19 Kasım 2017 Pazar

BİR MİLLETİN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ



berç keresteciyan resim ile ilgili görsel sonucu

Berç Keresteciyan Türker




Merhaba Gönül Dostlarım,

İyi bir hafta sonu geçirmeniz temennisiyle,

berç keresteciyan resim ile ilgili görsel sonucuMilliyetçilik duygularımızı bir kenara bırakarak aşağıdaki yazımı okumanız ve hemen  bir başka eş dost ve tanıdıklarınızla paylaşmanız en büyük dileğimdir.
Kendinizi ön yargılarınızdan bir nebze olsun soyutlamanız, hep birlikte  yaşadığımız bu dünyada azınlık olarak hayatlarını sürdürmeğe çalışan insanlara karşı sergilediğimiz  yanlış tavır ve düşüncelerden bir an önce  kurtulmamız gerektiğini,   tüm insanlara bir kez daha yinelemek isterim.
Yeryüzünde yaşayan insanlar arasında soy kırımlarının hala devam ettiği bu dönemde, Kötülerin yanı sıra İyi insanlarında olduğunu hiç bir zaman unutmayalım.

 Bu mantıkla yola çıkıldığında Dünya ebediyete kadar daha iyi ve uygarca yaşanılan bir yer olmağa her zaman devam edecektir...

Önce Kendinizi Sevin  sonra da Sevdiklerinizin ve sahip olduklarınızın değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın... 
Unutmayın ki, sizin beğenmediğiniz yaşantınız, bir başkasının hayali olabilir...

İbrahim Birol


Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, yakın çekim
Berç Keresteciyan Türker Kimdir.
Kigork Berç Keresteciyan -, Kurtuluş Savaşı'nda Mustafa Kemal'e ve milli mücadeleye destekleri olmuş; TBMM 5. Dönem, TBMM 6. Dönem ve TBMM 7. Vikipedi
Doğum tarihi: 1870, İstanbul
Ölüm tarihi ve yeri: 27 Temmuz 1949, İstanbul
Eğitim: Galatasaray Lisesi, Robert Lisesi

Bir Milletin Kaderini Değiştirdi

Berç Keresteciyan, İngilizler’ in Bandırma Vapuru’ nu batırma planlarını Atatürk’e bildirmeseydi, Türkiye Cumhuriyeti belki de hiç kurulamayacaktı
Kurtuluş Savaşı’nın resmen 19 Mayıs 1919’da yani Atatürk’ün Samsun’a çıktığı gün başladığı kabul edilir ya; peki ya Mustafa Kemal Anadolu’ya kavuşamasaydı? Mücadele için kendisi bekleyenlerle buluşamasaydı?
Şüphesiz Türk tarihinin seyri bambaşka olacaktı..

Bu buluşmanın perde arkasındaki mimarı devrin Osmanlı Bankası müdürü ve aynı zamanda Hilâl-i Ahmer ikinci başkanı olan Berç Keresteciyan’ dı.
Cumhuriyet döneminde milletvekilliği yapmış 12 gayrimüslimden (1962 Senato'su ile 13) biridir. Türker soyadı kendisine, Soyadı Kanunu ile birlikte, bizzat Atatürk tarafından verilmiştir.

İLK GAYRİMÜSLİM MİLLETVEKİLİ

Mustafa Kemal, yolculuk için son hazırlıklarını yapadursun bir gece Şişli’deki evinin kapısı çalındı. Gelen avukatı Saadeddin Ferid (Talay) Bey’di. Getirdi haber “hayati” öneme sahipti:

“İngilizler, Bandırma Gemisi’ni Karadeniz’de batıracaklar. Bu görevin torpidoya mı denizaltına mı verilmesi bile araştırıldı.”

Atatürk’ün haberin kaynağını öğrenmek istediğinde “Berç Keresteciyan” yanıtını aldı.

Sadreddin Bey, ek olarak, Atatürk’e Keresteciyan’ ın “kişiliğinin, doğasının ve ahlakının son derece düzgün olduğu” bilgisini verdi.

İhbarı değerlendiren Mustafa Kemal Bandırma Vapuru’ na binmekten vazgeçmedi ama biner binmez ilk iş kaptan köşküne çıkarak komutayı ele geçirdi. Daha önceden belirlenen rotayı değiştirdi.

Türkçe’nin ilk Etimolojik Sözlüğü’ nü hazırlayan dilci Bedros Keresteciyan’ ın oğlu olan Berç Keresteciyan, savaş boyunca Türk ordusuna tıbbi malzeme ve ilaç ihtiyacının giderilmesinde de önemli paya sahipti.

Mustafa Kemal, 1934 yılında Berç Keresteciyan’ ı doğum yeri olan Afyonkarahisar’dan milletvekili adayı gösterdi ve TBMM’ne girmesini sağladı. TBMM’ in ilk gayrimüslim milletvekili olan Keresteciyan’ a Atatürk’ün isteği ile “Türker” soyadını aldı.
Alıntı : güncelmeydan.com

" Irkçılığın bütün dünyada “çağdışılık”la eş görüldüğü bir devirde, Türkiye’de hâlâ “Irkçılığın” en mantıksız bir yapı içinde kendine has bir ortam bulabilmesi, cidden hayret vericiliği bir yana, böylesine zararlı bir zihniyetin Türkiye’de barınabileceği bir ortam bulabilmesi, hemen her şuurlu vatandaşı haklı olarak pek ziyade üzmektedir!..
Günümüz dünyasında hemen her sahada olmasıyla birlikte, bilhassa basın dünyasında öylesine aklı almaz gelişmeler zuhur etmiştir ki; eline her kalem alan, “Yazar” kesilmekte ve hamaset duygularını tatmin maksadıyla, bilhassa “azınlıklar” dünyasına el atmakla birlikte, dilediğince ahkam kesebilmekte ve hamaset duygularına esir olmasından dolayı, hemen hiçbir vicdani sorumluluk duymadan; çoktan Hakkın rahmetine kavuşmuş olmasıyla, kendini savunabilmekten yoksun kimseler hakkında veryansın ederek; “Vatana ihanet” gibi pek ağır ithamlarda bulunabilmektedir?!.. Nitekim, “Millî Mücadele” hizmetkârı, “Berç Keresteciyan” hakkında da böylesine çirkin ve üzücü kayıtlar düşülebilmiştir?!.. Bu ne bir ilk ve ne de bir son olmayacaktır. Çünkü, hamaset fikir yapısının temelden söküp atabilmek için hemen hiçbir ciddi çalışma hâlâ mevcut değildir ve hâl böyle olunca da, herhangi bir olumlu netice beklemek, hayalden de öte bir rüyadır: (23 Mayıs 2013 Perşembe).

Kaynak: http://www.oncevatan.com.tr/berckeresteciyanturkerefendininasil-kimligi-makale,29570.html

Önce Vatan Gazetesi

****
Kigork Berç Keresteciyan Türker (d. 1870, İstanbul - ö. 1949, İstanbul)
Milli Mücadele'ye büyük katkısı olan Ermeni.. Ermeni Türk Millyetçisi..
Tanımak isterseniz buyrun..
Kurtuluş Savaşı'nda Mustafa Kemal'e ve Milli Mücadele'ye destekleri olmuş, ve TBMM 4. Dönem, TBMM 5. Dönem, TBMM 6. Dönem ve TBMM 7. Dönem' de (1935-1946) Atatürk'ün gayrimüslimler için ayırma kararı aldığı kontenjandan Afyonkarahisar milletvekilliği yapmış, İstiklal Madalyası sahibi Ermeni asıllı Türk iş adamı ve siyasetçidir.
Cumhuriyet döneminde milletvekilliği yapmış 12 gayrimüslimden (1962 Senato'su ile 13) biridir. Türker soyadı kendisine, Soyadı Kanunu ile birlikte Atatürk tarafından verilmiştir.
Mustafa Kemal'in Bandırma vapuru ile Samsun'a doğru yola çıkmasından önce, Paşa'nın avukatı Sadettin Ferit'e, "Siz, Paşa Hazretleri'nin hem avukatı, hem zannederim yakın dostusunuz. Paşa hazretlerinin bindiği vapur Boğaz dışında bir İngiliz torpidosu tarafından batırılacak. İkaz ediyorum. Lütfen Paşa Hazretleri'ne iletiniz, kıyıdan gidiniz" bilgisini ulaştırarak kendisini uyardığı ve hayatını kurtardığı yönünde bilgiler mevcuttur. Mustafa Kemal'in bu istihbarat üzerine, Bandırma vapuru kaptanı İsmail Hakkı Bey'e "Mümkün olduğu kadar sahilden gitmemiz kabil midir?" diye sorduğu, Kaptan'ın Karadeniz'e ilk kez çıktığını, nerelerin kayalık, nerelerin sığ olduğunu bilmediğini söylemesi üzerine, "O zaman pusula ile gideriz." dediği, ancak geminin pusulasının da bozuk olduğunu öğrenmesi üzerine, "Ziyan yok. Allah büyüktür. Siz yine mümkün olduğu kadar sahili takip ediniz." dediği belirtilmektedir.
Buna göre, Atatürk, bu bilgiden ötürü yıllar sonra Keresteciyan' ı Türker soyadı ile ödüllendirmiştir.
Cumhuriyet'in ilk yıllarında Ziraat Bankası'nda uzman olarak çalıştı. Milletvekilliği döneminde, Hatay'ın Türkiye'ye bağlanması konusunda yaptığı tarihi meclis konuşması ile akıllarda kalmış, bu konuşma tutanaklara Ermeni asıllı birinin aynı zamanda bir Türk milliyetçisi olabileceğinin kanıtı olarak geçmiştir.
Alıntı...


Günün Sözü : 
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"


Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."


İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
19 Kasım 2017, Antalya


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder