Merhaba çok Değerli Dostlarım,
Sizlerle paylaştığım yazışmaların toplamı 180 sayısına ulaştı. Bugüne kadar devamlı büyüklere ve gençlere yönelik yazıları birlikte paylaştık. Bazı tek tük yazılan konular hariç çocuklar hakkında veya çocukların gelişimi ile ilgili sizlerle çok az paylaşımlarda bulundum.
Çocuk yetiştirme konusunda uzman bir kişiliğimiz olmamasına rağmen, Eşim ile birlikte üç çocuğa ebeveynlik yaptık . Bir Oğlumuz ve iki kızımız var, bugün hepsi yetişkin birer genç, aynı zamanda bir torun sahibiyiz. bu gençlerin hiç bir zaman, sigara ve bağımlılık yapan diğer kötü alışkanlıkları olmadı.
Biz yetişkinler olarak gençlere, çocukları ile ilgili zaman zaman deneyimlerimize dayanarak bazı tavsiyelerde bulunuruz. Bu nasihatlerin doğruluğu konusunda bazen tereddütte düşebiliriz.
Günümüz çağında çocuklar bizim bildiklerimizin dışında çok daha farklı bir şekilde ve yöntemlerle ve çağın şartlarına uygun yetiştiriliyor ve eğitiliyorlar.
Ailenin çocuğuna olan sevgi, ilgi ve desteğinin ölçüsü; çocuğun sağlığı, eğitimi, başarısı, aile hayatı ve toplumla olan ilişkilerini etkileyecek kadar önemli bir boyuta sahiptir.
Çocuklar temel davranışlarından önemli bir bölümünü aileden, diğer kalanı da çevre ve arkadaşlarından alırlar.
Bu konuda uzmanların görüşlerine ve düşüncelerine kulak vermekte yarar var.
Çocuk gelişiminde en önemli maddelerden biri de Çocuğun Duygusal Gelişimidir.
"Bebeklerin ve çocukların duygusal gelişimi nispeten daha yeni bir çalışma alanıdır ve özellikle son yıllarda daha önemli bulunmaya başlanmıştır. Araştırmacılar bu alana pek çok teorik bakış açısından yararlanarak yaklaşmışlardır. (örn, sosyal gelişim kuramı, diferansiyel duygu kuramı vb.) Tüm bu yaklaşımlar bebeğin ve çocuğun duygusal gelişiminin nasıl oluştuğunu, öğrenildiğini mi yoksa biyolojik olarak mı belirlendiğini, bebeklerin ve çocukların duygusal tepkileri üzerinde kontrol sahibi olup olmadıklarını araştırmaktadırlar." ( Alıntı)
Buradan çocuk sahibi olan ve olacak olan genç adaylarımıza seslenmek istiyorum! Çocuklarınızı çok sevin ve kıymetini bilin. Çocuk sahibi olamayanların çekmiş olduğu zorlukları ve verdikleri mücadeleleri öğrenin...
Bu yazımda, çocuk gelişiminde önemli bir yer tutan ve çocuk sahibi olan geçlerimizin deneyimlerine yardımcı olabilecek bir konuyu paylaşacağım.
Kendinizi Sevin Ve Mutlu Olun...En iyi dileklerimle. Esen kalın.
Çocukta Kardeş Kıskançlığı ile Nasıl Baş Edilir?
Kardeş kıskançlığı nasıl giderilir?
- Kardeş kıskançlığı ile baş etmek için öncelikle yeni bebek ile kabul edilmeyen davranışları netçe belirleyin(vurmak vb.).Önce olumlu davranışların dan bahsedin ve bu davranışlardan ne kadar hoşlandığınızdan bahsederek başlayın. Daha sonra kabul görmeyen davranışları, sevgi dolu ve sade bir dil ile çocuğunuzun anlayacağı şekilde ona beklentilerinizi ifade edin.
- Çocuğunuza birebir kaliteli zaman ayırın. Birlikte çocuğunuzun da sevdiği bir aktiviteyi yapın. Bu sayede kendini önemsenmiş ve dışlanmamış hissedecek, yeni doğan kardeşi olmasına rağmen ona vakit ayırmanız onun için çok değerli olacaktır.
- Bebeğin bakımına dahil edebilirsiniz. Fakat onu zorlamayın, çocuğunuza bu görevi yapıp, yapmak istemediğini sorun. Bebekle baş başa yalnız bırakarak ağır bir sorumluluk altında bırakmayın.
- Kardeş kavgalarında taraf olmayın. Kardeşleri birbiri ile karşılaştırmayın. Bu kıskançlıklarını körükleyecektir. Unutmayın onlar iki farklı birey, başarılı oldukları konular farklı olabilir, sevdikleri/sevmedikleri şeyler farklı olabilir. Her çocuğu kendi içinde değerlendirmek en uygunudur.
- İyi bir dinleyici olun. Çocuğunuzun bu süreçte yaşadıklarını sizinle paylaşması hem ona yardım etmenizi kolaylaştırır hem de sizinle iletişimin kuvvetli kalmasına yardımcı olur. İletişiminizin devam etmesi için çocuğunuz ile sohbet etmeye devam edin. Böylece size ihtiyacı olduğunda orda olduğunuzu bilecektir, bir sıkıntısı olduğunda sizinle paylaşmaktan çekinmeyecektir.
- Birlikte yaptıkları en ufak şeyleri fark etmeye çalışın ve hemen takdir edin. Kıskançlığın olduğu durumlarda ortak bir sorun çözmede iki kardeşin birbirine daha yakınlaştığın da görebilirsiniz. Onlara yaşlarına uygun eğlenceli olaylar vererek çözmelerini isteyebilirsiniz.
- Kardeş sonrası ev içi kurallarınızın aynı şekilde işliyor olması, çocuğunuzun uyku/yemek düzeninin, okula gidip gelmesi gibi rutinlerinin sabit kalması çocuğunuzun kendini daha güvende hissettirecektir. Böylece kardeşi olsa da hayatında çok fazla değişimin olmadığını görmek onu rahatlatacaktır.
Soru: Merhaba çocuğum 38 aylık 1 ay önce 2. Kızım oldu. Ama ilk kızım çok asi saldırgan davranıyor. Onunla iletişime geçmekte zorlanıyorum istediği şeyin hemen olmasını istiyor istediği şey olana kadar sürekli tekrar ediyor ve bunu bağırarak yapıyor onunla konuşmaya çalışıyorum ama dinlemek istemiyor sadece istediği şeye odaklanıp bağırıyor eşimle çok zorlanıyoruz
Cevap: Merhaba,
Çocuklarda kardeş kıskançlığı belirtileri, çocuklarda kardeş kıskançlığı ile baş etme yazılarına buradan ulaşabilirsiniz. Durum ile daha etkin bir şekilde baş edebilmek için psikolojik danışmanlık almanızı öneririm.
Kardeş kıskançlığı hakkında daha önce cevaplanmış olan okuyucu sorularını buradan okuyabilirsiniz.
Bu konuda psikolojik desteği Mika Psikoloji’ den alabilirsiniz: www.mikapsikoloji.com veya 0532-063-98-73
Cevap: Merhaba,
Çocuklarda kardeş kıskançlığı belirtileri, çocuklarda kardeş kıskançlığı ile baş etme yazılarına buradan ulaşabilirsiniz. Durum ile daha etkin bir şekilde baş edebilmek için psikolojik danışmanlık almanızı öneririm.
Kardeş kıskançlığı hakkında daha önce cevaplanmış olan okuyucu sorularını buradan okuyabilirsiniz.
Bu konuda psikolojik desteği Mika Psikoloji’ den alabilirsiniz: www.mikapsikoloji.com veya 0532-063-98-73
Kaynak : www.mikapsikoloji.com
Güzel Sözler :
Çocuklarınıza çok değerli birer hazineymiş gibi bakın, onları ve kendinizi onurlandırın.
Bernie Siegel
İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
07 Ekim, 2016, Antalya
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder