Merhaba Değerli Dostlar,
Bir başka hikaye ile birlikteyiz. Hani bazen İnternette rastlarız bir yazının başlangıç adı olur, bazen
" Çilek Tadında Hikayeler" başlığı ile karşımıza çıkar, her ne ise onlardan birini bugünkü yazımıza taşıdık ve biz de hikayemize " Çilek Tadı..." başlığını verdik. Oldukça ilginç ve Kıssadan Hisse şeklinde, bir hikaye.
Ama önce çileğin insan vücuduna olan sonsuz faydalarını birlikte görelim.
Çileğin Faydaları
Çileğin bir çok çeşidi vardır, bunlardan en lezzetlisi Dağ Çileğidir. Organik olması, kokusu ve tadı, diğer çileklerden daha farklı bir aroması ve tadı vardır. Baharda Mart ve Nisan aylarında, önce çilek tarlalarında, daha sonra çarşı ve pazarlardaki tezgahlarda yerini alır. Hemen hemen çileğin tadını bilmeyen, kendisini görmeyen ve sevmeyen yoktur. Bu hikayemizin geçtiği yer Diyarbakır' ın dağ köylerinden birinde. Hikayemizin başlangıcından anlaşıldığı üzere bir köy okulunda okuyan hiç çilek görmemiş ve hiç tadını bilmeyen öğrencilerin, öğretmenin bir sorusu üzerine çilek adı oldukça ilgilerini çekmiş. Bakalım bundan sonra öğretmen ve öğrenciler arasında ne gibi gelişmeler olmuş...Bir öğretmenin görev aldığı bir yörede o yöre halkına nasıl bir katma değer sağladığını hep birlikte görelim.,,
Önce Kendinizi Sevin ve sonra da Sevdiklerinizin değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun...
Bir başka hikaye ile birlikteyiz. Hani bazen İnternette rastlarız bir yazının başlangıç adı olur, bazen
" Çilek Tadında Hikayeler" başlığı ile karşımıza çıkar, her ne ise onlardan birini bugünkü yazımıza taşıdık ve biz de hikayemize " Çilek Tadı..." başlığını verdik. Oldukça ilginç ve Kıssadan Hisse şeklinde, bir hikaye.
Ama önce çileğin insan vücuduna olan sonsuz faydalarını birlikte görelim.
Çileğin Faydaları
Nefis, sulu ve ağız sulandıran ve keyif verici tadının yanında çileğin sağlık açısından inanılmaz faydaları vardır. Çilek gerek ilaç sektöründe gerekse kozmetik sektöründe çok fazla kullanılan bir besindir. Çileğin, tatlı, ekşi ve lezzetli olduğu için meyvelerin kraliçesidir desek yanlış olmaz. Buna bir de sağlığa katkısını eklersek ‘kraliçe’ tabiri eksik kalır. Çilek, antioksidan içeren en iyi 10 besin arasında yer alır ve sağlığa faydaları açısından birçok meyve sebzeden daha önemlidir diyebiliriz.
Belki de bu yüzden çok geniş alanda kullanılır. Çilek daha çok yemeklerde, keklerde, tatlılarda, içeceklerde, ilaçlarda, kozmetik ürünlerinde ve daha nice sayamayacağımız alanda insan sağlığına hizmet etmektedir.
Çilek, bol miktarda A, C, B6 ve B12 vitaminleri içerir. Bunun yanında, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum, manganez, magnezyum ve birçok besin bileşenini çok miktarda içerir.
Alıntı : faydalarizararlari.com
Çileğin bir çok çeşidi vardır, bunlardan en lezzetlisi Dağ Çileğidir. Organik olması, kokusu ve tadı, diğer çileklerden daha farklı bir aroması ve tadı vardır. Baharda Mart ve Nisan aylarında, önce çilek tarlalarında, daha sonra çarşı ve pazarlardaki tezgahlarda yerini alır. Hemen hemen çileğin tadını bilmeyen, kendisini görmeyen ve sevmeyen yoktur. Bu hikayemizin geçtiği yer Diyarbakır' ın dağ köylerinden birinde. Hikayemizin başlangıcından anlaşıldığı üzere bir köy okulunda okuyan hiç çilek görmemiş ve hiç tadını bilmeyen öğrencilerin, öğretmenin bir sorusu üzerine çilek adı oldukça ilgilerini çekmiş. Bakalım bundan sonra öğretmen ve öğrenciler arasında ne gibi gelişmeler olmuş...Bir öğretmenin görev aldığı bir yörede o yöre halkına nasıl bir katma değer sağladığını hep birlikte görelim.,,
Önce Kendinizi Sevin ve sonra da Sevdiklerinizin değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun...
En iyi dileklerimle. Esen kalın.
İbrahim Birol
&&&&
ÇİLEK TADI...
Diyarbakır’ ın bir dağ köyünde ilköğretimde görev yapan öğretmen Matematik dersinde ;
– Bir kasada şu kadar çilek varsa, 10 kasada kaç çilek vardır? Diye öğrencilerine bir soru soruyor.
Öğrenciler:
– Öğretmenim çilek ne? Diyorlar.
Öğretmen:
– İşte çocuklar çilek. Diyor.
– Biz hiç çilek yemedik. diyorlar.
Bunun üzerine öğretmen pes etmiyor, oturup Bursa’daki tarım firmalarına toprak numunesi yolluyor ve diyor ki;
– Bu toprakta çilek yetişir mi ? diyor.
Bursa’daki firmalardan cevap geliyor.
– Evet Diyarbakır şartlarında çilek yetişir.
Hatta mektubun yanında çilek fideleri ve yetiştirme şeklini anlatan bir tarif yolluyorlar. Öğretmen öğrencilere okuyor nasıl yetiştirileceğini, çıkarıyor bahçeye ve diyor ki:
– Bu sene size matematikten sınav yok.
Öğrenciler:
– E nasıl not alacağız öğretmenim?
Hepsine bahçeyi kazdırıp, çilekleri diktirip, can sularını verdikten sonra her birine dörder çilek fidesi verip:
– Şimdi gideceksiniz evinize anne babanıza ben size nasıl öğrettiysem sizde onlara öyle öğreteceksiniz.
Çocuklar gidiyorlar evlerine hepsi anlatıyorlar ve çilekleri dikiyorlar ve öğretmen diyor ki:
-Çilek mevsimi gelince getireceksiniz tabakta on tane çileğe bir not alacaksınız.
Çocuklar tabaklarla getiriyorlar #geleceginmimarlariogretmenler çilekleri sayıyor öğretmen çilekleri eksik olanlara da tam not veriyor ve sonra diyor ki:
– Çocuklar nasılmış tadı?
Öğrenciler:
-Valla ucunda not vardı diye yiyemedik.
– Hadi bakalım yiyin. Diyor öğretmen.
Çocuklar ağızlarını burunlarına bulaştıra bulaştıra yiyorlar çilekleri. Aradan iki yıl geçtikten sonra çilek girmemiş o köyün halkı şu anda Diyarbakır’ın pazarında çilek satıyorlar.
Şimdi düşünüyorum da, öğretmen olmak bu işte gerçekten… Tahtada müfredat anlatmak değil… Bulunduğun yere bulunduğun ülkeye, okula bir şeyler katmak…
Alıntı : persephone' un çiçekleri
https://youtu.be/o2WVg3xAWq0?si=iiMqmGNmr8GpOmVO
Günün Sözü : " Arsız Güçlü Olunca; Haklı Suçlu olurmuş." Türk Atasözü
12 Mart, 2017, Antalya-Türkiye
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder