27 Temmuz 2016 Çarşamba

HİKAYESİ OLAN ŞARKILAR (3)



keman resmi ile ilgili görsel sonucu















 Merhaba Değerli Dostlarım,

'Hikayesi Olan Şarkılar' olarak başlattığımız yazı dizimizin 3. Hikayesinde bugün Türk Sanat Müziğimizde ses getiren bestekar ve sanatçılar arasında önemli bir yeri olan Erol Sayan'ın hayatı ve eserlerini sizlerle paylaşacağım.

Erol Sayan son kitabın 2006 yılında yayınlandı: ‘Müziğimize Dair – Görüşler, Analizler, Öneriler’.
Gerçekte bu beklentiler, yazarın deyişiyle “67 çeşit müziğin kol gezdiği, kötü müziğin iyi müziği kovduğu” bir süreçte, müziğimizin sorunlarına değinmiş, pratik ve pedagojik deneyimini, akıcı bir dille ve net önerilerle, küçük hacimli fakat derin bilgiler içeren kitaba sığdırmıştır.
Erol Sayan derin bilgi ve yüksek bestecilik yeteneğinin yanı sıra musikimizin bilimsel yapısını incelemiş ve kendisine rehber edinmiş bir kişi olarak bu politikalardaki yanlışlıkları tüm açıklığı ile kitabına aktarmış. 
 
Musikideki eğitim ve dinamizmin önemine her fırsatta gündeme getiren Erol Sayan, Kültür ve Turizm Bakanlığı 'nın hazırladığı Müzikte 2000 Sempozyumunda musiki eğitimi hakkında ve Sadettin Arel 'den günümüze kadar gelen eğitim sistemi hakkındaki görüşlerini şöyle aktarıyor:
Erol   Sayan
" Eğitim, eğitim ve yine eğitim. Ama hangi metotla? Eğitime kalite ve yön verecek sağlıklı bir metoda sahip olduğumuz söylenebilir mi? Teorilerin kuramsal değer taşıdığı günümüzde, neden ve niçinlerin cevapsız kaldığı bir eğitim ortamını daha ne kadar sürdüreceğiz? Bu yazdıklarım açıldıkça, ulusal müziğimize gönül vermiş her aklı başında kişinin karamsarlık içine girmesi mümkün. Sorumluluk, değişimin gereğine inanmamış ve halen eğitim kurumlarında öğretmenlik yapanlarındır. 

Kaynak : Musiki Kılavuzu
En iyi dileklerimle. Esen kalın
İbrahim Birol

Erol Sayan'ın hayatı ve eserleri         

erol sayan resim ile ilgili görsel sonucu  

Besteci Erol Sayan, 1936 yılında Kastamonu'nun Araç ilçesinde dünyaya geldi. Endüstri Meslek Lisesi'ni bitirdi. 1961 yılında Ankara Radyosu sanatçı sınavını kazandı ve emisyonlara İstanbul'a katılmaya başladı. Dr. Recai Özdil'den almış olduğu armoni bilgisini eserlerine uyguladı ve bu konuda derinlemesine araştırmalar yaptı.
Hocası İsmail Baha Sürelsan'ın evindeki akademik müzik çalışmalarına katıldı. Müziğimizde çoksesliliğin, yine müziğimizde var olan "niseb-i şerifeler" (şerefli oranlar) yoluyla geliştirilecek teknikle olabileceğini buldu ve geliştirdi. 1963 Yılında Türkiye ve Ortadoğu Amme Hizmetleri İdaresi Yüksek İdarecilik Kursunu tamamladı.

1954 yılında başladığı müzik çalışmalarında edindiği bilgileri, 1964 yılına kadar Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu'ndaki öğrencilere teorik olarak verdi ve daha sonra temel bilgiler yanında koro çalışmaları da sürdürdü. 1967 yılında Ankara'nın ilk, Türkiye'nin ikinci üniversite korosunu Orta Doğu Teknik Üniversitesinde kurdu.
Konserler yanı sıra bilgisayar eşliğinde Ulusal Müziğimizin perde ve frekans hesaplarıyla ilgili bilimsel çalışmalar yaptı. Ulusal Müziğimizin ses sistemi, makamların oluşmasında kullanılan elemanların ve makamların anlatımı, usûl şifresi, vuruşlarda disiplin ve perde adlarının kolay anlaşılır hale getirilmesi çalışmalarına bu yıllarda başlamıştır.
1983-84 eğitim yılında İTÜ Türk Müziği Konservatuarında repertuar dersleri vermek üzere göreve başladı. Halen sürdürdüğü bu göreve paralel olarak ODTÜ'den aldığı davet üzerine 2002-2003 eğitim ders yılında ODTÜ'de Türk Müziği dersi vermektedir.

Değişik formlarda 300'ün üzerinde, TRT repertuarında ise 156 eseri vardır. Çeşitli kurum ve kuruluşların düzenlediği beste yarışmalarında çok sayıda birincilik almış, 1985 yılında TRT'nin düzenlediği yarışmada "Ömrümüzün Baharı Birlikte Geçsin" adlı eseri ile birincilik kazanarak Asiavision şarkı yarışmasında ülkemizi temsil etmiştir. Fakülte ve üniversite korolarıyla 230 konser vermiştir. Erol Sayan, evli ve iki çocuk babasıdır.

Kaynak: kastamonunet.blogcu.com

Cuma, 29 Temmuz 
Yazan  2011 00:00  


            https://youtu.be/38aRN5ITz5Q                                               https://youtu.be/_4juPUiE1_Q    


                                                                                              

Günün Sözü :
“Hayatta müzik lazım değildir. Çünkü hayat müziktir. Müzik ile ilgisi olmayan varlıklar insan değildirler. Eğer söz konusu olan hayat insan hayatı ise müzik mutlaka vardır. Müziksiz hayat zaten mevcut olamaz.”
Mustafa Kemal Atatürk

İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol,blogspot.com.tr/
Temmuz 26, 2016, Antalya

 
        
  

 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder