26 Temmuz 2016 Salı

HİKAYESİ OLAN ŞARKILAR (2)



müzik ile resim ile ilgili görsel sonucu



Merhaba Değerli Dostlar,

"Hikayesi Olan şarkılar" olarak dün başlattığımız yazı dizimize bugün bir başka değerli bestecimiz Yusuf Nal Kesen ile devam ediyorum.
Kendisi 1923  doğumludur. öğretmenlik  yapmış, ancak genelde kendisi Türk musikisi alanında yoğunlaşmıştır. Avni Anıl ile birlikte son dönemin, özellikle 60lar ve 70lerin en önemli bestecisidir. Kendine özgü bir üslubu vardır, ayrıca güftelerinin çoğunu da kendi yazmıştır. 80lerde çok üretken olamamasının nedeni ise, 80lerin başında kızını trafik kazasında kaybetmesidir. bu olaydan sonra çok nadir beste yapmıştır, mesela 80lerde "gözlerin doğuyor gecelerime" isimli şarkıdan başka pek şarkı bestelememiştir. Bu trajik olayı bestekar "Dilim sustu, Telim sustu, Can sustu, Tanrı bize ya darıldı ya küstü" dizeleriyle ifade etmiş ve bestelemiştir.
01 Ocak 2003 te İzmir de  vefat etmiştir. Allah Rahmet  eylesin ve  toprağını bol etsin...

Bestekarın şarkılarında anısı bulunan tüm dostlarıma buradan sevgi ve saygılarımı yolluyorum,
En iyi dileklerimle. Esen kalın.





yusuf nalkesen ile ilgili görsel sonucu

, Yusuf Nal KESEN  
Yusuf Nal Kesen kimdir, Yusuf Nal Kesen, 25 Aralık 1923’de altı kardeşin en küçüğü olarak Üsküp’ün İştip kasabasında bir Türk ailesinde dünyaya geldi. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin dışında kaldıkları için gördükleri etnik baskılar sebebiyle Yusuf Nal Kesen daha kundakta iken Türkiye’ye göç ettiler ve İzmir’e Kadife Kale'ye yerleştiler. Annesi Hayriye hanımdır, babası bir nalbanttır. Bir süre sonra babasının ve abisinin aile mesleği olan nalbantlığın geçerli olabileceği İzmir’e en yakın olan Turgutlu’ya göçtüler. İlkokulu Turgutlu’da Cumhuriyet İlkokulunda okudu. Bu çağlarda müziğe ilgi duydu.1936 yılında ortaokula başladı. Okul üstün başarı ile bitince ardından sınavsız seçilerek Balıkesir Necati Bey Erkek Muallim Mektebine parasız yatılı olarak gitti.
Öğretmen olunca ilk görev yeri Ağrı’nın Tutak ilçesi oldu. Sonra Yedek Subay olarak İstanbul’da askerliğini yaptı.
Bu yaşa kadar sadece duyduğu müzikleri dinleyerek içine hapsetti. 1947- 48 yıllarında, eline tesadüfen bir eski ut geçti. Hiç kimseden ders almadan yığınla tel kopararak ut çalmaya çalıştı. Öyle zamanlar oldu ki, günlük çalışma süresi 8-10 saati buldu. Adım, adım basamak, basamak fakat azimle, güvenle büyük bir tutku ve inatla yolunda ilerledi. Bu çalışmaları sessiz sedasız 1951 yılına kadar evinin en kuytu yerinde ve kimseleri tedirgin, rahatsız etmeyecek biçimde sürdü gitti, kendi kendine ut çalmayı öğrendi.
yusuf nalkesen ile ilgili görsel sonucu1950 yılında Manisa’nın Demirci ilçesinde öğretmen olarak görev yaptığı sırada, 26 ağustos 1950 tarihinde eşi ile birlikte İzmir’de kayınvalidesinin evinde tatildelerken Demirci Kasabası yandı. Tabii bu yangında onların evi de yok olmuştu. Bu yangın nedeniyle Manisa ili emrinden İzmir ili emrine naklini istedi. 1951 yılında İzmir’e Kemalpaşa. Her günkü müzik çalışma süresi ve temposu artan bir hızla gelişerek ta İzmir merkezine alınana kadar eksilmeden sürdü. Artık önüne, konan en zor saz eserlerini bile çalabiliyordu.
Yusuf Nalkesen kimdir1952 yılında İzmir Radyosu Saz Sanatçılığı sınavı açılmıştı. Girdi ve kazandı. Sabahları okula, öğlenden sonra da Radyoya gidiyordu. Öğretmenliği devam ederken radyodaki saz sanatçılığı da devam ediyordu, 1970 nisanında öğretmenlikten emekli oldu. bu tarihten sonra sanatçı sendikalarında daha faal bir rol oynamaya başladı. Bu yüzden TRT yönetimiyle de arası bozuldu ve 13 Ağustos 1973 günü İzmir Radyosunda işten çıkarıldı. İş mahkemesinde 23 yıl hizmet ettiği TRT’ye dava açtı ve kazandı. Maddi hak ve kıdem tazminatımı TRT’den icra yoluyla tahsil etti.
1985 yılında Kültür Bakanlığı, Devlet Klasik Türk Musikisi Korosunu kurunca 1995 yılına dek “Uzman Müzikolog” olarak görev yapmıştır.
Yıllar önce, 5 Eylül 1951 tarihinde yaptığı “Veda Busesi” bestesi büyük bir patlama yapar ve milyonların diline düşer. “Saymadım Kaç Yıl Oldu”, “İçimdesin”, “Söylemez mi Bestem?”, “Seninle Bir Sonbahar”, “Kimi Dertten İçermiş”, “Yalan Değil”, “Avuçlarımda Hala Sıcaklığın Var”, “Kapın Her Çaldıkça”, “Gitmek mi Zor?”, “Madem Küstün”, “Dargın Ayrılmayalım” ve “O Ağacın Altı” gibi sayısız unutulmaz şarkı besteler.
1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca Devlet Sanatçısı unvanı verilmiştir. 583 bestesi ve 1000 civarında da güftesi vardır.
Yusuf Nal Kesen, 10 ağustos 1948 tarihinde Meliha Nal Kesen ile evlendi, Sırasıyla; İnci adında bir kızı, Süleyman adında bir oğlu, Ebru adında bir kızı daha, ve son olarak Selçuk adında bir oğlu daha oldu.
Yusuf Nal Kesen
Doğum: 25 Aralık 1923, İştip

Ölüm: 1 Ocak 2003, İzmir

Kaynak: Biyografi.net.com
 
https://youtu.be/3V4XQll006I                                                       https://youtu.be/sT6_oNFrwF8
                                                    
Ayşen Birgör                                                          

                                                       

 Güzel Sözler :   "Yüzün değiI, hüzün görünür bazen aynada. Çeki düzen veremezsin."


İbrahim Birol, 
http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
Temmuz 24, 2016, Antalya

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder