15 Eylül 2017 Cuma

HAYATA İZ BIRAKANLAR 1/4




insanlık adına eser bırakanlar ile ilgili görsel sonucu


Merhaba Gönül Dostlarım,

Bugünkü yazıma başlamazdan evvel, sizlere bir  itirafta  bulunmak istiyorum. Bu ve buna benzer bir yazıyı uzun zamandır yazmak istemiş olmama rağmen bir türlü fırsat bulamıyordum nasip bugüne imiş.
  " Hayata İz Bırakanlar" adı altında ilk bölümünü bugün yayınladığım  bir yazı dizisini sizlerle paylaşmak istiyorum. Böylece yayınlamayı arzu ettiğim  ve planladığım bir yazı dizisini  yazabilmenin mutluluğunu ve  sevincini yaşamış oluyorum.
Devletler ve toplumlar gibi bireyler de eserler vererek kalıcı olmak isterler.
Bu tür  yazılarla  hem " Hayata İz Bırakan' ların"  hatıralarını yaşatmak ve onları  saygıyla anmak, hem de onların yaşamından ibret verici dersler çıkarabilmek.  Bazılarının bilgisinden, bazılarının tecrübesinden, bazılarının davranışlarından bazılarının komik, güldürücü yaşam deneyimlerinden yararlanabiliriz düşüncesindeyim.

Yazıma Dünya edebiyatına ölümsüz yapıtlar kazandırmış, Edebiyat Ödülü sahibi bir yazar olan John Steinbeck' in yazılarından kısa bir  alıntı ile başlamak istiyorum.
Bu kısa yazı aşağıda anlatılmak istenenlerin  ana fikrini özetlemek için sanırım  yeterli olacaktır.
Umarım ilgilerinizi çeker.

" Yaşamak ve üretmek için gerekli olanları elde etmekten başka insanoğlunun en çok istediği şey geriye kendisinden bir iz bırakmaktır; belki de kendisinin gerçekten var olduğunu ispatlayacak bir kanıt bırakma peşindedir, bu kanıtı bir tahta üzerine, taş üzerine ya da diğer insanların yaşantıları üzerine bırakır. Bu derin istek herkes de vardır; tuvalet duvarlarına ayıp ifadeler yazan çocuktan kendi imajını insan soyunun zihnine kazıyan Buda'ya kadar Yaşam öylesine gerçek dışı ki…
Var olduğumuz konusunda ciddi kuşkularımız olduğunu ve bunu kanıtlamaya çalıştığımızı düşünüyorum."
John Steinbeck

Önce Kendinizi Sevin  sonra da Sevdiklerinizin ve sahip olduklarınızın değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın.. 

Eser Bırakmak


eser bırakmakYanda gördüğünüz resim 35.000 yıl önce yapılmış bir mağara çizimidir. Avcılıkla geçinen, yemek ve barınma gibi en önemli ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan insanların sanat çabasıdır. Mağaranın soğuk ve tehlikeli dünyasına dışarıdaki Dünya’yı işlemişlerdir. Bu dünyada en değerli şey “hayvanlar” olduğundan, genellikle hayvan resimleri bulunur. Sonuçta gıda, giyecek ve güvenlik hayvanlara bağlıdır. Peki bunu duvara işlemekteki amaç nedir?

Kendinden sonrakilere aktarma alışkanlığı vardır. Diğer canlılardan farklı olarak, yaşamını devretme özelliği vardır. Yalnızca kendisi için yaşamaz. Kendini sonrakilere aktarır. En zor koşullarda bile çizimler, objeler, sözlü anlatılar ile tecrübesini sonraki kuşağa iletir. dmy.info/eğitim-nedir

eser bırakmak resim ile ilgili görsel sonucuEser bırakmak, yani kalıcı olmak, insanın bir özelliğidir. Hayatımız bizden önceki hayatları kendimize katmak ve sonraki hayatlara da aktarılmak üzerine kuruludur. İnsan başkaları için de yaşar. Hatta büyük oranda başkaları için yaşar. Hayatta öğrendiğimiz ne varsa, yani kendi bedenimizden çıkmayan tüm edimler başkalarından kaynaklanır. Bunların başında dil gelir. Dil ile düşündüğümüze göre, ne kadar az şeyin yalnızca bizim olduğunu anlayabiliriz. Eğer insanlık bütünü, dil yapısını kurmasaydı bugünkü insanlık olmazdı. İnsanlık bütünü birbiri için yaşamasaydı, belki de insanlık bile olmayacaktı. Bak: dmy.info/insan-olmak
Birbirini düşünmek ve eser bırakmak temel özelliğimizdi. Biz kendi başımıza kısa bir hayat sürmektense birlikte uzun yaşamlar sürmeyi tercih ettik. Dayanışma, hoşgörü, yardımlaşma bizim çıkarımıza idi. Neticede “ben” yerine biz olduk. “Ben” dediğimiz ise, bizin küçük bir parçasıydı. Buna rağmen parçaların bütüne ihanet ettiği görüldü. Bencillik yapanlar oldu. Ancak tarih köle olan imparatorluklar ve nedeni belirsiz yok oluşlar ile doludur. Tarihin inişleri ve çıkışlarını anlamak zordur. Tabi bütünü anlamıyorsak. Bak: dmy.info/ne-ekersen-onu-biçersin

eser bırakmakYok olup gitmek nedir? Yok olup gidenler kimlerdir? Yok olmak eser bırakmamaktır. Kendisi için yaşayan eser bırakmaz. Bugün insanlığın zengin üyelerini değil, eser bırakanları hatırlıyoruz. Büyük insanlık toplumu eser bırakanların gösterdiği yolda  şekillendi. Mağaradakilere saldıran bencil insanlar değil, bizi düşünerek çizim yapanlar yaşadı. Onların sayesinde tehlikeyi ve faydayı öğrendik. Nice imparatorluklar yıkıldı. Nice tanrı krallar unutuldu. Ancak bizim için tecrübelerini yazan yazarlar yaşadı. Bizim için düşünen ve hayatı nasıl yaşamamız gerektiğini sorgulayan filozoflar yaşadı. Bak:dmy.info/sokratesin-olumu
Eser bırakmak yalnızca kitap yazmak veya bir nesneyi işlemek değildir. Sokrates gibi insanlar yalnızca yaşayarak eser bırakmıştır. Hayatlarımız güzel birer eserdir, yalnız yaşattıklarımız ile kalıcı olursak. Çevremize iyi bir örnek teşkil edersek neden kalıcı olmayalım? Çocuklarımızı iyi yetiştirirsek sonsuza kadar yaşayan bir eser bırakmaz mıyız? Önemli olan insanlık bütününü ve genelde de hayat organizmasını düşünmektir. Birbirimiz için yaşamak ve temelimizde yer alan dayanışmayı sürdürmek önemlidir. Bunu yaşatmak da eser bırakmaktır.
eser bırakmakla ilgili videolar ile ilgili videoAlıntı : Doğuhan Murat Yücel, dmy.info


www.eba.gov.tr/video/.../385102d73cbd665744aa7a5d8655d4ba6...
18 May 2016

Günün Sözü :
" Öldükten sonra unutulmak istemiyorsanız, ya okunmaya değer bir kitap yazın ya da yazılmaya değer işler başarın."
Benjamin Franklin

İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
15 Eylül 2017, Antalya




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder