Merhaba Değerli Dostlar,
Dünkü yazımızda Edirne' deki Selimiye Camii ile ilgili tanıtım ve hikayemizi sizlerle paylaştıktan sonra, bugün Turizm Yörelerimizin tanıtımı yazılarımıza devam edebilmek adına, Edirne demişken bu ilimizin tanıtımını da yapıp Edirne şehrimizden öyle ayrılmak istedim. Haftaya bir başka Turizm Yöremizin tanıtım yazısında tekrar birlikte olmak üzere hoşça kalın...
Bloğun bugüne kadarki görüntülenme sayısı 10.700 kişi
Değerli Dostlar, yukarıdaki istatistikler yaklaşık bir seneden bu yana "Gerçek Dostlar" adı altında siz gönül dostlarım adına yayınladığım Bloğumuzun ulaşmış olduğu Görüntülenme kişi sayılarıdır.
Bugüne kadar sizlerden almış olduğum destek sayesinde Blog ayakta kalabilmiştir.
Her bir okuyucuma ayrı ayrı sonsuz teşekkürlerimi ve selamlarımı arz ederim, sağolun ve var olun...
Önce Kendinizi Sevin ve sonra da Sevdiklerinizin değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun...En iyi dileklerimle. Esen kalın.
Türkiye ile Yunanistan arasındaki Tekirdağ’ın kuzeyinde yer alan Edirne yıllar boyu Osmanlı başkenti, 18 inci yüzyılda ise Avrupa’nın en büyük yedi şehrinden biri olmuştur.
100 yıl kadar bir süre Osmanlı İmparatorluğunun başkenti olması buradaki tarihi ve mimari açıdan önemli yapıların sebebidir. Edirne, camileri, dini kompleksleri, köprüleri, eski pazar yerleri, kervansarayları ve saraylarıyla yaşayan bir müzedir.
TARİHÇE
Edirne’nin en eski halkı, Traklar soyundan Odrisler’in yörede, Meriç ve Tunca ırmaklarının birleştiği bugünkü Edirne’nin bulunduğu yerde bir kent kurdukları bilinmektedir. Odrisler’den sonra yöreye egemen olan Makedonyalılar Dönemi’nde kent, büyük bir olasılıkla Odris yada Odrisia adının değişmesi sonucu, Orestia/ Orestas olarak anılmaya başlanmıştır.
İS II. yy’ da Roma İmparatoru Hadrianus, (117-138) Orestia Kasabası’nın stratejik önemi nedeniyle buraya kent statüsü verdi ve kendi adını koydu. Böylece, Roma Dönemi’nde kent Hadrianopolis/Hadrianupolis/Adrianupolis/ Adrianapolis adlarıyla anıldı. Adrianopolis zamanla Adrianople/Adrianopolis olarak değişti. Osmanlı dönemi başlarında Edrinus/Edrune/Edrinabolu/Endriye diye anıldı. 1476’da yazılan Aşıkpaşazade Tarihi’nde kentin adı Edrene olarak geçer. XVI.yy başlarında kentin Edirne olarak adlandırıldığı görülür. Edirne 1361 yılında I.Murat tarafından fethedilmiş ve İstanbul’un alınışına kadar 92 yıl boyunca Osmanlı Devleti’nin başkenti olmuştur.
COĞRAFYA
Marmara Bölgesi’nin Trakya bölümünde bulunan Edirne’nin denizden yüksekliği 41 metredir. Edirne genel olarak geniş düzlüklerle, basık tepelerin yer almış bulunduğu coğrafi konuma sahiptir. Karasal bir iklime sahiptir. Kışlar, Akdeniz iklimi etkisini gösterdiği zamanlarda ılık ve yağışlı, kara iklimi etkisini gösterdiğinde de sert ve yağışlı geçmektedir. Yazlar sıcak ve kurak, bahar dönemi yağışlıdır. İlde en sıcak aylar, Haziran, Temmuz, Ağustos en soğuk aylar ise Aralık ve Ocaktır. Yaz ayları ortalama sıcaklığı ise 23,4 Cc dir.
Edirne’de Gezilecek Yerler Listesi
Camileri, dini kompleksleri, köprüleri, eski pazar yerleri ve kervansarayları ile Edirne adeta bir açık hava müzesi…
Camiler ve Medreseler: Dünya mimarlık eserleri arasında muazzam bir yere sahip olan ve Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” olarak tanımladığı Selimiye Camii Edirne’deki ilk duraklarınız arasında olmalı. Şehrin merkezinde yer alan Selimiye Camii’nin yanı sıra Muradiye Camii, Üç Şerefeli Camii, Eski Camii (Cami-i Atik), II. Beyazid Camii ve Külliyesi, Saatli Medrese ve Peykler Medresesi de Edirne’de gezebileceğiniz dini yapılardan.
Köprüler: Edirne köprüleri ile ünlü bir şehir. Özellikle Osmanlı döneminde yapılan ve eşsiz mimariye sahip olan Edirne köprülerini görmeden şehirden ayrılmayın. Meriç Nehri üzerindeki Mimar Sinan köprülerinin yanı sıra Fatih Köprüsü, Bayezid Köprüsü, Emekçizade Ahmet Paşa Köprüsü, Meriç Köprüsü Edirne’de görmenizi önerdiğimiz köprüler arasında.
Tarihi Yapılar: Osmanlı döneminde çok önemli bir şehir olan Edirne’de pek çok tarihi yapı bulunuyor gezebileceğiniz. Edirne Adalet Kasrı, Rüstem Paşa Kervansarayı, Hafızağa Konağı bu tarihi yapılar arasında görülmeye değer olanlardan.
Çarşılar: Edirne’de hem geleneksel el sanatlarını görebileceğiniz, hem de otantik bir ortamda keyifle alışveriş yapabileceğiniz Ali Paşa Çarşısı ve Arasta Çarşısı gezinizin en keyifli ve eğlenceli duraklarından olacak.
Müzeler: Türkiye’nin ilk müzesi Edirne Müzesi ve sonrasında kurulan Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi şehirde mutlaka görmeniz gereken yerlerden. Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi, Lozan Anıtı ve Müzesi, Sarayiçi Balkan Savaşı Şehitliği ve Edirne Sağlık Müzesi de Edirne’de gezmeye değer müze ve mekanlar.
Gala Gölü Tabiatı Koruma Alanı: Edirne yalnızca tarihi yapıları ile değil doğal güzellikleri ile de görülmeye değer bir şehir. Gala Gölü Tabiatı Koruma Alanı Edirne’nin eşsiz doğal güzelliklerinden biri. Enez ilçesine yaklaşık 10 km mesafede bulunan Gala Gölü doğa ile baş başa vakit geçirmek için ideal rotalardan biri.
Plajlar: Edirne temiz sahil şeridi ve keyifli plajlarıyla yaz aylarında tatilcilerin akınına uğruyor. Özellikle Saros körfezindeki plajlar en çok ilgi gören yerlerden. Keşan’da Sazlıdere, Gökçetepe, Mecidiye, Erikli, Danişment ve Yayla, Enez’de Karaincirli, Vakıf, Gülçavuş, Sultaniçe ve Enez plajları gezebileceğiniz tatillerden.
Yağlı güreş sporuyla ünlü Kırkpınar ilçesini, yaz turizminin canlı olduğu, sahili ve deniziyle ünlü Keşan ilçesini, dolmenleri ile bilinen Lalapaşa ilçesini, Ergene Köprüsü ile tanınan Uzunköprü ilçesini de gezi rotanıza dahil edebilirsiniz.
Edirne'de Ne Yenir, Ne İçilir? Edirne tarihten bugüne taşıdığı köklü kültürünü mutfaktaki lezzetlere de yansıtmış. Günümüzde gerek Osmanlı’dan gerekse de yakınlarındaki Yunanistan ve Bulgaristan’dan pek çok farklı kültürle harmanlanmış, oldukça lezzetli bir Edirne mutfağı var.
Edirne mutfağının en ünlü lezzetli ciğer tava, Edirne yaprak ciğeri olarak da bilinir. Abartısız ülkemizdeki en lezzetli ciğer tavayı Edirne’de yiyebilirsiniz. Mutlaka tatmanız gereken bir diğer lezzet ise elbasan tava. Bu iki harika lezzetin dışında Edirne’ nin yöresel lezzetlerinden bazıları tarhana, badem ezmesi, ciğer sarma, akıtma, hardaliye, satır kebabı, etli marul sarması, katmerli pazı böreği, nohutlu ekmek, etli kandil mantısı, Rumeli beğendisi, Rumeli paçası, mamzana, gaziler helvası, belmuş, peynir tatlısı, nişasta helvası ve bulgurlu kol böreği gibi oldukça lezzetli ve değişik yemeklerdir. Fırsat bulursanız birçoğunu denemenizi öneririz.
Yöresel lezzetlerin dışında Edirne’de tatlı su ve deniz balıklarını da bulabilirsiniz. isterseniz güzel bir balık lokantasında mevsim balıklarının tadına bakabilirsiniz.
Edirne merkezde fast food restoranları, kafeler, ızgara et ürünleri, pide, kebap, lahmacun gibi yiyecekleri de bulabilirsiniz.
ALIŞVERİŞ
Edirne’de Tarihi Alipaşa kapalı çarşısının otantik ortamında alış-veriş yapabilirsiniz. Özellikle Edirne ‘ye özgü ürünlerin satıldığı Selimiye arastasında Edirne’nin meşhur Deva-i Misk tatlısını , peynir şekerini , misk sabununu; Arasta çarşısındaki sahaflardan ise her türlü kitap ihtiyacınızı ve Edirne’ nin en işlek caddesi olan Saraçlar caddesinde Edirne’ye özgü bir ürün olan badem ezmesini ve El Sanatları Mağazasından Edirne’ye özgü el sanatları ürünlerinden satın alabilirsiniz.
https://youtu.be/jjQk_05m2a0
Edirne Tanıtım Klibi - YouTube
Günün Sözü :
"Turizm İnsanları Kaynaştıran En Kuvvetli Sevgi Bağıdır"
İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
23 Mart, 2017, Antalya
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder