21 Kasım 2017 Salı

ÇOCUKLARDA YETENEK...






İlgili resim




Merhaba Gönül Dostlarım,

' Dünya Çocuk Hakları Günü'  hakkında dün sizlerle paylaştığım yazıma ilave olarak, Çocukların eğitimi ve gelişmesi ile ilgili  Psikolog ve Sosyolog sayın  Serap Duygulu' nun makalelerinden bir  alıntı yazıyı ve ayrıca  Gordon Korma' nın  ' Yetenek (siz)' adı altında çocuklar  için yazdığı kitaplarından birini sizlere tanıtmağa çalışacağım.

" Çocuklar kendilerine has kişilik özellikleri ile doğarlar ve doğdukları andan itibaren de birbirinden farklı huy ve karakter özellikleri sergileyerek büyürler. Her çocuk kaş, göz, boy, gibi fiziksel özellikleriyle nasıl diğerlerinden farklıysa, sahip olduğu yetenek ve yatkınlıklarıyla da başka çocuklardan farklıdır. Çocuğun hem doğuştan getirdiği, hem de sonradan kazandığı becerilerin farkında olabilmek önemlidir. İlgili ve dikkatli ebeveynler bu yetenekleri fark ederek zamanında ve doğru yönlendirmelerde bulunabilir ve çocuklarının daha sosyal ve çok yönlü yetişmelerine katkıda bulunabilirler.
ÇOCUĞUM GERÇEKTEN YETENEKLİ Mİ?
ÇOCUKLARDA  YETENEK RESİM ile ilgili görsel sonucuAileler çocuklarının yetenekli olup olmadığı konusunda çok net yargılara sahip olmayabilirler. Bu konuda söylenecek çok önemli bir şey vardır, o da ;her çocuğun en az bir alanda yetenekli olduğudur. Bütün mesele hangi konuya ilgisi ve eğilimi olduğunu doğru olarak saptayabilmektir. Eğer yeterli şartlar oluşturulmaz ve çocuğun hangi alanda yetenekli olduğu bilinmezse, bu yetenekle beraber , varsa çocuğun konuya olan ilgisi de kaybolup gidecektir. Dolayısıyla ebeveynlere düşen görev çocuğun yetenek ve becerilerini işler hale getirmek yani gün ışığına çıkartmaktır.
AİLELERE ÖNERİLER
Neler yapmalısınız?
Öncelikle her çocuğun kendine özgü bir ya da birkaç yetenekle doğduğunu bilmelisiniz. Anne baba olarak en önemli kural çocuğun ne konuda ilgisi ve yeteneği olduğunu bulmaktır. Bu amaçla çok iyi gözlemci ve yönlendirici olmalısınız. Çocuklar mutlaka yetenekleri konusunda belirgin ipuçları sunarlar. İpuçları yoksa sizin yapacağınız bazı yönlendirmeler çocuğunuzdaki yetenekli alanların ortaya çıkmasını kolaylaştıracaktır.

• Çocuğun bazı uğraşlar edinmesini sağlamak,
• Sevdiği konularla ilgili bir kursa göndermek ya da ders aldırmak,
• Farklı ortamlarda farklı insanlarla bir arada olma imkanı yaratmak,
• Sorunlara çözüm bulması amacıyla değişik bakış açıları edinmesini sağlamak,
• Günlük olaylar üzerine ya da bir konu üzerinde beyin fırtınası yapmak, v.b gibi yollarla çocuğun yeteneklerini ortaya koymasına yardımcı olunabilir."
Alıntı : serapduygulu.com.tr

Önce Kendinizi Sevin  sonra da Sevdiklerinizin ve sahip olduklarınızın değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun...
En iyi dileklerimle. Esen kalın... 
Unutmayın ki, sizin beğenmediğiniz yaşantınız, bir başkasının hayali olabilir...
İbrahim Birol 

****

Gordon Korman
Gordon Korman
Gordon Korman, 23 Ekim 1963 tarihinde Montreal, Kanada’da doğdu. Çocukluğu Toronto’da geçti. Yazarlığa yedinci sınıfta yazdığı öyküyle başladı; ödev olarak yazdığı “Macdonald Hall’ daki İnanılmaz Olaylar/ This Can't be Happening at Macdonald Hall” adlı öykü gelişerek ilk romanlarından biri haline geldi. İlerleyen zamanlarda Amerika’ya yerleşerek New York Üniversitesi’nde Dramatik Yazarlık alanında eğitim gördü.
Seksen beşin üzerinde kitap yazdı, “Yeteneksiz” de dahil olmak üzere eserlerinden çoğu, pek çok seçki listesine dahil edildi. New York Times Çok Satanlar unvanlı Korman’ın kitapları otuz iki dile çevrildi, yirmi sekiz milyondan fazla satıldı. Halen eşi ve üç çocuğu ile Long Island, New York’ta yaşamaktadır.

Yeteneksiz

“Yetenek(siz)”, tesadüfler sonucunda üstün zekâlı öğrencilerin okulunda kendini bulan ortalama başarıya sahip, yaramazlıklar yapan bir çocuğun hikâyesini anlatıyor. Eğitim anlayışımızı, başarıyı ölçme biçimimizi ve sınıflandırmalarımızı sorguluyor. Değerli bir birey olmak için üstün bir yeteneğin olmasının gerekmediğini, başarının yeteneklere göre belirlenemeyeceğini vurguluyor. Çocuklarınızı yüreklendiren bir kitap
Hikâyeminizin kahramanı Donovan Curtis, hareketli, muzip bir çocuk. Şakalarıyla tüm okula ve ailesine yaka silktiren Donovan, kendisinin oldukça yeteneksiz olduğuna inanıyor. Yaşanan her tuhaf olayın altından Donovan çıkıyor. Oysa Donovan beceriksiz, tembel bir çocuk değil, sadece çocukluğunu yaşayarak keşfedilmeyi, fark edilmeyi bekliyor.
Atlas heykelinin taşıdığı bronz kürenin düşmesine neden olup okulun spor salonunu mahveden Donovan bu olaydan sonra okuldan atılmayı beklerken aldığı bir mektup bir anda hayatını değiştirir. Üstün Eğitim Akademisi’ne kabul edilmiştir!
“İçimden bir ses ‘Boş versene! Hayatta olmaz! Üstün yetenekliler programında on dakika bile dayanamazsın! Şu dünyada senden yeteneksiz bir kişi daha yok’ dedi.”
Donovan Üstün Yetenekliler Okulunun ilk gününde, dilini donmuş tel örgülere yapıştırdığı ilkokul arkadaşıyla karşılaşır. Robot yarışmalarına katılacak olan sınıftaki öğrencilerin tek ihtiyacı normal bir ekip arkadaşıdır. IQ’ su normalin çok üstünde olan ama insanlarla iletişim kuramayan Noah, galaksi keşfetmiş ama dolabın kilidini bile açamayan Jacey, araba parçalarını gözü kapalı birleştirebilen ama yemekhanede sıraya girmeyen Latrell’ in takımına, sıradan bir çocuk olan Donovan ne katabilir?
Üç senedir Beyin Fırtınası takımına yenilerek ikinci oldukları için, Donovan’ ın robotik takımına girmesi heyecan yaratır. Donovan’ ın derslerinde vasat olduğunu fark eden öğretmenleri onun güçlü yanlarını keşfetmeye çalışırlar. Belki de Donovan üstün zekâlı çocukların sahip olamadıkları bir yeteneğe sahiptir. Bu noktada, kitap, çocuklarınıza “sizden farklı olanların, size katabileceklerini” anlatıyor.
“Hipotez: Her şeyin üstün yeteneklilerin standartlarına göre ölçülmesi gerekmez.”
Donovan’ ın yanlışlıkla girdiği Üstün Eğitim Akademisi’nde kalabilmesinin tek yolu, üstün yetenekliymiş gibi davranmasıdır. Yaratıcılığa açık, eşitlikçi bir eğitim sisteminin içinde kendini bulan Donovan, eski okuluna geri dönmemek için daha önce anlayamadığı derslerini bir anda anlamaya başlar. Kitap, çocuk eğitiminde normalin ne olduğunu sorguluyor. Fazla sorumluluk yüklediğimiz çocuklarımızın, çocuk gibi yaşayamadıklarında neler olabileceğini eğlenceli ve akıcı bir hikâye ile anlatıyor.

yetenekli çocuk resim ile ilgili görsel sonucuÇocuklar arasındaki dayanışmadan, güven ve adalet duygusundan beslenen kitap, yetişkinlerin çocukların hayatında yarattığı fazlalık ve eksikliklerden bahsediyor. Üstün zekâlı çocuklar ‘normal’ olamamaktan şikâyet ederken, ‘ortalama’ çocuklar aile desteğinin yoksunluğundan yakınıyorlar. Donovan’ ın ise iki farklı eğitim sistemini de görmüş bir çocuk olarak düşünceleri, algısı çok daha farklı. Yetenek(siz), eğitim sisteminin çocuklar üzerindeki etkisini yine çocukların gözünden anlatıyor.
Kitapta olaylar her karakterin gözünden, birinci ağızdan anlatılıyor. Çocuklarınız her bölümde başka birinin bakış açısından hikâyeyi dinliyor. “Yetenek(siz)”, bazı özellikleri ön plana çıkarılan çocuklarla, keşfedilmeyi bekleyen çocukların birbirlerinden beslenmelerini anlatan harika bir kitap. Yeteneksizliğinden yakınan çocuklar, “Yetenek(siz)”i çok sevecek, özgüvenleri artacak, kendilerini keşfetmek için cesaretlenecekler. Bir çocuk ne ister? Sürekli başarmak için eğitim mi, yoksa çocukluğunu yaşayıp eğlenirken öğrenmek mi? Çocuğunuzun bu konudaki fikrini öğrenmek ister misiniz?

Alıntı : bilgiyayinevi.com, 2017-11-16 14:05:39 

https://youtu.be/Can206BTLjY




Günün Sözü :
 "  Yarının teminatı Olan Çocuklarımıza Yarının Gözüyle Bakalım ki yarınlarımız Aydınlık Olsun "

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder