Özgür bir geleceğin öyküsünde harfler olabilme düşüyle, 14 Şubat Dünya Öykü Günü kutlu olsun!
Merhaba Değerli Dostlar,
Blog yazılarımda bir çok defalar sizlere yeni kitaplar, yeni yazarlar başta olmak üzere, zaman zaman yerli ve yabancı yazarları ve bu yazarların yazılarından örnekler vererek birlikte paylaştık. Peki bu kitaplar ve yazılardan bizim aklımızda geriye kalan neler oldu, hangi yazarlara severek ve isteyerek ilgi duyduk veya hangilerini istemeden, okuduk acaba?
Biz Kitap okumayı sevmeyen bir millet olarak, kitaba olan ilgisizliğimizden bahsetmek ve sizlerin kitaplar hakkındaki düşüncelerinizi, kitaplara olan sevginizi ve ilgilerinizi öğrenebilmek ve ölçebilmek isterdim. Diğer dünya milletlerinin insanlarının kitap sevgisini gözler önüne sermek, Türk insanının kitaba olan ilgisizliği, kitaba verdiği değerleri, bir takım istatistiki bilgiler göz önünde bulundurularak, Dış Ülkelerle aramızdaki farkın nereden kaynaklandığını ve bunun nedenlerini araştırmak adına sizlerle bu yazımı paylaşıyorum.
Kitap okumanın faydalarını sıralamağa kalktığımızda saymakla bitmez, bu faydaların bazıları şöyle;
- Düzenli kitap okuyan birinin sıkılması söz konusu olamaz. Evde, otobüste, metroda canınızın sıkıldığını hissettiğiniz bir anda, bir kitabın kapağını açmak sıkıntınızı gidermeye yetecektir.
- Her kitap size başka hayatlar, başka insanlar, başka karakterler hakkında yeni bakış açıları kazandıracak. Böylece empati yetiniz gelişecek ve çok daha açık fikirli bir insan olacaksınız.
- Yapılan bilimsel araştırmalar düzenli kitap okumanın beyinde yeni nöron bağlantıları oluşturduğunu gösteriyor. Bu da sizin daha zeki bir insan olmanız demek.
- İyi bir okur olmak yalnızlık ile ilgili kötü düşüncelerinizi ortadan kaldıracaktır. Bilakis yalnızlığınızı sevmeye başlayacaksınız. Çünkü kitaplar varken aslında yalnız değilsinizdir...
- Hediye alması kolay bir insana dönüşeceksiniz. İnsanlar size kitap alacak ve siz de son derece mutlu olacaksınız.
- Kitaplar dekorasyon malzemeleri değildir fakat ben kitaplardan daha dekoratif bir nesne de düşünemiyorum. Dolayısıyla evinizi dekore etmek için başka ürünlere ihtiyaç duymayacaksınız.
- Kitap okumak sizi daha duyarlı bir birey hâline getirecektir.
- Tüm bu saydıklarım gerçekleşmese bile, kitap okumak başlı başına şahane bir şeydir. Çünkü bizatihi kitaplar şahanedir!
Önce Kendinizi Sevin ve sonra da Sevdiklerinizin değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun...En iyi dileklerimle. Esen kalın.
Türkiye kitap okuma oranında dünyada 11. sırada
Türkiye'de 561 milyon kitabın basımının yapıldığı 2014 yılında kişi başına 7,3 kitap düşerken geçen yıl ise 620 milyon 751 bin kitap basılarak kişi başına düşen kitap sayısı 8'e çıktı. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Zeynioğlu:- "Türkiye, dünyada kitap okuma oranları bakımından 11. sırada yer alıyor. Bu çok önemli. Sonuçta 80 milyon nüfuslu bir ülkeyiz. O nüfusta bu kadar çok kitap okunması ciddidir"- "İnternette dolaşan şeyleri ben şehir efsanesi olarak görüyorum. Japonların çok okuduğu, Türkiye'de 12 bin kişiye bir kitap düştüğü... Bunun mümkün olmadığı, 620 milyon kitabı 80 milyona böldüğünüzde ortaya çıkıyor"
Zeynioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okuma oranının yükselmesiyle Türkiye'de son 15 yıldır yayıncılık sektörünün düzenli olarak büyüdüğünü söyledi.
Sektörün 2014 yılında yüzde 5 büyüdüğünü, bu rakamın 2015 yılında yüzde 10'a yükseldiğine dikkati çeken Zeynioğlu, "Ekonomik durgunluk olmasına rağmen bu kadar büyük bir büyüme olacağını tahmin etmiyorduk. Seçim ortamı vardı, Türkiye iki seçim yaşadı. Kitap alımına olumsuz etkiler oldu. Buna rağmen geçen yıl yüzde 10 civarında bir büyüme kaydettik" diye konuştu.
Zeynioğlu, 2014 yılında 561 milyon kitap basımı yapıldığını, bunun kişi başına 7,3 kitap düştüğünü gösterdiğini dile getirerek, geçen yıl ise 620 milyon 751 bin kitap basıldığını ve bunun kişi başına 8 kitaba işaret ettiğini anlattı.
"Öğrenciler maalesef ders kitabı dışında okullarda başka kitap bulamıyor. Zaten yoğun sınav ortamı ve diğer unsurlar var. Fuarlar vesilesiyle Milli Eğitim Bakanlığının desteğiyle geldiğimizde kitapla karşılaşıyorlar. Yazarı görüyorlar, onunla görüşüyorlar, söyleşileri dinliyorlar. Bunların bir süreç içinde okura dönüştüğünü de görüyoruz. Dünyada genelde hep yaşlılar kitap okur. Yaptığımız araştırmalarda, Kültür ve Turizm Bakanlığının da bir araştırması var aynı şekilde, Türkiye'de 7-14 yaş kuşağı en çok kitap okuyan kuşak. Bu da genç kuşağın, öğrencilerin kitap okuduğunu, genel kanının aksine gösteren bir şey. Rakamların ve ciroların artmasının sebebi de o dur. Özellikle genç kızlarımız çok kitap okuyor. Gittikçe de sayıları artıyor."Alıntı : hurryetim.com
Dünya istatistiki bilgilerine baktığımızda, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı sayın Zeynioğlu' nun verdiği bilgilere göre tezat teşkil ediyor.
Dünyada Kitap Okuma Oranları Ve Türkiye'nin Durumu
|
Türkler' in kitap okumaya ayırdığı zamanın;
• 300 katını bir Norveçli ayırıyor.
• 210 katını bir Amerika ’lı ayırıyor.
• 87 katını bir İngiliz ayırıyor.
• 87 katını bir Japon ayırıyor.
Dünya ortalaması bile bizim ayırdığımız zamandan 3 kat fazla..!
KİŞİ BAŞINA DÜŞEN KİTAP (Bir yılda basılan kitap sayısına göre)
İsrail 1169 kişiye bir kitap
Almanya 1022 kişiye bir kitap
Japonya 600 kişiye bir kitap
Türkiye 10.600 kişiye bir kitapİsrail 1169 kişiye bir kitap
Almanya 1022 kişiye bir kitap
Japonya 600 kişiye bir kitap
Türkiye’de 6 Türk’e yılda bir kitap düşüyor.
Halen Yurdumuzda 95 kişiye bir kahvehane, 65.000 kişiye bir kütüphane düşüyor.
Milli Eğitim Bakanlığının 1993 yılında yaptırdığı bir ankette niçin kitap okumuyoruz sorusuna verilen cevaplar:
• %50,2 kitap okuma alışkanlığım yok,
• %16,6 yeterince zamanım yok,
• %10,6 Boş zamanım çok yoğun geçiyor.
• %10,5 T.V. Video... Tercih ediyorum,
• %4,6 kitap fiyatları pahalı,
• %3,4 derslerim çok yoğun,
• %1,9 diğer sebepler ve geriye kalan cevapsız.
TÜRKİYE’DE İŞİN KÖTÜSÜ YARIŞMA KAYGISI DA YOK• Yılda kişi başına 142 $ harcayarak, dünyada Eğitime en az pay ayıran 5. ülkeyiz.
• Bilgisayar kullanmada 140 ülke içinde 20. Sıradayız.
• Bilgi sahibine gerekli değeri vermediğimizden, Üst seviyede yetişmiş her 100 kişiden 59 u yurt dışına gidiyor.
• %50,2 kitap okuma alışkanlığım yok,
• %16,6 yeterince zamanım yok,
• %10,6 Boş zamanım çok yoğun geçiyor.
• %10,5 T.V. Video... Tercih ediyorum,
• %4,6 kitap fiyatları pahalı,
• %3,4 derslerim çok yoğun,
• %1,9 diğer sebepler ve geriye kalan cevapsız.
TÜRKİYE’DE İŞİN KÖTÜSÜ YARIŞMA KAYGISI DA YOK• Yılda kişi başına 142 $ harcayarak, dünyada Eğitime en az pay ayıran 5. ülkeyiz.
• Bilgisayar kullanmada 140 ülke içinde 20. Sıradayız.
• Bilgi sahibine gerekli değeri vermediğimizden, Üst seviyede yetişmiş her 100 kişiden 59 u yurt dışına gidiyor.
Alıntı : webcanavari.com
Kitapları Niçin Sevmeliyiz?
Siz bilir misiniz en gerçek sevgi koşulsuzca olan ve her zaman hazır olan sevgidir. Her ihtiyacınız olduğunda yanı başınızda olmalıdır gerçek sevgi dediğin. Anne sevgisi gibi gerçek ve ömür boyu.
Vazgeçilmez Bir Tutkudur, Kitap Sevgisi
Aslında öyle bir sevgi var. Yeter ki siz onu keşfedin, onu bulun. Ona bir defa alıştınız mı asla vazgeçemezsiniz. Çok seversiniz onu çok. Her gittiğiniz yere birlikte gidersiniz. Otobüste, vapurda, trende, uçakta. Tatile gidersiniz onunla, uyumadan hemen önce onunla olmak istersiniz. Yaprakları solmasın diye itinayla çevirirsiniz. Kapağı eskimesin diye cilt giydirirsiniz. Evet tahmin ettiğiniz gibi sözünü ettiğim sevgim kitaplar için. Kitapları yeter ki sevin, onu okumaktan asla bıkmayacaksınız. Fazlası zarar olmayan nadir şeylerdendir. Çeşit çeşit, boy boy kitaplar. Kimimiz insanların acılarını sevinçlerini kısaca yaşamlarını bize aktarırken kimisi de yeni bilgilere pencere olur. Kimi kitaplardan arkadaşlığı dostluğu öğrenirken kimi kitaplardan da şiiri, türküyü şarkıyı öğreniriz.
Bize istediğimiz her şeyi öğretmeye hazır sadık dostlarımızdır kitaplar. Şimdi siz söyleyin bakalım, kitap sevgisi çok güzel değil mi?
Sevgilerimiz çok olsun.
Alıntı : beyazegitim.com
https://www.facebook.com/abcnews.au/videos/10156186544969988/
Günün Sözü :
İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
15 Şubat, 017, Antalya
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder