18 Kasım 2017 Cumartesi

İLK TÜRK HEMŞİRE SAFİYE HÜSEYİN ELBİ

















Merhaba  Gönül Dostlarım,


Çanakkale Kahramanı İlk Türk Hemşiresi - Safiye Hüseyin (1881-1964)
Florance Nightingale 'in Hemşireliğin Divası olduğunu hepimiz biliriz. Hatta adını Türkiye' nin en
modern Hastahanelerinden birine vermişiz. Ama çoğumuz, İlk Türk kadın Hemşiresi kimdir diye sorulduğunda bilmeyiz. Merak edenler için işte ilk Türk Hemşiresi ve Kahramanlıkları ;
Safiye Hüseyin - İngiltere de Deniz Ateşeliği hizmetinde bulunan Ahmet Paşa nın kızıdır. Öğrenimini Avrupa da yapmıştır. Batı kültürüyle yetişen bu ilk Hemşiremiz, Saltanat Döneminde Almanya ve İsviçre de düzenlenen Milletlerarası kongrelere katıldı. İlk defa Ulusumuzu bu alanda temsil etti. Yabancı Devletlerden iftihar ve takdir nışanları aldı. Cumhuriyetin ilanından sonrada tüm hayır kurumlarında ve Derneklerde üstün bir feragatle çalıştı. Hemşirelik Mesleğiyle ilgili hayli yazılar yazdı.ve Konferanslar verdi. Ömrünün son gününe kadar mesleğinin tutkusu içerisinde yaşamını sürdüren ilk hemşiremiz Safiye Hüseyin 1964 Temmuz unda 83 yaşında yetiştirdiği Hemşirelerin kucağında gözlerini kapadı.

Ve Türk Milleti olarak, Florance Nıghtingale gibi, ilk Hemşiremiz Safiye Hüseyin'inde Abideleşmesini istemek en tabii hakkımız ve ona olan saygımızdır.
Alıntı : Özer Rayman

Önce Kendinizi Sevin  sonra da Sevdiklerinizin ve sahip olduklarınızın değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın... 
Unutmayın ki, sizin beğenmediğiniz yaşantınız, bir başkasının hayali olabilir...

Safiye Hüseyin Elbi  İlk Türk Hemşire

“Bizim mesleğimiz aşk ister. Şimdi aşk yok. Bu yüzden Hemşirelik davamız henüz halledilmedi. Genç kızlarımız bu mesleğe rağbet etmiyorlar. Bizim zamanımızda hastanelerde hep paşa kızları çalışırdı. Dünyanın her tarafında bu böyledir. İsveç'te ilk hastabakıcı teşekkülü kraliçenin nedimeleri ile başladı. Almanya’da bu davanın öncülüğünü Kontes Albach yaptı. Biz çalışmaya başladığımız zaman hastanede doktorlar da, hastalar da şaşırmışlar “buradaki üzücü, sıkıntılı şartlar içinde çalışmanız günahtır” demişlerdi. Ama biz böyle düşünmüyorduk. Bakımımızla iyileşen, gözleri parlayan hastalar görmek dünyalara bedeldir. Hastalara yardım etmek, acılarını dindirmek sevinciyle doluyorduk, gözümüz başka bir şey görmüyordu artık. Bir kadın eliyle bakılmak, kadın şefkatiyle sarılmak hastaların moraline de tesir ediyordu. Bize “valide sultan, valide hanım, hanım anne diyorlardı. Evimde iki çocuğumu bırakmıştım ama, hastaneden yüzlerce çocuğum vardı. Hepsi bana muhtaç. Harbi Umumide Reşit Paşa gemisindeydim. Yaralı çoktu, hastalar yerlerde yatıyordu. Başından ameliyat olmuş bir askeri şimdi de görür gibiyim. Yarası çok ağırdı, saatleri sayılıydı artık. Doktor her şeyi yapmıştı ama, iş işten geçmişti. Yanına gittim, dudakları kupkuruydu. Can çekişiyordu. Biraz su verdim, baktım alıyor, biraz daha verdim. Kımıldamaya başladı, ümitle koştum, süt tozu eritip kaşıkla yavaş yavaş içirdim. Durumu gittikçe düzeldi. Birkaç saat içinde ölümden hayata döndü.”
SAFİYE HÜSEYİN ile ilgili görsel sonucuDünyadaki mesleklerin bir çoğu, tarih süresince ihtiyaç halinde meydana gelmekte ve gelişim süreci ile şekillenmektedir. Bu şekillenme esnasında bulunduğu bölgenin kültüründen yüksek derecede etkilenmekte aynı zamanda temel taşlarını oluşturmaktadır. Mesleklerin tarihleri, tarihsel süreçleri ve meydana  çıkmasında rol oynayan ‘temel meslektaşlarımız’, sahip olunan felsefenin ana yapısını oluşturmaktadır.
Tıp tarihi Hipokrates ile hemşirelik tarihi ise Florance Nightingale ile önemli dönüm noktaları oluşturmaktadırlar. Hemşirelik, Kırım savaşı ile dünyada ‘ihtiyaç haline’ gelen bir meslek grubu olmuştur. Hali hazırda süren savaşlarda, özellikle topraklarımızda devam eden I. Dünya Savaş  sırasında cephe gerisinde hemşireye duyulan ihtiyaç oldukça fazla idi.
Süreç  boyunca kısa süreli kurslarla kadınlar hasta bakıcılık için gönüllü olmuşlardır. Dönemin cemiyetlerinden, Hilâl-i Ahmer, sık sık gazetelere ilan vererek hastabakıcı aramıştır. İlanlar da hasta bakıcılık kursu görme ve daha önce harplerde deneyimli kadınların başvurması istenmiştir. Sürecin ilerlemesinde Besim Önder Paşanın katkıları göz ardı edilemez. Besim Ömer Paşa öncülüğünde, dönenin varlıklı ailelerinden destek alınmıştır. Çocuk yaşlarda Florance Nightingale e hayranlık duyup, mesleğin öncülerinden olan, ilk Türk hemşire Safiye Hüseyin Elbi bir keresinde röportajında ‘“Büyükbabam Miralay Şükrü Bey, Kırım Harbi sırasında Florence Nightingale’ i Kırım’a götüren geminin süvarisiydi. Çocukluğum hep Florence Nightingale’ in hikayeleri, efsaneleri ve hayatını dinleyerek geçti. Evimizde bu insanın resmi asılıydı. Bu resmi seyrederken içimde hep böyle bir kadın olmak arzusunu duyardım. Babam Bahriye Ser mühendisi Ahmet Paşa “Ben Florence Nightingale’ in elini öptüm” diye övünürdü’ dile getirmiştir.
SAFİYE HÜSEYİN ile ilgili görsel sonucuSafiye Hüseyin Elbi ilk olarak Kızılay Hemşiresi olarak Balkan harbine gönüllü çalışmıştır. Çanakkale savaşını ise şu sözlerle dile getirmektedir: ‘. Çanakkale’de uzun müddet kaldım. Çanakkale’de savaş başladığında Alman Salibiahmer (Alman Kızılhaçı) ile bizim Hilal-i Ahmer Cemiyeti birleşmiş, Reşit Paşa vapurunu hastane gemisi yapmıştık. Ben bu geminin hasta bakıcısı olmuştum.’
Avrupa’da eğitim görmüş, İngilizcesi oldukça iyi olan Safiye Hüseyin, savaş sonrasında meslek gelişimi için bir çok yayını Türkçe’ ye kazandırmış ve oldukça fazla ülke ziyareti gerçekleştirmiştir. Kendisi ‘Mesleki Nitelik Kod’ larını o zamanlar belirlemiş ve bu özellikleri barındıran bir lider olmuştur. İlk hemşirelik okulu olan
Safiye Hüseyin Elbi, yönetmenliğini Serdar Akar ve Kemal Uzun’un yaptığı Çanakkale Yolun Sonu adlı 2013 yılı Türkiye yapımı filmde Behice Hemşire karakteriyle seyirciyle buluşturulmuştur. İsmail Bilgin, Elbi’ nin hayatını “Safiye Hüseyin Çanakkale’nin Kadın Kahramanı” adlı romanda ele almış ve anılarını paylaşmıştır. Ayrıca Taha Toros’un, “O Güzel İnsanlar” 24 adlı kitabında Elbi’ ye ayırdığı bir bölüm bulunmaktadır. Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi’nde ve Zonguldak Sağlık Yüksek Okulunda bir konferans salonuna, Safiye Hüseyin Elbi ismi vermiştir. Ayrıca Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesinde birer amfi de ismi bulunmaktadır.
Saygı ile anıyoruz…

Kaynakça
Gören Ş.Y.  , Yalım N.Y. Hemşirelik Tarihinde Bir Öncü “Safiye Hüseyin Elbi. Lokman Hekim Dergisi 2016;6(2):38-45
Köşe Yazarları • Nadide Embel

Günün Sözü :

hemşire resim ile ilgili görsel sonucu

Ülkemizin her köşesinde insan hayatının kutsallığından ödün vermeksizin sonsuz sabır, her türlü özveri, gayret ve sevgi ile mesleğini icra etmeye çalışan, değerli Hemşirelerimizi en içten dileklerimizle kutlar, meslek hayatlarında başarılar dileriz. 

İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/



18 Kasım 2017, Antalya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder