Merhaba Değerli Dostlar,
Turizm yörelerimizle ilgili tanıtım yazılarımızın bugünkü durağı Konya ilimiz olacak.
Bir rivayete göre bir kere gidildiğinde yedi kere arka arkaya ziyaret edildiği bilinir. Benim 3 defa oldu, dört ziyaretim daha var.
Bugün İslam aleminin kutsal günlerinden biri olan Regaip kandili ve aynı zamanda tüm dünya Müslümanlarının mübarek üç aylara başladığı kutsal bir gündür. üç ayların manevi iklimine girildiğinin habercisidir.
Dini günler müslüman vatandaşlar için oldukça önemli bir yere sahiptir. Çünkü vatandaşlar dini günlerde davranışlarına, yaptıkları ibadetlere böyle günlerde daha fazla önem verirler.
Regaip Nedir.: Regaip kandili ihsan gecesidir ve "Bazı rivayetlerde bu gecenin isminin meleklerle telaffuz edildiği ifade edilir. Regaip kelimesi, güzel şeyleri arzu etmek, istemek, elde etmeye gayret etmek anlamlarına gelir. Bu gece ibadet edenin ve tövbe edenin arzularının verileceği ümit edilir.
Bu nedenle; Başta " Gerçek Dostlar" ım olmak üzere tüm İslam Aleminin Regaip Kandilini ve mübarek Üç Aylarını Kutluyor, Sağlık, Mutluluk , Huzur ve Barış, Kardeşlik getirmesi temennisiyle, Hayırlara Vesile olmasını Diliyorum.
Konya / Turkey
39.000 km2'lik yüzölçümü ile
Türkiye'nin en geniş ili olan Konya Orta Anadolu yaylası üzerinde Ankara,
Aksaray, Niğde, İçel, Karaman, Antalya, Isparta, Afyon ve Eskişehir illeri ile
komşudur. Başlıca büyük ilçeleri Ereğli, Beyşehir, Akşehir'dir. Toplam 31 ilçesi
vardır. Konya büyükşehir nüfusu 2010 sonu itibariyle 2.005.000 olup Türkiye
genelinde 6. sıradadır. Konya'da karasal iklim hüküm sürer. Yazları kuru ve
sıcak, kışları soğuk ve yağışlıdır.
Özet Bilgi
İnsanlık tarihinin ilk yerleşim yerlerinden
biri olan ve tarih akışı içerisinde birçok medeniyetin izlerini bağrında taşıyan
Konya, adeta bir müze şehir hüviyetindedir. Sayısız tarih, kültür ve doğal
zenginliklerine sahip olan Konya yetiştirdiği İslam büyükleri ile de
tanınmaktadır. Konya tarih boyunca belli başlı yollar üzerinde yer
almıştır. Tarihi İpek Yolu’nun en önemli ticaret ve konaklama merkezlerinden
birisi olmuştur.
Batı kaynakları Konya isminin Yunanca tasvir mânâsına gelen “ikon” dan ileri geldiğini ileri sürmektedirler. Konya ismi Frikçe“Kavania”nın bozulmuş şeklidir diyenler de vardır. Konya Selçuklu Türklerinden önce küçük bir kasaba idi. Romalılar “ikonium” ismi ile anmışlardır. Hazret-i Ömer zamanında Konya kasabasını İslâm ordusu fethetmiş ve bu kente “kuuniye” demişlerdir. Konya isminin gerçek menşei “kuuniye” den gelir.
Batı kaynakları Konya isminin Yunanca tasvir mânâsına gelen “ikon” dan ileri geldiğini ileri sürmektedirler. Konya ismi Frikçe“Kavania”nın bozulmuş şeklidir diyenler de vardır. Konya Selçuklu Türklerinden önce küçük bir kasaba idi. Romalılar “ikonium” ismi ile anmışlardır. Hazret-i Ömer zamanında Konya kasabasını İslâm ordusu fethetmiş ve bu kente “kuuniye” demişlerdir. Konya isminin gerçek menşei “kuuniye” den gelir.
Konya'nın İlçeleri: Karatay, Meram, Selçuklu, Ahırlı, Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çeltik, Çumra, Derbent, Derebucak, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Hadım, Kulu, Sarayönü, Seydişehir, Taşkent, Tuzlukçu, Yalıhöyük ve Yunak'tır.
Tarihçesi: Konya ve çevresinde yerleşik düzen Prehistorik (tarih öncesi) çağdan başlar. Konya daha sonra Hitit, Frig, Lidya, Pers, İskenderun, Bergama, Roma, Bizans egemenliklerinde kalmıştır. 1071 tarihindeki Malazgirt Meydan Savaşı'ndan sonra Konya Selçuklular' ın eline geçen şehir 1097 tarihinden 1277 tarihine kadar aralıksız Anadolu Selçukluları' nın başşehri olmuştur. Konya, Selçuklular' dan sonra Karamanoğulları ve Osmanlı dönemlerini yaşamıştır.
Coğrafya: Anadolu yarımadasının ortasında bulunan kent İç Anadolu Bölgesi'nin güneyinde yer almaktadır. Konya'nın toprakları 38.873 km2 yüzölçümüne sahip olup, büyük bir kısmı iç Anadolu'nun yüksek düzlükleri üzerindedir. Güney ve Güneybatı kesimleri Akdeniz Bölgesine dahildir. Rakım ortalama 1011 m'dir.
İklimi: Kara iklimi hüküm süren Konya'da yazlar kuru ve sıcak, kışlar soğuk ve yağışlı olmaktadır.
Semazen
Konya-Çatalhöyük: İlk ev mimarisi ve ilk kutsal yapılara ait buluntularıyla yazının (M.Ö.3200) bulunmasından önceki insanlık tarihine ışık tutan merkezlerden biridir. Sadece ülkemizin değil dünyada yemek kültürünün ilk defa başladığı ateşin kullanıldığı, tarımın yapıldığı ve yerleşik yaşama geçildiği merkez olarak tanınır.
Konya-Çatalhöyük: İlk ev mimarisi ve ilk kutsal yapılara ait buluntularıyla yazının (M.Ö.3200) bulunmasından önceki insanlık tarihine ışık tutan merkezlerden biridir. Sadece ülkemizin değil dünyada yemek kültürünün ilk defa başladığı ateşin kullanıldığı, tarımın yapıldığı ve yerleşik yaşama geçildiği merkez olarak tanınır.
Etli ekmek
Ne Yenir: Çorbalardan Tayga, Mercimekli Oğmaç, Arapaşı, Tandır, Bamya, Süt, Tutmaç ve Erişte Çorbası. Et Yemeklerinden, Fırın Kebabı, Etliekmek, Çullama, iki bıçak arası ciğer, Topalak Köfte, Cella. Ekşili Kabak, Yumurtalı Kabak, Zülbiye (Papaz Yahnisi), Patlıcan Bayıltan, Lahana Kapaması, Patlıcan Böğürmesi, Çöpleme. Böreklerden Peynirli Kıymalı Börek, Kıkırdaklı Börek, Tandır Saç, Su, Sedirler ve Tatar Böreğini geleneksel yemekler arasında sayabiliriz.
Ne Alınır: Konya ilçe ve köylerinde dokunmuş halı ve kilim alınabilecek önemli eşyalardır. Bununla beraber Mevlana ve Konya'ya yönelik hediyelik eşya çeşidi bol miktarda bulunabilir.
Konya'ya nasıl gidilir?
Karayolu: Konya'dan Türkiye'nin her yerine karayolu ile ulaşım mümkündür. Şehir merkezinden 15 km uzaklıktaki otogara dolmuş, tramvay ve taksi ile ulaşılabilir.
Havayolu: Her gün karşılıklı Konya-İstanbul, İstanbul-Konya seferleri yapılmaktadır. Şehir merkezinden Havaalanına THY servisleri ile ve taksi ile ulaşılabilir.
Demiryolu: Ankara-Konya arası Yüksek Hızlı Tren seferleri başlamıştır. Şehiriçi minibüsleriyle ilin her yerinden gara ulaşım sağlanmaktadır.
Mevlana
Mevlana “Hüseyin Hatibi oğlu Bahâeddin Veled”
Mevlâna 30 Eylül 1207 yılında bugün Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan yöresinde, Belh şehrinde doğmuştur. Mevlâna'nın babası Belh şehrinin ileri gelenlerinden olup sağlığında "Bilginlerin Sultanı" ünvanını almış olan Hüseyin Hatibi oğlu Bahaeddin Veled' dir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin'in kızı Mümine Hatun'dur.
Sultânü'l-Ulemâ Bahaeddin Veled, bazı siyasi olaylar ve yaklaşmakta olan Moğol istilası nedeniyle Belh' ten ayrılmak zorunda kalmıştır. 1222 yılında Karaman'a gelen Sultânü'l-Ulemâ ve ailesi burada 7 yıl kaldı. Bu yıllarda Anadolu'nun büyük bir kısmı Selçuklu Devletinin egemenliği altında idi. Konya ise bu devletin başşehri idi. Konya sanat eserleri ile donatılmış, ilim adamları ve sanatkarlarla dolup taşmıştı. Kısaca Selçuklu Devleti en parlak devrini yaşıyordu ve devletin hükümdarı Alâeddin Keykubad idi. Alâeddin Keykubad, Sultânü'l-Ulemâ Bahaeddin Veled'i Karaman'dan Konya'ya davet etti ve Konya'ya yerleşmesini istedi. Bahaeddin Veled, sultanın davetini kabul etti ve Konya'ya 3 Mayıs 1228 yılında ailesi ve dostları ile geldi. Sultan Alâeddin onu muhteşem bir törenle karşıladı ve ona ikametgâh olarak Altunapa (İplikçi) Medresesi'ni tahsis etti. Sultânü'l-Ulemâ, 12 Ocak 1231 yılında Konya'da vefat etti. Mezar yeri olarak Selçuklu Sarayı'nın Gül Bahçesi seçildi. Günümüzde müze olarak kullanılan Mevlâna Dergâhı' na bugünkü yerine defnedildi.
Mesnevî: Mevlânâ'nın eseridir. Mevlânâ'nın diğer eserleri gibi Mesnevî de kaynağını Kuran-ı Kerim ve Hz. Peygamber'in hadislerinden almaktadır.
Alıntı :sosyaldersim.com
Günün Sözü :
İbrahim Birol , http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
30 Mart, 2017, Antalya
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder