26 Ekim 2016 Çarşamba

EFSANE BÜROKRATLAR (2)





Gaffar Okkan Kimdir ?




Merhaba Dostlar,

" Efsane Bürokratlar" olarak başlattığımız yazı dizimizde, sizlere eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan hakkında  bilgi vermeğe çalışacağım.
 Halkı ile  Devletinin arasını düzeltmek için çok çaba sarf eden ve mücadele veren bir başka Efsane Bürokrattır Ali Gaffar Okkan.
İnsanların, polise bakış açısını değiştirdi. Görev süresi boyunca Diyarbakır halkının gönlünü fethetmiştir.
Şehre geldiği daha ilk günlerde, sivil kıyafeti ile halkın arasına karışan Okkan, halkın nabzını tutmuş, halkı anlamış ve onlarla bütünleşmiştir. 
Ölmeden önce Diyarbakırspor Eğitim Vakfı’nın kuruluş çalışmalarını yürüten Gaffar Okkan, 30 Eylül 2000 tarihinde, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti tarafından Diyarbakır’da huzur ve güveni sağladığı için ´Yılın Bürokratı´ seçilmişti.
24 Ocak, hem Türkiye hem de Diyarbakır için en kara günlerden biri… Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan' a düzenlenen suikastın üzerinden tam 14 yıl geçti.
Kendisine Allah' tan Rahmet, Ailesi, yakınları ve sevenlerine baş sağlığı dilerim. Ruhun şad, mekanın Cennet olsun ...

Kendinizi Sevin Ve Mutlu Olun...En iyi dileklerimle. Esen kalın. 

gaffar okkan sözü ile ilgili görsel sonucu

Ali Gaffar Okkan, Diyarbakır Emniyet Müdürü iken fâili hâlen meçhul olan bir suikast sonucu öldürülmüş polis müdürüdür. Vikipedi

Doğum: 1952, Hendek

Eşi: Zerrin Okkan (e. ?–2001)
gaffar okkan ile ilgili görsel sonucu


GAFFAR OKKAN KİMDİR

Ali Gaffar Okkan, Sakarya ilinin Hendek ilçesinde 1952 yılında doğdu. 30 Eylül 1970 tarihinde Polis Koleji'nden, 29 Eylül 1973 tarihinde Polis Akademisi'nden mezun olarak İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'ne Komiser Yardımcısı olarak atandı. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunudur. Çeşitli kademelerde görev aldıktan sonra, 1993'te 1. sınıf emniyet müdürlüğüne terfi ederek Kars İl Emniyet Müdürü oldu. 1997'de ise Diyarbakır İl Emniyet Müdürü oldu.

Kars Emniyet Müdürü iken, Diyarbakır gibi yıllarca PKK ve Hizbullah terörünün ve aşırı göçün ağır sonuçlarını yaşayan bir ile emniyet müdürü olarak atandı. Hüseyin Velioğlu'nun İstanbul Beykoz'daki villasına yapılan baskında büyük rolü vardı. Gaffar Okkan, Hizbullah'ın çökertilmesinde çok önemli bir rol oynadı. Kadın polisler Diyarbakır'da ilk kez onun emriyle sokağa çıktılar, trafiği yönettiler. Gaffar Okkan; İki küçük otomobil aldı ve mavi-beyaza boyattı, İkişer kadın polis görevlendirdi. Bir otomobil kaybolan çocukları toplayıp ailelerine teslim ediyor, diğeri de yürümekte zorlanan yaşlılara yardım ediyordu. Havaalanındaki kadın polisler yaşlı yolcuların bilet işlemlerini yaptı, uçağa kadar götürdü. Havaalanına tekerlekli sandalye aldırdı. Okkan' ın ilklerinden biri de şehrin kritik noktalarına kurdurduğu kameralardı. Gece yarılarına kadar makam odasındaki dev ekranda sokakları gözlerdi.
Kaynak : Sabah gazetesi

gaffar okkan ile ilgili görsel sonucuDiyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü görevinde iken 24 Ocak 2001 günü saat 17:40 sıralarında makamından Valilik Binası'na makam aracıyla seyir hâlinde iken, Sezai Karakoç Bulvarı üzerinde Et Balık Kurumu ile Eflâtun Park arasında, kimliği belirsiz kişilerce pusuya düşürülerek açılan ateş sonucu olay yerinde şehit edildi. Bu cinayet hâlâ çözülememiş olmakla birlikte, Hizbullah tarafından işlenildiği iddia edilmektedir. Hakkında pek çok gazete yazısı ve kitap yazıldı. Ayrıca Gaffar Okkan' ın hayatını ve bu suikastı konu alan "3310 Öldürüldü" isimli kitap Emrah Gürkan tarafından kaleme alındı.
İnsanların, polise bakış açısını değiştirdi. Gaffar Okkan, görev süresi boyunca Diyarbakır halkının gönlünü fethetmiştir. Şehre geldiği daha ilk günlerde, sivil kıyafeti ile halkın arasına karışan Okkan, halkın nabzını tutmuş, halkı anlamış ve onlarla bütünleşmiştir.
Yapmış olduğu çalışmalarla, araya bürokratik bir mesafe koymak yerine insanları kazanmayı tercih etmiştir. Şehrin faydasına yaptığı birçok farklı uygulama, bugün O'nun ardından hala konuşulmaktadır.

İlk günlerinden bir hikaye

gaffar okkan ile ilgili görsel sonucu
Diyarbakır'a gittiğinin ilk günü bir restorana gidiyor sivil kıyafetle çorba içiyor bir yandan da etrafı izliyor, mekana gelen polisler atar yapıp hesabı ödemeden kalkıyor, Kendi hesabını ödeyeceği zaman amca diyor polislerinkini de ben ödeyeyim, adam bırak Allahlarından bulsunlar boş ver diyor, yok diyor Gaffar Okkan ödeyeceğim, sonra da ekliyor ben yeni emniyet müdürüyüm, bir derdin olursa uğra çekinme.

"Bu, size ilk ve son uyarım" Ali Gaffar Okkan, Diyarbakır'a geldikten iki gün sonra polis telsizinden "3310 Merkez! 2 gündür şehir merkezinde geziyorum ve görüyorum ki arkadaşlarımız, görevlerinin bilincinde değil. Bu, size ilk ve son uyarım!" şeklinde bir anons geçti. Bu anons, Okkan' ın giden emniyet müdürlerinin hiç birine benzemediğinin bir kanıtıydı.
İlk somut icraatı ise Diyarbakır'da Emniyet Müdürlüğü makamına Ali Gaffar Okkan oturana kadar Emniyet Müdürlüğü'nün önündeki sivillere kapalı olan caddeyi açtırması oldu.

'Masa başı görev yapan polis istemiyorum'
Göreve geldiği ilk günlerde polis memurlarını toplayan Gaffar Okkan, o dönemde dışarıda olmanın potansiyel tehlike olarak görüldüğünün farkındaydı, ancak şöyle dedi; 'Masa başı görev yapan polis istemiyorum'.
Kadın erkek ayırt etmeden, herkesi sokağa döktü ve halka nazik davranmalarını emretti.
Kaynak : onedio. com

https://youtu.be/ipMQj0SGkhk



Günün Sözü : "Hepinizi çok sevdiğimi ifade etmek istiyorum ama, teşkilatımı ve al bayrağımı daha çok sevdiğimi ifade etmek istiyorum." Ali Gaffar Okkan

İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
25Ekim, 2016, Antalya










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder