1 Temmuz 2016 Cuma

KIZILDERİLİLER (3)





kızılderili reisi ile ilgili görsel sonucu







































Merhaba Dostlarım,

Kızılderililerle ilgili gerek tanıtım ve gerekse  onlara ait hikayelerimizin bugün 3. günü, bu yazımızı da dahil edersek, Kızılderililer ile ilgili biraz da olsa bir bilgi sahibi olabildik. Ben de dahil bu konuyla ilgili fazla detaylı bir bilgiye sahip değildim. Gerek yaşam biçimleri, kültürleri, müzikleri ve atasözleri hakkında, Blog yazısı sayesinde sizlerle birlikte ben de bir bilgi sahibi olabildim. Aşağıda kısa iki ayrı hikayemiz olacak, umarım severek okursunuz.

En iyi dileklerimle. Esen kalın




 “Man-Hot-Tan”.

Kızılderililer ve Man-Hot-Tan HikayesiAvrupalılar Amerika’ya ayak basmıştır. Kızılderililerle tanışırlar ve ticaret yapmak istediklerini bildirirler. Kızılderililer ticaret denen şeyi bilmemektedir. Avrupalılar yol gösterir:
“Biz size değerli eşyalar vereceğiz, buna karşılık siz de bize kendi değerli eşyalarınızı vereceksiniz. Böylece sizin daha önce hayatınızda hiç görmediğiniz eşyalarınız olacak, biz de evimize sizden aldığımız değerli eşyaları götüreceğiz .”
Beyazlar kıyıdaki küçük ada üzerinde bir pazar yeri açarlar ve Kızılderilileri beklemeye başlarlar. Avladıkları hayvan postlarını getiren Kızılderililer karşılığında ayna, tarak gibi beyazların getirdiği gerçekten de daha önce hiç görmedikleri eşyalara sahip olmaktadırlar. Derken iki sarhoş beyaz pazar yerine gelen bir Kızılderiliyi öldürür. Ve mallarına el koyarlar. Kızılderililer şaşırır.
“Sizler neden arkadaşımızı öldürdünüz? Buna gerek yoktu ki!.. O zaten elindeki eşyaları sizlere vermeye gelmişti…”
Gerçekten de böyle bir ticareti anlayamazlar. Pazar yeri lanetlenir..
Bu olaydan sonra hiç bir Kızılderili buraya gelmez ve bu bölgeye “İki Sarhoş Adam” adı verilir. Yani Kızılderili dilinde “Man-hot-tan”.
Derken yıllar sonra bu bölge New York ve Amerikan ticaretinin merkezi olur, ve bir zamanlar pazar yeri olan yere iki koca gökdelen dikilir… İkiz Kuleler..



İKİ SİMGE

Yaşlı Kızılderili reisi kulübesinin önünde torunuyla oturmuş, az ötede birbiriyle boğuşup duran iki kurt köpeğini izliyorlardı. Köpeklerden biri beyaz, biri siyahtı ve oniki yaşındaki çocuk kendini bildi bileli o köpekler dedesinin kulübesi önünde boğuşup duruyorlardı.

Dedesinin sürekli göz önünde tuttuğu, yanından . ayırmadığı iki iri kurt . köpeğiydi bunlar. Çocuk, kulübeyi korumak için bir köpeğin yeterli olduğunu düşünüyor, dedesinin ikinci köpeğe neden ihtiyacı olduğunu ve renklerinin neden illa da siyah ve beyaz olduğunu anlamak istiyordu artık. O merakla, sordu dedesine: Yaşlı reis, bilgece bir gülümsemeyle torununun sırtını sıvazladı.

- `Onlar` dedi, `benim için iki simgedir evlat.`

kızılderili reisi ile ilgili görsel sonucu- `Neyin simgesi` diye sordu çocuk.

- `İyilik ile kötülüğün simgesi. Aynen şu gördüğün köpekler gibi, iyilik ve kötülük içimizde sürekli mücadele eder durur. Onları seyrettikçe ben hep bunu düşünürüm. Onun için yanımda tutarım onları.

Çocuk, sözün burasında; `mücadele varsa, kazananı da olmalı` diye düşündü ve her çocuğa has, bitmeyen sorulara bir yenisini ekledi:

- `Peki` dedi. `Sence hangisi kazanır bu mücadeleyi?`

Bilge reis, derin bir gülümsemeyle baktı torununa.

- `Hangisi mi evlat? Ben, hangisini daha iyi beslersem!     

ATA SÖZLERİ:

Şeytan hakkında konuşmayın. Gençlerin kalbinde merak uyandırır. Siyu Boyu
Yeryüzü, bize Atalarımızdan miras kaImadı,  çocuklarımızdan ödünç aIdık.
Günümüzde insanlar bilgiyi arar oIdu, hikmeti değiI. Hâlbuki Bilgi mazidir, hikmet ise istikbal. Lumbee Boyu
YaşIıIık öIüm kadar şerefIi değiI dir. Yine de çok kimse onu ister.
Kartalı vuran kendi tüyünden yapıImış oktur.
Barış ve mutluluk her anda mevcuttur. Barış ve mutluluk her adımdadır. Ruhun meseleleri için siyasi çözümler yoktur.



https://youtu.be/tsoI5pd4oQk







İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
Haziran 30, 2016, Antalya
İlgili resim













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder