22 Mart 2017 Çarşamba

BOL YUMURTALI CAMİİ



selimiye camii ile ilgili görseller ile ilgili görsel sonucu




Merhaba Değerli Dostlar,

Güzel bir hikaye ile tekrar birlikteyiz,  03 Ağustos 2016  tarihinde Bloğumuzda Mimar Sinan ile ilgili  yayınladığım bir yazımda çok değerli ve eşsiz üstadın hayat hikayesini ve eserlerini birlikte paylaşmıştım.


selimiye camii lale motifi ile ilgili görsel sonucuSelimiye Camii ile ilgi bir Anekdot :   camiyi daha önceden ziyaret eden okuyucularım daha iyi bilirler.

Selimiye Camii'n deki ters lalenin sırrı nedir? Caminin müezzin mahfilinin mermer ayaklarından birinin altında ters bir lale motifi göze çarpar. Rivayete göre, caminin inşa edileceği alan önceden bir lale bahçesidir. Ancak bahçenin sahibi olan bayan burayı satmak istememiştir. En sonunda camiye bir lale motifi konulması şartıyla arsayı satmıştır.Mimar Sinan da lale motifini "ters" olarak yapmıştır.Lale motifi bu arsada bir lale bahçesi olduğunu, ters olması ise sahibinin tersliğini temsil etmektedir.( Denmekte, tabii bu bir rivayete göre)

Alıntı : sabah.com.tr


Mimar Sinan‘ ın 80 yaşında yarattığı ve “ustalık eserim“ diye nitelediği yapıt olan Selimiye Camii, Osmanlı-Türk mimarlık tarihinin olduğu kadar, dünya mimarlık tarihinin de başyapıtları arasında gösterilmektedir. Edirne'nin ve aynı zamanda Osmanlı Döneminin simgesi olan cami; 1569-1575 yılları arasında II. Selim’in emriyle yaptırılmıştır. Çok uzaklardan dört minaresi ile göze çarpan yapı, kurulduğu yerin seçimiyle Mimar Sinan’ ın aynı zamanda usta bir şehircilik uzmanı olduğunu da gösterir. Kesme taştan yapılan cami iç bölümüyle 1620 metrekare, tümüyle ise toplam 2475 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Selimiye Camii, yerden yüksekliği 43.28 metre olan 31.30 metre çapındaki kubbesiyle ilgi çeker.     
   Kubbe, 6 metre genişliğindeki kemerlerle birbirine bağlanan 8 büyük payeye oturur. Mimar Sinan’ ın yarattığı 8 dayanaklı cami planının en başarılı örneğidir. Caminin 3.80 cm çapında, 70,89 m yüksekliğindeki üçer şerefeli dört zarif minaresi vardır. Giriş yönündeki her şerefeye ayrı ayrı yollardan, diğer ikisine ise tek yolla çıkılmaktadır.

 Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi, UNESCO Dünya Miras Komitesi’ nin 19-29.06.2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen 35. Dönem Toplantısında alınan 35 COM 8B.37 sayılı karar ile 1. ve 4. kriterler kapsamında kültürel varlık olarak Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir

Alıntı : Edirne il turizmmüdürlüğü.gov.tr

Önce Kendinizi Sevin ve sonra da Sevdiklerinizin değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun...En iyi dileklerimle. Esen kalın...


selimiye camii lale motifi ile ilgili görsel sonucuBol Yumurtalı Camii
 Dönemin padişahı Sultan II. Selim Mimar Sinan’  a şanına yakışır bir camii inşa etmesini buyurmuş. Sinan hemen kolları sıvamış Selimiye Camii' ni yapmaya başlamış. Temeller kazılmış iskeleler kurulmuş. Çalışmalar sürerken Mimar Sinan bir gün elinde bir yumurtayla çıkagelmiş. Kendi kendine bir şeyler mırıldanıyormuş, aklından hesap yapıyormuş gibi bir hali varmış. Sonra eğilmiş ve yumurtayı inşaat kumuna kırmış ve başlamış karıştırmaya…Görenler şaşırmış tabii.
Bir müddet sonra:
– Tüm inşaatta bu harcı kullanacağız.
Diye buyurmuş. Sırf bu harç olayı için Edirne Karaağaç’ta bir çiftlik kurdurtmuş. 30.000 tavuğun her gün düzenli olarak yumurtaları toplanıp kumla ve kille karıştırılıp camide kullanılmış.
İnşaat hızla ilerliyormuş. Ama Mimar Sinan bir gün ortadan kaybolmuş. Her yeri aramışlar ama Mimar Sinan’ ı kimse bulamamış. Tam 8 yıl sonra Mimar Sinan çıkagelmiş. Caminin kaldığı yerden devam etmesini buyurmuş.
Sultan Selim inşaatın 8 yıl beklemesine çok sinirlenmiş:
– Tez getirin Sinan’ ı diye buyruk çıkartmış.
Sultan Selim bu tüm saray efradı korkudan tir tir titriyor, Selim’in gazabından korkuyorlarmış. Mimar Sinan gayet sakin huzura çıkmış. Selim:
– Anlat.
Demiş sadece. Gözlerinden şimşekler çakıyormuş. Hazır olmasını buyurduğu celladın eli kılıcının kabzasına gitmiş. Sinan kendinden emin temelin sağlam olması için zaman gerektiğini söylemiş ve eklemiş:
– Hesaplarıma göre 8 yıl gerekiyordu.
Demiş.
Sultan Selim eliyle cellada dur işareti vermiş ve Mimar Sinan’ ın dehası karşısında diyecek bir şey bulamamış.
 
 Alıntı : secmehikayeler.com

https://youtu.be/M4VBtDSZAVo

youtub selimiye camii ile ilgili video


 GÜNÜN SÖZÜ :
 Selimiye Camii, Ayasofya’ nın büyüklüğü ile övünen Hıristiyan mimarlara Sinan’ ın verdiği en güzel cevaptır.

İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
22 Mart, 2017, Antalya

bahar mevsimi videoları ile ilgili görsel sonucu


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder