Turizm
Merhaba Gönül Dostlarım,
Turizm hakkında yazı yazmayalı bir hayli zaman oldu, 2017 yılı Turizm verileri ile ilgi istatiski bilgilerin pek iç açıcı olmadığı görülmekte.
2017 yılının Ocak - Ekim döneminde Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ilk 15 ülkenin 12’sinde artış 3’ünde düşüş kaydedildi. İlk on beş Pazar haricindeki bazı önemli ülkelere gelince; Amerika Birleşik Devletleri %-26.83, İsveç %-11.75, Avusturya %-9.26, Danimarka %-19.22, İsviçre %-5.50, İtalya %-7.17 ve Norveç %-27.71 oranında düşüş gösterirken Romanya %16.01, İsrail %28.84, Polonya %43.29, Ürdün %36.83, Kuveyt %42.96, Beyaz Rusya (Belarus) %104.84, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti %9.73, Lübnan %24.23, Türkmenistan %42.39 ve Cezayir %20.94’lük oranında artış göstermiştir.
Alıntı : Türsab
Turizmde 2018 beklentisi olumlu
Siyasi krizler ve terör saldırıları nedeniyle geçen yıl 11 milyon turist kaybeden Türkiye, 2017 yi yüzde 30 büyümeyle kapatmaya hazırlanıyor. Turizmcilerin 2018 gündeminde ise Avrupalı turisti yeniden kazanmak var.
Türkiye ekonomisinin en önemli gelir kalemlerinden biri olan turizm sektörü, son yıllarda diplomatik krizler, terör saldırıları ve yakın coğrafyadaki savaşlar nedeniyle aldığı yaraları 2018’de sarmayı hedefliyor. Yedi uluslararası bayrak taşıyıcısı hava yolunun son bir yılda İstanbul uçuşlarını durdurmasına rağmen, turizmciler 2018 rezervasyonlarının şimdiden 2017’ nin yüzde 30 üstüne çıkacağı görüşünde. DW Türkçe’ye konuşan sektör temsilcileri, Rusya pazarında yaşanan daralmanın 2017’de tamamen ortadan kalktığına işaret ederek, 2018’de ise başta Almanya olmak üzere Avrupalı turisti yeniden Türkiye’ye çekmek istiyoruz” diyor.
7 şirket uçuş durdurdu
2017'de ise yaklaşık 4 milyon Rus turistin Türkiye’ yi yeniden tercih etmesi ile hareketlenen turizm sektörü, gelecekten umutlu. Avrupa’dan Air France, Iberia, Swiss, Alitalia, Austrian ve Amerika’dan Air Canada ile Delta hava yollarının son bir yılda İstanbul uçuşlarına son vermesi, turizmciler açısından kaygı yaratmış olsa da bu durumun THY’ nin bölgedeki rekabet gücünden kaynaklandığı, dolayısıyla ülkeye gelecek turist sayısında azalmaya neden olmayacağı yorumları yapılıyor. Ayrıca Atatürk Havalimanı’ nın mevcut pistleri ile yetersiz kalması nedeniyle saatler süren gecikmeler yaşayan yabancı havayolu şirketlerinin üçüncü havalimanının açılması ile İstanbul’ a uçuşlara yeniden başlayabileceği belirtiliyor.
Aram Ekin Duran / İstanbul
© Deutsche Welle Türkçe
"2018 Troya Yılı"Na Doğru
Troia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aslan:"Troia Yılı ile ilgili olarak bu süreçte uluslararası toplantılar, fotoğraf sergileri, sempozyumlar, Troia ve bölge ile ilgili konuları kapsayan etkinlikler yapılacak"
ÇANAKKALE (AA) - Troia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan, "2018 Troya Yılı" için çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığının, Troia'nın, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesinin 20. yılı nedeniyle 2018'i "Troia Yılı" ilan ettiğini anımsattı.
Bu kapsamda bakanlığın çalışmalarının bulunduğunu belirten Aslan, "Troya Yılı ile ilgili olarak bu süreçte uluslararası toplantılar, fotoğraf sergileri, sempozyumlar, Troia ve bölge ile ilgili konuları kapsayan etkinlikler yapılacak. Şunu söyleyebilirim ki bazı etkinlikler Troia merkezinde olacak ancak Çanakkale'deki diğer tüm arkeolojik ve tarihsel yerlerin bu bağlamda tanıtımı, uluslararası alanda anlatılması ve bunun özellikle Troia Müzesi' nin açılmasıyla da daha büyük alanlarda tartışılmasına ve konuşulmasına vesile olacak." diye konuştu.
Aslan, "2018 Troya Yılı" etkinlikleri dolayısıyla Türkiye ve Çanakkale'nin özellikle uluslararası alanda daha fazla tanıtılacağını sözlerine ekledi.
2018 YILINDA “ULUSLARARASI TROİA YILI” KAPSAMINDA YAPILABİLECEK ETKİNLİK ÖRNEKLERİNDEN BAZILARI
2018 yılının Troia Yılı ile birlikte birçok etkinlik yapılacak. Bunlar arasında;
1- Troia Müzesi' nin açılışının Troia Yılı ile ilişkilendirilmesi ve uluslararası tanıtımla ve üst düzey katılımla (Putin ve Merkel gibi Devlet Başkanları, AB Temsilcileri, UNESCO-UNICEF gibi uluslararası örgütlerin başkanları, kanaat önderleri, uluslararası basın kuruluşları vb.) gerçekleştirilmesi,
2- Dünya kültür mirası konusunda ve Troia' yı odağına alan uluslararası bir UNESCO Konferansı, ICOM (Uluslararası Müzeler Birliği) toplantısı, Dünya Arkeoloji müzeleri toplantısı, Dünya Turizm buluşması gibi uluslararası kongre, seminer, panel ve çalıştaylar yıl içinde düzenlenmesi,
3-Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi, diğer özel tiyatro ve sanat organizasyonları tarafından Troia temalı oyunların, müzikallerin, dansların yurt içi ve yurt dışında 2018 yılı boyunca sergilenmesi,
4-Anadolu Ateşi' nin Troya Müzikalinin dünya genelinde uluslararası turnesinin Troia Yılı temasıyla gerçekleştirilmesi
5-Kamu ve özel müzeler ile kültür-sanat kurumları tarafından 2018 yılında Troia temasıyla ilişkili etkinliklerin hayata geçirilmesi,
6-Antik çağlardan günümüze gelen farklı atletizm branşlarının yer alacağı Uluslararası Troia Oyunları' nın düzenlenmesi
7-Dünya genelindeki Troia isimli kentlerin Çanakkale'de buluşması
8-Yerel ölçekte, Uluslararası Troia Festivali, Uluslararası Çanakkale Bienali gibi mevcut kültür-sanat etkinlikleri 2018 yılında aynı tema etrafında şekillendirilmesi,
9-Yerelde gerçekleştirilen uluslararası spor etkinliklerinin (Gelibolu Maratonu, Çanakkale Boğazı Yüzüşü, Çanakkale Bisiklet Turu...) Troia temasıyla güçlendirilmesi,
10-Troia Film ve Belgesel Festivali düzenlenmesi,
11-Kaz Dağları mitolojisinden esinle Uluslararası Troia Güzellik yarışması düzenlenmesi
12-2018 yılında Çanakkale'de gerçekleştirilecek kültür-sanat etkinliklerine Uluslararası Troia Yılı temasının verilmesi
Alıntı
Troia Tanıtım Videoları
https://www.facebook.com/turizmyazari/videos/1760476940645042/
https://www.facebook.com/troiayili/videos/471058099961654/
Günün Sözü :
İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
14 Ocak 2018, Antalya
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder