15 Temmuz 2016 Cuma

ÖĞÜTLER ,VASİYETLER VE NASİHATLER (1) Osmanlı Tarihinden

 

























Merhaba Çok Değerli Dostlarım

Bu yazımızda sizleri çok gerilere  Osmanlı Devletinin kuruluş zamanından başlamak üzere, Fatih Sultan Mehmet ve III. Murat zamanına ve burada yer veremediğimiz bir çok Osmanlı Padişahlarının söyledikleri çok değerli öğütler, vasiyetler ve nasihatlerden bir kaç örnek vererek, bu sözlerin günümüze kadar her zamanki tazeliklerini nasıl koruduklarını, dikkatlerinize sunmak  istiyorum. Sözlerin sahiplerinin bir tek ortak noktası var o da insan.
Asırlardan beri günümüze kadar süregelen zaman içinde, İnsana verilmesi gereken değer, insan faktörünün önemi, bu yazımı okuduktan sonra bizleri nasıl bir görevin beklediğini, nelerin yapılması gerektiğini  umarım daha iyi anlamış olacağız.

Her insana gereken  değerlerin her zaman  verildiği ve insanca yaşayabileceğimiz bir Dünya olması temennisiyle. Esen kalın 
 
İbrahim Birol
****

700 Yıllık Altın Öğüt

 Okuyacağınız yazı ünlü İslam Alimi, Şeyh Edeb-Ali’nin Osmanlı Devletinin kurucu ve damadı olan Osman Bey’e  verdiği öğütleri anlatan nasihatidir.  
edebali“Oğul insanlar vardır şafak vaktinde doğar, akşam ezanında ölürler. Avun oğlum avun. Güçlüsün, kuvvetlisin, akıllısın, kelamlasın, ama bunları nerede, nasıl kullanacağını bilemezsen sabah rüzgarında savrulur gidersin…  Öfken ve nefsin bir olup aklını yener. Daima sabırlı, sebatlı ve iradene sahip olasın. Dünya senin gözlerinin gördüğü gibi büyük değildir. Bütün fethedilmemiş gizemler, bilinmeyenler, görülmeyenler ancak senin fazilet erdemlerinle gün ışığına çıkacaktır. Ananı, atanı say, bereket büyüklerle beraberdir. Bu dünyada inancını kaybedersen, yeşilken çorak olur, çöllere dönersin. Açık sözlü ol, her sözü üstüne alma. Gördün söyleme, bildin bilme. Sevildiğin yere sık gidip gelme, kalkar muhabbetin itibar olmaz. Üç kişiye acı:
*Cahiller arasındaki alime,
* Zenginken fakir düşene,
* Hatırlı iken itibarını kaybedene.
Unutma ki, yüksekte yer tutanlar, aşağıdakiler kadar emniyette değildir. Haklı olduğunda mücadeleden korkma.
“Bilesin ki atın iyisine DORU,”
“Yiğidin iyisine DELİ derler.”

Fatih Sultan Mehmet Vasiyetnamesi

Fatih Sultan Mehmet Vasiyetnamesi

Ben ki İstanbul fatihi abd-i aciz Fatih Sultan Mehmed, bizatihi alın terimle kazanmış olduğum akçelerimle satın aldığım İstanbul’un Taşlık mevkiinde vakf-ı sahih eylerim. Şöyle ki:

Bu gayri menkulâtımdan elde olunacak nemalarla İstanbul’un her sokağına ikişer kişi tayin eyledim.

Bunlar ki, ellerinde bir kab içerisinde kireç tozu ve kömür külü olduğu halde günün belli saatlerinde bu sokakları gezeler. Bu sokaklarda tükürenlerin tükürükleri üzerine bu tozu dökerler ki, yevmiye 2O’şer akçe alsınlar.

Ayrıca 10 cerrah, 10 tabip ve 3 de yara sarıcı tayin ve nasb eyledim.

Bunlar ki, ayın belli günlerinde İstanbul’a çıkalar, bilâ-istisna her kapuyu vuralar ve o evde hasta olup olmadığını soralar; var ise şifayâb olalar. Orada mümkün değilse kendilerinden hiçbir karşılık beklemeksizin Darülaceze’ye kaldırarak orada şifa bulduralar.

Maazallah herhangi bir gıda maddesi buhranı da vaki olabilir. Böyle bir hal karşısında bırakmış olduğum 100 silah ehl-i erbaba verile. Bunlar ki hayvanat-ı vahşiyenin yumurtada veya yavruda olmadığı sıralarda dağlara ve ormanlara çıkıp avlanalar ki, zinhar hastalarımızı gıdasız bırakmayalar.

Ayrıca külliyemde bina ve inşa eylediğim imarethanede şehit ve şühedanın harimleri ve Medine-i İstanbul fukarası yemek yiyeler. Ancak yemek yemeğe veya almaya bizatihi kendüleri gelmeyüp, yemekleri güneşin loş karanlığında ve kimse görmeden kapalı kaplar içerisinde evlerine götürüle…

Kaynak: http://semerkanddergisi.com/fatih-sultan...

III. Murat

III. Murat

“Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!” İşte bu mısraları Sultan 3. Murat yazmış. Parçanın sözleri ve müziği insanı etkiliyor. Çünkü bu parçanın yazılış nedeni çok farklı. Koca Sultan bunu bir sabah yatağında pişmanlık içinde yazmış. Neden acaba? Dediğimiz gibi koca Sultan bir sabah yatağında iki büklüm halde yazmıştır bu sözleri. Nedeni ise Allah Korkusu ’dur. Bunu hissettiren ise o sabah kaçırdığı sabah namazıdır…

Ne acayiptir ki, bir sabah namazı için bu beste yapılmış.  Bu sayede aynı zamanda Tevbe edilmiştir.

Bu hislerimize  tercüman olan besteyi dinlemiyoruz…Linki aşağıda paylaşıyorum dinlemek isteyen olursa.

**https://www.youtube.com/watch?v=tGyfAszzdbQ**                                    


https://youtu.be/cEvHRAM57Xc


osmanlı padişahlarından öğütler ile ilgili video
tuğra resmi ile ilgili görsel sonucu




İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/                     
Temmuz 13, 2016, Antalya

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder