23 Şubat 2017 Perşembe

ALANYA









Merhaba Değerli Dostlarım,

Turizm bölgelerimizin tanıtımıyla  ile ilgili olarak bu hafta sizlere Alanya yöremizi tanıtmaya çalışacağım.
Alanya, Antalya ilimizin bir ilçesi olup, Akdeniz' in kıyı şeridinin doğu bölgesinde yer alan  bir turizm yöremizdir. Daha fazla Almanların konut tercihlerinde Türkiye' de ilk sırayı alan ve adı "Küçük Almanya" olarak da anılan ilçede konut alan Norveçli sayısı Alman sayısını geçti. 

Geçen yıl bin Norveç vatandaşının konut satın aldığı Alanya' da Alman vatandaşlarının aldığı konut sayısı 400'de kalınca, mülk sahibi Norveçli sayısı Almanları geçti. Alanya Tapu Kadastro Müdürlüğü verilerine göre, mülk alan yabancı sayısının 33 bini geçtiği ilçede 2013 yılında bin 500'den fazla Rus, bine yakın Norveçli, 500'ü bulan İsveç ve 400'ü aşan Alman vatandaşı başta olmak üzere 72 ülkeden yaklaşık 6 bin kişi konut satın aldı. 

Alanya' nın yabancıların tercihinde en büyük etkenin iklimi olduğu vurgulanmaktadır. 
Almanya, Macaristan, Litvanya, Letonya, Hollanda, Belçika gibi tüm dünya ülkesi vatandaşlarının buluştuğu Alanya' nın ikinci vatan olarak belirlendiğine dikkati çeken yetkililer, "Alanya gerçekten yaşanacak bir ilçe ve bunun devam edeceğini düşünüyoruz. Meclisimiz olarak bu insanların mutlu olmasında payımız vardır diye düşünüyorum. Yabancıların sorunlarını dinliyor ve yardımcı oluyoruz" ifadesini kullandılar..

Ulaşım : Antalya- Alanya arası Kara yolu taşımacılığının yanı sıra, Hava yolu ile de Avrupa 'dan direk uçuşlarla  sağlanmaktadır.
 
Gazipaşa Havalimanı :

Gazipaşa - Alanya Havalimanı. Antalya'nın Gazipaşa ilçesindedir. Alanya'ya 45 kilometre mesafede yer alır, 2 bin 144 metre kapalı terminal binasına ve 105 araçlık otoparka sahiptir. Vikipedi

 Önce Kendinizi Sevin ve sonra da Sevdiklerinizin değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun...En iyi dileklerimle. Esen kalın.
İbrahim Birol

&&&&

ALANYA

Alanya, geniş plajları, tarihi eserleri, modern otel ve motellerin sayısız balık lokantaları, kafe ve barlarıyla mükemmel bir tatil merkezidir. Gelenleri ilk karşılayan, Alanya Yarımadası'nın üzerinde bir taç gibi kurulmuş olan ve 13. yüzyıldan kalma şahane Selçuklu Kalesidir. Etkileyici kalenin yanı sıra eşi benzeri olmayan tersanesi ve anıtsal güzellikteki sekizgen Kızıl Kule görülmeye değerdir.

Limanı çevreleyen kafeler ve barlar akşam saatlerinde liman yolu boyunca el sanatları, deri, giysi, mücevherat, el çantaları ve yöreye özgü ilginç renklere bezeli su kabaklarının satıldığı butikler yer alır. Eğer mağaraları keşfetmekten hoşlanıyorsanız Damlataş Mağarası'nı gezmeniz gerekir. Mağara yakınında Etnografya Müzesi yer almaktadır. Tekneyle üç deniz mağarasına ulaşabilirsiniz: fosforlu kayalarıyla Fosforlu Mağara, korsanların kadın esirleri tuttukları Kızlar Mağarası ve Aşıklar Mağarası.

Alanya'nın 15 km. doğusunda yer alan Dim Çayı Vadisi   gölgelerin serinliğinde dinlenmek için ideal bir yerdir. Tüm sahillerinden denize girilebilen Alanya tam bir güneş, deniz, kum cennetidir.


Tarihçe: Alanya bazen Kilikya bazen de Pamfilya topraklarından sayılmıştır. Daha sonra sırasıyla Hititler, Yunanlılar, Romalılar bölgeye egemen olmuşlardır. Çeşitli istilalar ve savaşlarla harap olan kent Romalılarca yeniden inşa edilir. Bizanslılar döneminde ise Alanya' ya ''Güzel Dağ'' anlamına gelen Kolonoros adı verilir. 13. yy. da Selçuklu Hükümdarlarından I. Alaaddin Keykubat kenti alarak adını Alaiye olarak değiştirir. 13. yy. ortalarında Karamanlıların eline geçen Alanya 1471 yılında Osmanlı   topraklarına katılır.
 
İklim: Alanya' da tipik Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Kışları yağışlı ve nemli, yazlar kurak ve sıcaktır. Yıllık ortalama hava sıcaklığı 19ºC'dir. Deniz suyu sıcaklığı 21ºC'dir.
 
GEZİLECEK YERLER
Kale ve Kuleler
Alanya Kalesi:  Alanya Kalesi zamanımıza kadar korunan tek Selçuklu kalesidir. 1225 yılında Roma Kale kalıntılarının yerine Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından yeni bir kale yaptırılmıştır. 83 kule ve 140 burca sahip , üç sıra surlarla çevrili olan kale bütün   olarak iç ve dış kale bölümlerinden oluşur. Aya Yorgi Kilisesi, Kanuni Sultan Süleyman Camii, Akşabe Sultan Türbesi Selçuklu Hamamı, Arasta, Bedesten, Sitti Zeynep Türbesi, Sultan Alaaddin Sarayı, irili ufaklı sarnıçlar, deniz feneri ve zindandan   oluşan kale bir tarih hazinesidir.
 
Kızıl Kule:  Adını alt ve üst kısımlardaki kesme taşlardan alan Kızıl Kule 1226 yılında yapılmıştır. Bugün bile sapasağlam ayakta duran kulenin doğu cephesi ile batı cephesi arasındaki oturduğu yerin konumu nedeniyle, 2m.lik bir yükseklik farkı vardır. Sekizgen   şeklindeki kule beş katlıdır. Zemin katın ortasından yukarı doğru, beşinci kata kadar yükselen bir bölüm bulunmaktadır. Su sarnıcı görevini üstlenen bu bölüm kulenin omurgası durumundadır. Zemin kat etnografik müze olarak hizmet vermektedir.
Ne Yenir?  Alanya bulunduğu yer ve iklim nedeniyle çok zengin sebze ve meyve türlerine sahiptir. Sebze yemekleri dışında, laba, düğün çorbası, öküz helvası gibi özgün yemekler de vardır.
Yapmadan Dönme : Alanya Kalesini, Kızılkuleyi gezmeden, Damlataş Mağarasını görmeden, Müzeleri gezmeden, Yöre balıklarını tatmadan, İpek eşarp almadan, ..Dönmeyin.
Kaynak : tanitma.gov.tr
https://youtu.be/S88IAz_SRls











 
 Günün Sözü :  " Turizm Hizmetle Büyüyen, Sevgiyle Gelişen Ağaçtır."

İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
23 Şubat, 2017, Antalya


  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder