3 Şubat 2017 Cuma

MARDİN











 




Merhaba Değerli Dostlar.

2016 Aralık ayı yazılarımdan birinde sizlere söz verdiğim gibi, eski bir turizmci olarak güzel Türkiye 'min Turistik yerlerini tanıtmayı bir misyoner olarak üstlendiğimden bahsetmiştim. Mart ayının ilk haftası içinde Türkiye' de turizm haftası ve Turizm Sezonu başlatılacak olması, bu etkinliğe benimde bir katkım olabilmesi adına Turizm sezonu boyunca haftada bir defaya mahsus olmak üzere, bilhassa tanıtılmaya çok ihtiyaç duyulan  Turizm yörelerimizi sizlere tanıtmak istiyorum.
 Bu günkü tanıtım yöremiz MARDİN... Türkçenin yanısıra, İngilizce, Almanca, Rusça ve Japonca dillerinde tanıtımı ve Videosu nu sizlerle paylaşmak istiyorum, süresi biraz uzun fakat sonuna kadar izlemenizi tavsiye ederim.
Bu tanıtımı ve Videoyu çok değerli komşum olan Sn. Kadriye Hülya Öksüz hanıma ve Mardin Müze Müdürlüğüne, bizimle paylaştıkları için çok teşekkür ediyorum.

Önce Kendinizi Sevin ve sonra da Sevdiklerinizin değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun...En iyi dileklerimle. Esen kalın.


 Mardin Müzesi
Mardin Müze Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Mardin’in Sesleri" filminde, aşağıdaki  (Video ) Mardin’in geleneksel üç halk ezgisi, 48 müzik sanatçısı tarafından Türkçe, Arapça, Kürtçe, Süryanice ve Ermenice olarak seslendirilmiştir. Mardin’in binlerce yıllık somut ve somut olmayan kültürel mirasının, kültürel çeşitliliğinin görünür kılınması, tanıtılması ve yaşatılması hedeflenmiştir. İyi seyirler.
In the movie “Sounds of Mardin” produced by the Mardin Museum Directorate, three traditional folk songs of Mardin were vocalized by 48 local artists in Turkish, Arabic, Kurdish, Syriac and Armenian languages. The movie aims at promoting and making thousands of years old tangible and intangible cultural heritage of Mardin Province visible and viable. Enjoy it. Die Sounde aus Mardin"

Das Projekt zielt darauf ab, die Tausende Jahre alte kulturelle Erbe und die kulturelle Vielfalt der Provinz Mardin durch drei lokale Volkslieder einzuführen und zu veröffentlichen
Проект "Голос Мардина"направлен на то, чтобы показать богатое разнообразием культурное наследие Мардина , которое складывалось на протяжении тысяч лет и выраженное в трех местных народных песнях
马尔丁的声音
“马尔丁的声音” 该项目旨在引进成千上萬歲的文化遗产和文化多樣性、马尔丁省 跟 三个 不同地方民族唱歌。
马尔丁博物馆
Mardin
Mardin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Dicle Bölümü'nde yer alan bir ildir. Suriye ile sınır komşusudur. 2009 yılı verilerine göre nüfusu 737.852'dir.Mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğu'nun.

Mardin farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır. Mardin, İpek Yolu güzergahında olup, ilde beş han ve bir kervansaray mevcuttur. Mardin ismi hakkında değişik rivayetler vardır. Kelimenin Farsça, Yunanca, Arapça ve Süryanice olduğu söylenmektedir. İl genelinde karasal iklim özellikleri görülmektedir. Kış ayları soğuk geçmektedir. Yaz aylarında güneyden gelen çöl iklimi etkisi altında olduğu için kurak geçer. Türkiye'deki en farklılaşmış nüfusa sahip illerinden biridir. İlde Kürtler, Hıristiyan Süryaniler, Sünni Araplar, Türkler, Yezidi-Kürtler ve Ermeniler yaşamaktadır. Zaman içinde Süryani ve Yezidi nüfusu göçler sebebiyle azalmıştır. Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Mardin ve Midyat bölgesinde az sayıda Süryani yaşamaktadır.


mardin resim ile ilgili görsel sonucumardin resim ile ilgili görsel sonucu

Tarih

Fırat ve Dicle nehirleri arasında Mezopotamya bölgesinde, tarih boyunca pek çok medeniyet yerleşmiştir. Bir dağın tepesinde kurulmuş olan Mardin, Yukarı Mezopotamya'nın en eski şehirlerinden biridir.M.Ö.4500' den başlayarak klasik anlamda yerleşim, gören Mardin, Arami Süryani öz yeridir. Arami/Süryani Subari, Sümer, Akad, Babil, Mitanniler, Asur, Pers, Bizans, Araplar, Selçuklu, Artuklu, Osmanlı Dönemi'ne ilişkin bir çok yapıyı bünyesinde harmanlayabilmiş önemli bir açık hava müzesidir.

Coğrafya
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Mezopotamya havzasında bulunan Mardin, güneyinde Suriye, doğusunda Şırnak ve Siirt, kuzeyinde Diyarbakır ve Batman, Batısı Şanlıurfa ile çevrilidir.
Mardin dağlarının, Mazıdağı, Derik, Midyat, Savur ve Nusaybin yörelerine sokulan yüksek kesimlerinde, Meşe ağaçlarından oluşan topluluklara rastlanır. İklim olarak Akdeniz iklimi ile karasal iklimin ortak özelliklerine sahiptir. Yazları çok sıcak ve kurak, kışları ise yağışlı ve soğuktur.

Ne Yenir?
Mardin'in çok özel yöresel yemekleri mevcuttur. Özellikle kıbbe, çiğ köfte, keşkek, zerde, cevizli sucuk, helva çeşitleri, cevizli tatlılar yenebilir.

Ne Alınır?
Mardin’in meşhur telkari gümüş işlemesi alınabilir


Kaynak : Travel Terminal


https://www.facebook.com/mardinmuzesi/videos/1161899387180683

100

8


Günün Sözü :
Batılı bir turizm uzmanı diyor ki: “Doğu ile Batı arasında bir köprü olan İstanbul, Boğaziçi, Büyükada, Yalova, Uludağ, Bergama, Efes, İzmir, Antalya… bir turist için o kadar çekicidir ki buralar birer altın damarı haline getirilebilir.”

 Bir başka batılı uzman da “Yeryüzünde pek az memleket, turist çekme bakımından Türkiye ile boy ölçüşebilir.” diyor. Bu değerli övgüler birer nezaket sözü değildir. Gerçekten yurdumuz, Akdeniz ikliminden Alpler iklimine kadar basamak basamak değişen tabiat nitelikleriyle deniz kıyıları, yüce dağlar, ormanlar, göller, çağlayanlar vb. güzellikleri yanında, en eski uygarlıkların anıtlarını da sınırları içine alır.

İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
3 Ocak, 2017, Antalya





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder