10 Mart 2017 Cuma

ŞANLIURFA/ Türkiye









Merhaba Değerli Dostlar,

Turizm yörelerimizle ilgili tanıtımlarımızın  bir başka durağı Şanlıurfa. Bugüne kadar sizlerle Mardin, Isparta, Alanya, Kayseri ve İstanbul illerimizi  ve bu Turizm yörelerimizin tanıtımlarını yapmıştık. Tabii bu tanıtımların en çok beğeni ve görüntülenme istatistiklerinin başında İstanbul  Şehrimizin geldiğini söylemek isterim.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Orta Fırat Bölümü'nde bulunan Şanlıurfa, doğuda Mardin, kuzeydoğuda Diyarbakır, kuzey batıda Adıyaman, batıda Gaziantep ve güneyde Suriye toprakları ile çevrelenmiş bir sınır şehridir. Şanlıurfa, coğrafi özelliği nedeniyle üzerinde birçok bağımsız devlet ve beyliğin kurulmuş olduğu, değişik kültürel oluşumların kaynaştığı bir yerleşim bölgemiz  olmuştur.
Şanlıurfa, (eski adıyla: Er-Ruha veya Edessa), Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan bir şehridir.
" MÖ 1. binyıldan beri sürekli olarak meskûn olan kent, yakın döneme kadar Urfa adıyla anılmış, ancak 1984 yılında TBMM kararıyla "Şanlı" ünvanını edinmiştir. Şanlıurfa ilinin merkezidir."

Alıntı : mynet.com

Önce Kendinizi Sevin ve sonra da Sevdiklerinizin değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun...En iyi dileklerimle. Esen kalın.

Şanlıurfa Tarihi

PEYGAMBERLER ŞEHRİ ŞANLIURFA

    Gerek tarihinin başladığı ilkçağlarda ve gerekse diğer devirlerde Şanlıurfa, hemen her zaman Doğu ile Batı kültürleri arasında bir köprü olmuştur. Doğu' ya Batı' ya bağlayan ticari ve askeri yolların buradan geçmesi Şanlıurfa'ya geçmiş dönemlerde büyük önem kazandırmıştır.
    Bu tarihi şehrin, ilk kuruluşu hakkında kesin bilgiler yoktur. Meşhur Arap tarihçisi Ebul Faraç' a göre Şanlıurfa, Nuh Tufanı' ndan sonra yeryüzünde kurulan ilk yedi yerleşim merkezinin ilki ve en önemlisidir. Hz. Adem (A.S.)'ın çiftçilik yaptığı, Hz. İbrahim Halil, Hz. Eyüp, Hz. Şuayp, Hz. Elyasa gibi peygamberlerin yaşadığı bu bölge bugün "Peygamberler Şehri" diye anılmaktadır. Hatta Hıristiyanlar, Hz. İsa'nın mendilinin Şanlıurfa'da bulunmuş olmasından dolayı buraya Dir-Mesih adını vermişlerdir. Şanlıurfa'nın yüzyıllar boyu ayakta durmuş olması, manevi bir himayenin eseri olsa gerektir.

Şanlıurfa’nın Coğrafi Özellikleri

Şanlıurfa’nın Coğrafi Özellikleri
Karacadağ Şanlıurfa’ nın en yüksek noktasını teşkil eder. Güney yarısında ovalar yer alır. Şanlı Urfa’nın etrafında çok sayıda mağara; sarnıç; polye; dolin bulunmaktadır. (Kanlı Mağara; Dedenin Sarnıcı vb.)
Batıdan doğuya doğru Suruç; Harran; Viranşehir-Ceylanpınar; Halfeti; Hilvan ve Bozova Ovaları en önemli ovaları, Karacadağ; Tektek; Takırtukur; Susuz; Germuş; Nemrut; Şebeke; Arat dağları en önemli dağları, Fırat Nehri; Culap Suyu; Habur Nehri en önemli nehirleri ve Atatürk Baraj Gölü; Halil-ür Rahman Gölü; Aynzeliha Gölü de en önemli gölleridir
Şanlıurfa iklimi karasal iklim özelliği gösterir. Yazları çok sıcak ve kurak; kışları bol yağışlı ve nispeten ılıman geçmektedir.
Coğrafi konumu: 36°  40′ 38°  02′ kuzey enlemleri ile  37°  50′  ve 40°  12′ doğu boylamları arasındadır.
Yüzölçümü: 18584 km²
Toprakları:  %22 dağlar, %61,7 platolar, %16,3 ovalar.

İlçeleri: Akçakale,  Biracik, Bozova, Ceylanpınar, Halfeti, Hilvan, Siverek, Suruç, Viranşehir.

Arkeolojik kazılardan elde edilen buluntulardan Urfa bölgesinin tarihi Yontma taş Devrine kadar uzadığı tespit edilmiştir.Tarih boyunca çeşitli uygarlıklara sahne olan Urfa'ya Araplar Urhai ve El-Ruha, Selevkoslar Edessa adını vermişlerdir. M.Ö II. yıllarında Hitit tabletlerinde Ursu, Asur tabletlerinde Ruhua olarak geçen bölge Türklerin burayı elegeçirmesiyle Urfa biçimine dönüştürülmüştür. Urfa halkının Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği kahramanlıklar göz önüne alınarak 1984 yılında ilin adı Şanlıurfa olarak değiştirilmiştir. Urfa ilinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kara iklimi egemendir. Kışlar oldukça soğuk ve sürekli, yazlar çok sıcak ve kurak geçer. Urfa' da tarım ve hayvancılık halkın birinci derecede geçim kaynağıdır. Tarihte verimliliğiyle ünlü Urfa toprakları, günümüzde sulanamayışı nedeniyle verimsizleşmiştir. Dünyada soyu tükenmekte olan ve Türkiye’de yalnızca Birecik’te yaşayan Kelaynaklar Şanlıurfa yöresindeki hayvan türlerinden en ilgincidir. İbidae soyundan olan Kelaynaklar baş ve gerdanları tüysüz olduğundan bu adla anılmaktadır.
Alıntı : travelterminal.com
                                                                                                           Küpe takılmış bir Urfa Güvercini
 Küpe takılmış bir Urfa güvercini     

 Tarihi ve Turistik Yerler
Balıklıgöl: Balıklıgöl, (Aynzeliha ve Halil-Ür Rahman Gölleri) Şanlıurfa şehir merkezinin güneybatısında yer alan ve İbrahim Peygamberin ateşe atıldığında düştüğü yer olarak bilinen bu iki göl, kutsal balıkları ve çevrelerindeki tarihi eserler ile Şanlıurfa'nın en çok ziyaretçi çeken yerlerindendir.
Göbekli Tepe                                                                                                     Hz. İbrahim Mağarası
Hz. İbrahim MağarasıŞanlıurfa KalesiBalıklı GölGöbekli Tepe
               BalıklıGöl                                                                                         Şanlıurfa Kalesi
 Kültür
Şanlıurfa Mutfağı
: Kazan kebabı, Borani, Tırşik, Zingil, Tırnaklı ekmek, Peynirli Ekmek, Hamurlu, Külünçe, Bişe, Kıymalı Lahmacun, Ağzı açık, Ağzı yumuk, Şıllık (Tatlı), Kadayıf (Künefe), Semsek (Bir çiğbörek türevi), Aya köftesi (el ayasında yapılır), Lebeni, Tepsi kebabı, Yahudi köftesi, Bostana (Ekşili Salata),  Açık ekmek (Lavaş), Çiğ köfte, Yumurtalı Köfte, Sahteşor(koruk suyuyla yapılan cacık), Döğmeç, Su Kabağı Yemeği, Söğülme (Alinazik), Kıyma Çiğköfte benzeri bulgurlu etsiz yemek, Zerde, Kalbur Tatlısı, Küncülü Akıt, Peynirli Helva, Kuymak, Palıza, Sac Katmeri, Pekmez Bulamacı, Un Bulamacı, Tatlı Döğmeç
Ne yenir Ne içilir?
Urfa Kebabı :Türkiye’nin en meşhur kebap türlerinden biridir. Zırhta çekilmiş koyun etinden hazırlanır. Yörenin etinin ve baharatlarının karışımıyla lezzetli bir tat oluşur.
Lahmacun: Lahmacun Türkiye’nin bir çok yerinde yapılır. Ancak Urfa’ya özgü lahmacunun en önemli özelliği sarımsak olmamasıdır.
İsot Çömleği : Narlar soyulup taneleri ayrılır ve ezilerek suyu çıkarılıp süzülür. Soğan, biber, domates, nar suyu ve kuşbaşı et çömleğe konur. Urfa’da bu yemek genelde fırınlara gönderilir ve odun ateşinde pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder