16 Ekim 2016 Pazar

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ ? (1)







Değerli Dostlarım,

Bugünkü yazı başlığımızdan yola çıkarak, Türk Sinema tarihimize kendini altın harflerle yazdırmış
bir oyuncu olan Türkan Şoray hakkında, yakın tarihimize kadar bilinmeyenleri, bu yazımda sizlerle paylaşmak istedim. Bu sayfa düzenini kendi imkanlarımla bir araya getirebildim, umarım sizlerde okumaktan keyif alacaksınızdır.

Kendinizi Sevin Ve Mutlu Olun...En iyi dileklerimle. Esen kalın. 

 Türkan Şoray  28.Haziran.1945 İstanbul, Sinema Oyuncusu
Oyuncu. 60'lı yılların başında start alan sinema kariyeri boyunca sayısız filmde rol alan Şoray, " Sultan " lakabıyla anılmaktadır. Türk sinemasının gelmiş geçmiş en güzel ve büyük oyuncularından biri olan aktris, kariyeri boyunca hep zirvede kalmayı başarmıştır. Dramdan komediye farklı türlerdeki rolleri başarıyla canlandıran aktris, güzel, kırılgan, utangaç ama ulaşılmaz bir kadın profili çizmiş, bu özellikleri dolayısıyla da halkın sevgilisi olmuştur.
28 Haziran 1945 'de devlet demir yollarında memur olan Halit Şoray ve ev hanımı Meliha Şoray 'ın kızı olarak İstanbul 'da dünyaya geldi. Ekonomik açıdan sıkıntılar yaşayan bir ailesi olan Şoray, öğrenimine Rami Taş okulunda başladı. Sürekli olarak mahalle değiştirdiklerinden, farklı okullara devam etmek zorunda kalan Şoray, ilköğrenimini 1956 ’da Feriköy İlkokulu 'n da tamamladı.
türkan şoray ile ilgili görsel sonucuŞoray’ın babası bir süre sonra işini bırakıp polis memuru oldu, annesi ise bir lastik fabrika işçisiyken Şoray, küçük yaşta evin işleriyle ilgilenmek zorunda kalmıştı. 1954 ’te kız kardeşi Nazan Şoray dünyaya geldikten sonra anne babası arasındaki geçimsizlik üst noktalara ulaşmıştı ve çift boşanma kararı aldı. Kız kardeşiyle birlikte annesinde kalan Şoray, liseye devam ediyordu. Boşanma sonrası Karagümrük' teki Sarmaşık Sokağa taşınan aileyi yine zorlu günler bekliyordu. Ancak Şoray'ın ev sahiplerinin kızı Emel Yıldız 'la tanışması hayatının dönüm noktalarından biri olacaktı. Yıldız sayesinde Yeşil çam 'a adım atan Şoray'ı o dönem Nisan Heper ’in asistanı olan Türker İnanoğlu keşfedecekti. Köyde Bir Kız Sevdim filmindeki rol için önceden Emel Yıldız'la anlaşılmasına rağmen Şoray'a şans verildi. Annesi Meliha Şoray kızının aktris olmasını istemediği halde maddi sıkıntıları yüzünden çalışmasına onay vermişti. İlk filmi için kamera önüne geçen Şoray'ı sinemada uzun soluklu bir kariyer dönemi bekliyordu.
Kaynak: http://www.biyografi.info/kisi/turkan-soray               

 "Sinemam ve Ben"
Türk sinemasının "Sultan" ı Türkan Şoray, hayatını anlattığı "Sinemam ve Ben" isimli kitabında çektiği filmleri, çekimlerde yaşadıklarını, Türk sınamasının ünlüleriyle tanışmasını ve onlara dair hatıralarını paylaşıyor. Sultan'ın hayatına dair bugüne kadar bilinmeyen birçok ayrıntının yer aldığı, NTV yayınlarından çıkan 388 sayfalık kitapta 18 maddelik meşhur "Türkan Şoray Kuralları" da yer alıyor.                 
50 Yıllık Aşk Türkân Şoray
  50 Yıllık Aşk Türkân Şoray Sultan, Kitabın yazarı Ercan Akarsu ile birlikte.



"Türkan Şoray Kuralları"
 Türkan Şoray'ın film anlaşmalarına şart olarak koyduğu ve Yeşil çam tarihine "Türkan Şoray Kuralları" olarak geçen meşhur kurallarını, imzalı ve mühürlü bir şekilde yapımcılara sunuyordu. Yapımcılar bu şartları kabul edip metni imzaladıktan sonra film çekimi başlıyordu. İşte Şoray 'ın 18 maddelik kanunları:
- Türkan Şoray film senaryolarını film çekim tarihinden en az bir ay önce beğenir.
- Türkan Şoray senaryoyu beğenmezse yeni senaryo verilir.
- Çekilecek filmin yönetmeni ve baş rol erkek oyuncusu için Türkan Şoray'ın onayı şarttır.
- Türkan Şoray adı jenerik, afiş, ilan ve sinema fenerlerinde başta ve tek olarak yazılacaktır.
- Filmde öpüşme ve açık sahne olmayacaktır.
- Filmlerdeki tarihsel giysiler şirkete, modern giysiler ise Türkan Şoray'a aittir.
- Film çekimi yalnızca İstanbul'da olur, Şoray İstanbul dışına çıkamaz.
- Çalışma saatleri sabah 08.00 ile akşam 19.00 arasındadır.
- Türkan Şoray, pazar günleri çalışmaz.
- Türkan Şoray, mecburi gecikmeleri 10 günden fazla beklemez.
- Filmlerin seslendirilmesinde Türkan Şoray'ın onayı şarttır.
- Şirket filmi kendi hesabına çeker, başka şirket ile ortak yapım için Türkan Şoray'ın onayı şarttır.
- Film renkli ise Türkan Şoray'ın onayıyla çekim saatleri uzayabilir.
- Bu şartlara uymayan film şirketi 100 bin lira ödemeyi kabul eder.
- İhtilaf halinde İstanbul mahkemeleri yetkilidir.
- Türkan Şoray şirketlerden film başına (...) lira alır.
- Senaryoyu Türkan Şoray'ın onaylaması şarttır.
- Türkan Şoray mecburi gecikmeleri 10 günden fazla beklemez.
Görüntünün olası içeriği: 1 kişi , şapka ve yakın çekim Yapımcıların kanunlara tepkisi
 Şoray, bu şartların ardından yönetmen ve yapımcıların gösterdiği tepkiyi ise kitapta şöyle anlattı:
"Prodüktörler bir araya gelerek toplantı yapıyorlar. Ben bu şartları kaldırmadığım sürece bana film teklif etmemeyi kararlaştırıyorlar. Bu karardan bir gün sonra çok sayıda prodüktör birbirinden habersiz ve gizlice bana sadece kendi firmasına film çekmem için sözleşme imzalatmaya geldi. Hatta iki tanesi istemeden birbiriyle karşılaşmıştı."
 Jönleri de anlattı
 Şoray, kitapta bazı Yeşil çam jönleriyle ilgili düşüncelerini de paylaştı...
Kadir İnanır: "Seyirci bizi birbirimize çok yakıştırdı. Yapımcılar daha çok ikimizi oynatmayı tercih ediyordu. Birlikte çok çalıştığımız için çok şey paylaştık. Aramızda özel bir dostluk oluştu. Ve bu yıllarca sürdü. Bana teklif edilen her filmde Kadir İnanır erkek oyuncu olarak düşünülüyordu. Kadir zaman zaman sert tavırlarıyla bilinir. Oysa bu tür davranışları bile bana çok sempatik gelir. Çünkü yumuşacık, sevgi dolu biri olduğunu biliyordum. Sıcacık güler, herkesi etkiler."
 Yılmaz Güney: "Yılmaz Güney komşumdu. Bir gün gazeteciler bizi buluşturdu. Güney'i gördüğümde ilk dikkatimi çeken anlamlı gözlerinin yaralı gibi bakmasıydı. Bakışlarında acı, merhamet ve sevgi vardı. Birlikte film çekemedik. Keşke şartları zorlasaydım, birlikte film yapabilseydik... Benim için büyük bir kayıp. Bana çok şey katacaktı, ondan öğreneceğim çok şey olacaktı."
türkan şoray hakkında bilinmeyenler ile ilgili görsel sonucu Zeki Müren: "Zeki Müren'le birlikte çevirdiğimiz Düğün Gecesi isimli filmde aramızda gizli bir çekişme oldu. Kim daha fazla ücret alacak, hangimizin ismi başa yazılacak diye. Sonunda yapımcılar isimlerimizi afişlere çapraz yazarak bu sorunu çözdüler. Uzun yıllar boyunca bir sene ben, bir sene o vergi rekortmeni oluyordu."
 Cüneyt Arkın: "Duruşu bakışıyla çok etkileyici bir aktör... Yunan heykelleri gibi. Arkın, Alain Delon' dan çok daha yakışıklı ve karizmatik. Birlikte çektiğimiz filmlerde benim oynamadığım sahnelerde kameranın arkasında beni göremeyeceği bir yere geçip onu hayranlıkla izlerdim."
MUSA KESLER

https://youtu.be/gTqzkLtOSNY




Günün Sözü :
"Eğer en zayıf noktanız insanlara dostluk göstermenizse, siz dünyanın en güçlü insanısınız" Abraham Lincoln

İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
14 Ekim, 2016,  Antalya





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder