12 Mart 2017 Pazar

ÇİLEK TADI






Merhaba Değerli Dostlar,

Bir başka hikaye ile birlikteyiz. Hani bazen İnternette rastlarız bir yazının başlangıç adı olur, bazen
 " Çilek Tadında Hikayeler" başlığı ile karşımıza çıkar, her ne ise onlardan birini bugünkü yazımıza  taşıdık ve biz de hikayemize " Çilek Tadı..."  başlığını verdik. Oldukça ilginç ve  Kıssadan Hisse şeklinde, bir hikaye.
Ama önce çileğin insan vücuduna  olan sonsuz  faydalarını birlikte görelim.


Çileğin Faydaları                                
Nefis, sulu ve ağız sulandıran ve keyif verici tadının  yanında çileğin sağlık açısından inanılmaz faydaları vardır. Çilek gerek ilaç sektöründe gerekse kozmetik sektöründe çok fazla kullanılan bir besindir. Çileğin, tatlı, ekşi ve lezzetli olduğu için meyvelerin kraliçesidir desek yanlış olmaz. Buna bir de sağlığa katkısını eklersek ‘kraliçe’ tabiri eksik kalır. Çilek, antioksidan içeren en iyi 10 besin arasında yer alır ve sağlığa faydaları açısından birçok meyve sebzeden daha önemlidir diyebiliriz.
Belki de bu yüzden çok geniş alanda kullanılır. Çilek daha çok yemeklerde, keklerde, tatlılarda, içeceklerde, ilaçlarda, kozmetik ürünlerinde ve daha nice sayamayacağımız alanda insan sağlığına hizmet etmektedir.
Çilek, bol miktarda A, C, B6 ve B12 vitaminleri içerir. Bunun yanında, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum, manganez, magnezyum ve birçok besin bileşenini çok miktarda içerir.
çilek ile ilgili görseller ile ilgili görsel sonucu 
Alıntı : faydalarizararlari.com

Çileğin bir çok çeşidi vardır, bunlardan en lezzetlisi Dağ Çileğidir. Organik olması, kokusu ve tadı, diğer çileklerden daha farklı bir aroması ve tadı vardır. Baharda  Mart ve Nisan aylarında, önce çilek tarlalarında, daha sonra çarşı ve pazarlardaki tezgahlarda yerini alır. Hemen hemen çileğin tadını bilmeyen, kendisini görmeyen ve sevmeyen yoktur. Bu hikayemizin geçtiği yer Diyarbakır' ın dağ köylerinden birinde. Hikayemizin başlangıcından anlaşıldığı üzere bir  köy okulunda okuyan hiç  çilek görmemiş ve hiç tadını bilmeyen öğrencilerin, öğretmenin bir sorusu üzerine çilek adı oldukça ilgilerini çekmiş. Bakalım bundan sonra öğretmen ve öğrenciler arasında ne gibi gelişmeler olmuş...Bir öğretmenin görev aldığı bir yörede  o yöre halkına nasıl bir katma değer sağladığını hep birlikte görelim.,,

Önce Kendinizi Sevin ve sonra da Sevdiklerinizin değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun...En iyi dileklerimle. Esen kalın.


çilek resimi ile ilgili görsel sonucu


ÇİLEK  TADI...
Diyarbakır’ ın bir dağ köyünde ilköğretimde görev yapan öğretmen Matematik dersinde ;
ÇİLEK TADI ile ilgili görsel sonucu– Bir kasada şu kadar çilek varsa, 10 kasada kaç çilek vardır? Diye öğrencilerine bir soru soruyor.
Öğrenciler:
– Öğretmenim çilek ne? Diyorlar.
Öğretmen:
– İşte çocuklar çilek. Diyor.
– Biz hiç çilek yemedik. diyorlar.
Bunun üzerine öğretmen pes etmiyor, oturup Bursa’daki tarım firmalarına toprak numunesi yolluyor ve diyor ki;
– Bu toprakta çilek yetişir mi ? diyor.
Bursa’daki firmalardan cevap geliyor.
– Evet Diyarbakır şartlarında çilek yetişir.
Hatta mektubun yanında çilek fideleri ve yetiştirme şeklini anlatan bir tarif yolluyorlar. Öğretmen öğrencilere okuyor nasıl yetiştirileceğini, çıkarıyor bahçeye ve diyor ki:
– Bu sene size matematikten sınav yok.
Öğrenciler:
– E nasıl not alacağız öğretmenim?
Hepsine bahçeyi kazdırıp, çilekleri diktirip, can sularını verdikten sonra her birine dörder çilek fidesi verip:
– Şimdi gideceksiniz evinize anne babanıza ben size nasıl öğrettiysem sizde onlara öyle öğreteceksiniz.
Çocuklar gidiyorlar evlerine hepsi anlatıyorlar ve çilekleri dikiyorlar ve öğretmen diyor ki:
-Çilek mevsimi gelince getireceksiniz tabakta on tane çileğe bir not alacaksınız.
Çocuklar tabaklarla getiriyorlar #geleceginmimarlariogretmenler çilekleri sayıyor öğretmen çilekleri eksik olanlara da tam not veriyor ve sonra diyor ki:
– Çocuklar nasılmış tadı?
Öğrenciler:
-Valla ucunda not vardı diye yiyemedik.
– Hadi bakalım yiyin. Diyor öğretmen.
Çocuklar ağızlarını burunlarına bulaştıra bulaştıra yiyorlar çilekleri. Aradan iki yıl geçtikten sonra çilek girmemiş o köyün halkı şu anda Diyarbakır’ın pazarında çilek satıyorlar.
Şimdi düşünüyorum da, öğretmen olmak bu işte gerçekten… Tahtada müfredat anlatmak değil… Bulunduğun yere bulunduğun ülkeye, okula bir şeyler katmak…


Alıntı : persephone' un çiçekleri


https://youtu.be/M9VZusw3aCE




Günün Sözü : " Arsız Güçlü Olunca; Haklı Suçlu olurmuş." Türk Atasözü

İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
12 Mart, 2017, Antalya-Türkiye

bahar mevsimi videoları ile ilgili görsel sonucu













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder