22 Şubat 2017 Çarşamba



U.S.A. ÖZGÜRLÜK  HEYKELİ 
HAKKINDA BİLMEDİKLERİMİZ







Merhaba Değerli Dostlar,

Amerika'da bulunan Özgürlük heykelini ancak resimlerden görüp hakkında hiç bu kadar bilgi sahibi olma fırsatı bulamamıştım. Neden dir bilmem, yine internet sayfalarında gezinti yaparken , özgürlük Anıtıyla ilgili bir yazı dikkatimi çekti yazıda Anıtın Osmanlılar zamanında yapıldığı yazılıydı, yaptığım araştırma sonucunda aşağıdaki bilgilere ulaştım bu bilgileri sizlerle paylaşıyorum.

Yazının başında "Özgürlük Heykeli'nin parasını Sultan Abdülaziz ödemişti" deniliyor. Ancak birazdan öğreniyoruz ki, tamamını değil, "masraflarının büyük kısmını" ödemiş. Neyse diyorsunuz ama sona geldiğinizde gözlerinize inanamıyorsunuz: Meğer sadece "masrafların bir bölümü" Abdülaziz tarafından karşılanmış!
Tamamı, büyük bölümü ve bir bölümü arasındaki farkı siz düşünedurun, gerçek dışı bir haber karşısındayız. Yazıyı alıntılayan nice internet sitesinde "Özgürlük Heykeli'ni de biz yaptırdıysak kim oluyor şu Amerika dedikleri biçare!" efelenmeleri ve "Heykelimizi geri isteriz" haykırışları gırla gidiyor.
Çocukluğumuzdan beri Amerika denilince aklımıza ilk olarak bu hanım abla gelir. Peki kimdir, neyin nesidir, ne anlam taşır, bunları hiç merak etmiş miydiniz?
İşte Özgürlük Anıtı'yla ilgili pek çoğunu ilk kez duyacağınız 20 enteresan bilgi:
    Özgürlük Anıtı ilk yapıldığında kızıl/kahverengi tonlarında bir renge sahipti. Zamanla bugün bildiğimiz yeşil renge büründü.
  • Heykel Amerika'ya, 1886 yılında Fransa tarafından bir armağan olarak verilmişti
  • Özgürlük Anıtı ilk yapıldığında kızıl/kahverengi tonlarında bir renge sahipti. Zamanla bugün bildiğimiz yeşil renge büründü.
  • Heykel Fransızlar tarafından tasarlanmış ve ilk olarak Mısır'a hediye edilmesi düşünülmüştür.
  • Anıt her yıl 3.2 milyon insan tarafından ziyaret edilmektedir.
  • Heykelin tacında bulunan yedi diken, dünyanın yedi okyanusunu ve kıtasını sembolize etmekte ve evrensel özgürlük temasını vurgulamaktadır. 
  • Özgürlük Anıtı'nın yapımında Roma tanrıçası Libertas model alınmıştır.
  • Heykelin başı, 1978'te Paris'te gerçekleşen Dünya Fuarı'nda sergilenmiştir.
  • Heykelin beli 10,6 metre genişliğindedir.
  • Kadın figürünün elinde tuttuğu meşale 1984 yılında yenilenmiştir. Yeni meşale bakırdan yapılmış ve üstü altın varakla kaplanmıştır.
  • Bugün Özgürlük Anıtı'nın bulunduğu Liberty Adası'nda yalnızca tek bir aile yaşamaktadır. Özgürlük Anıtı'nın meşalesine yılda ortalama 600 kez yıldırım düşmektedir.
  • Eyfel Kulesi'nin tasarımcısı Gustave Eiffel, aynı zamanda Özgürlük Anıtı'nı tasarlayan isimlerden biridir.
  • Pakistan, Malezya, Tayvan, Brezilya ve hatta Çin'de Özgürlük Anıtı'nın replikaları bulunmaktadır.
  • Heykel aslında bir deniz feneri olarak tasarlanmıştır ancak daha sonra bu amaç için kullanışsız olduğu fark edilmiş ve vazgeçilmiştir.. 
  • Heykelin ve kaidesinin inşası için o zamanın parasıyla 500,000 $ harcanmıştır. Bu meblağ, bugünün parasıyla 10 milyon dolara eşittir.
  • Kadın figürünün elinde bulunan tabletin üzerinde, Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi'nin tarihi olan 4 Temmuz 1776 tarihi yer almaktadır.
  • Heykel, yerden meşalenin ucuna kadar 93 metre uzunluğa ve 204 ton ağırlığa sahiptir..
  •  Heykeli tasarlayan Frederic Auguste Bartholdi' nin heykelin yüzünü yaparken annesinden esinlendiği iddia edilmektedir.
  • Çoğumuz bilmeyiz ancak, tasvir edilen kadın zincirlerini kırmış bir durumdadır. Aynı zamanda havada olan sağ ayağı, zulüm ve kölelikten kurtularak ileri adım atmayı sembolize etmektedir.
  • Ve en ilginci de, heykelin başlangıçta geleneksel kıyafetleri içerisindeki Müslüman bir kadını tasvir etmesinin düşünülmüş olmasıdır.
Alıntı: onedio.com

Önce Kendinizi Sevin ve sonra da Sevdiklerinizin değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun...En iyi dileklerimle. Esen kalın.

ÖZGÜRLÜK HEYKELİ

Ben bugün, New York' taki özgürlük heykelinin, Osmanlı İmparatorluğu tarafından, Mısır'a dikilmek üzere Paris'te yaptırıldığını ve masraflarının bir kısmının Osmanlı tarafından karşılandığını öğrendim...
Mustafa Reşit Paşa, 23 Kasım 1854 yılında dördüncü kez sadrazamlığa getirildi. “Fransız Partisi” ne mensup Mısır Valisi Said Paşa, Mustafa Reşit Paşa’dan nefret ediyordu.
özgürlük anıtı ile ilgili görsel sonucu
Süveyş Kanalı Projesi’nin hayata geçirmeyeceğini biliyordu. Bu nedenle bir hafta sonra projeyi imzaladı. İmzalanan sözleşmenin altında ilginç bir madde vardı: Kanalın Akdeniz’e açıldığı yere dev bir heykel yapılacaktı.
Heykel, firavunlar döneminin giysilerine bürünmüş bir kadın seklinde olacak ve elinde “Asya'nın ışığının Mısır'dan geldiğini” sembolize eden bir meşale olacaktı!
Heykel, dönemin ünlü heykeltıraşı Frederic Auguste Bartholdi' ye sipariş edildi. Yüklüce avans verildi. Bartholdi işe başladı. Heykel birkaç sene sonra tamamlandı.
Heykel, Marsilya’dan gemiyle yola çıkacaktı. Ancak Said Paşa ölünce yerine gelen İsmail Paşa, Müslüman bir coğrafyada heykel olmaz diyerek heykeli istemedi.
Süveyş kanalı 1869’da dünyanın dört bir tarafından gelen davetlilerin katıldığı büyük ama 'heykelsiz' törenlerle açıldı.Heykeltıraş Bartholdi' nin eseri Paris'te bir depoya kondu ve tozlanmaya terk edildi.
özgürlük anıtı ile ilgili görsel sonucu
O yıllarda dünyanın bir başka tarafında, Fransa ile Amerika Birleşik Devletleri arasında sıkı işbirliği başladı. Paris'te kurulan Fransız-Amerikan dostluk grubunun lideri olan Edouard Rene Lefebvre de Laboulaye,  Amerikalıların Fransa’nın dostluğunu daima hatırlamaları için bir hediye vermek istedi.
Hediye bir heykel olmalıydı. Heykel; bir elinde hukuku simgeleyen bir kitap tutacak, diğer elinde de “dünyayı aydınlatan özgürlüğün sembolü” olan bir meşale taşımalıydı.
Sipariş gene aynı heykeltıraşa, Frederic Auguste Bartholdi' ye verildi. Bartholdi' nin Süveyş kanalı için yaptığı heykelin elleri, kolları ve yüzünde değişiklik yaptı.
Heykeltıraş Bartholdi, New York'a yanına Süveyş kanalının mühendisi ve heykelin fikir babası olan Ferdinand de Lesseps' i de alarak gitti.
Heykel 25 Ekim 1886’da New York’ta açıldı.

Alıntı : persephone' unçiçekleri


https://youtu.be/GJZW6OuJ7uQ

özgürlük anıtı videoları ile ilgili video


Günün Sözü : "Sanat eserleri, bir medeniyeti sonraki nesillere anlatan şahitlerdir." E. G. Benite

İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
22 Şubat, 2017, Antalya











 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder