU

sakıp sabancı kimdir ile ilgili video


Günün Sözü :
" Bu Türk lider, finansal kaynaklarını ve uluslararası etkisini kullanarak insan haklarını yaymaya, kavgaları barışçıl yöntemlerle çözmeye ve dünyadaki yoksul halkın acılarını dindirmeye çalışmaktadır. " Jimmy Carter 27 Haziran 1988

İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
17 Eylül 2017, Antalya




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder