29 Ocak 2018 Pazartesi

EDEBİYAT KÖŞESİ ( 1 )







Ümit Yaşar Oğuzcan

Merhaba Gönül Dostlarım,

Bir kaç gündür Edebiyatla ilgili çok değerli yazarlarımızın ve şairlerimizin  yazılarını sizlerle paylaşıyorum, bu sayfamda Türk Edebiyatı tarihine birbirinden güzel eserler bırakmış bir çok yazıları ve  şiirleri şarkılarımıza konu  olmuş unutulmayacak bir şair ve edebiyatçımızı Ümit Yaşar OĞUZCAN' ı  tanıtmadan ve anmadan geçemeyeceğim.



ümit yaşar oğuzcan ile ilgili görsel sonucu

Kendi deyişiyle "  Bu bencil dünyamıza dönersem, şiirleri, yazıları, şarkılarıyla bir Ümit Yaşar geçti bu dünyadan. dersiniz!"

Şarkılara beste olan şiirlerinden bazıları : Bir Ateşim Yanarım, Beni Kör Kuyularda, Dost Bildiklerim, Beni Hatırla, Çok Sevmek, Gözlerim Gözlerinde, Bana bir şarkı söyle.

Şiirleri : 50 Yaş Şiiri, Acılar Denizi, Adak, Affet Beni Dünya, Ağıt , Andıkça.


Hayatı

ümit yaşar oğuzcan resim ile ilgili görsel sonucu
Ümit Yaşar 22 Ağustos 1926’da Tarsus’ta, Güzide Hanım ve Memur Lütfü Bey’in oğlu olarak dünyaya geldi. Akdeniz’in sıcaklığında doğmuştu. Gerçekten de sıcakkanlı bir çocuktu. Belki bu yönüydü ileride onu melankoliye itecek olan.


 Tarsus'ta doğan şair, 1946 yılında Eskişehir Ticaret Lisesi' ni bitirdi. Ümit Yaşar aslında 9 – 10 yaşlarında kendisi küçük ama kalbi kocaman bir çocuk olarak, anne babasının da teşviğiyle şiire heveslenmişti. Annesi dönemin ünlü şairi Faruk Nafiz Çamlıbel’ in tüm şiirlerini ezbere bilirdi ve babası da onu evin ikinci adamı olarak görüyordu. Duvarda ünlü şairin çerçeveli bir fotoğrafı dahi vardı ve evden şiir sesleri eksik olmazdı. Böyle bir evde yaşıyorken Ümit’in şairliğe soyunmaktan başka yolu yoktu..

Ardından Türkiye İş Bankası'na bankacı olarak girerek Adana, Ankara ve İstanbul'da çalıştı. ...Mesleğinde otuzuncu yılını doldurduğunda, Ümit Yaşar Türkiye İş Bankası Halkla İlişkiler Müdür Yardımcısı görevindeydi. Krediler İkinci Müdürü olarak atandı. Buradan sonraki durak da, Türkiye İş Bankası Yayınları Müşavirliği oldu.


Bu mesleği terfileriyle 30 yıl sürdürecekti. Tipik bir memur hayatı vardı diyebiliriz, şairliğe soyunmasaydı eğer. Ama içinde tutamadığı cümleleri şiir olup döküldü kaleminden.1977 Haziran’ ında kendi isteğiyle emekli oldu.
 İstanbul'da kendi adını taşıyan bir sanat galerisi kurdu.

Ümit Yaşar, 4 Kasım 1984’ te nihayet hasretle beklediği ölüme kavuştu.


Alıntı :


Önce Kendinizi Sevin, sonra da Sevdiklerinizin, sahip olduklarınızın ve size değer verenlerin kıymetini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın... 

Unutmayın ki, sizin beğenmediğiniz yaşantınız, bir başkasının hayali olabilir.

ümit yaşar oğuzcan resim ile ilgili görsel sonucu



Biliyor muydunuz ??
Ümit Yaşar Oğuzcan...
Tam 23 kere intihara kalkışmış ve her birinde de inatla hayata itelenmişti Ümit Yaşar Oğuzcan. Pek kişi bilmez bu hikayeyi , “Acılar Denizi” şiirinin nereden geldiğini ve asıl vicdan azabının ne olduğunu.

Ümit hayattan kopmak için çok çabalamış lakin başaramamıştır, babası Lütfü Bey, annesi Güzide Hanım kahrolur oğullarının vaziyetine. Tabii bir de Vedat var. Ümit Yaşar'ın biricik oğlu. Babasına duyduğu müthiş bir öfke var içinde..defalarca gözlerinin önünde intihara kalkışmış olan babasına. Dün bir kez daha canından vazgeçmişti Ümit. Babası Lütfü Oğuzcan zor yetiştirmişti oğlunu hastaneye. Ve oğlundan çok torunu için endişelenmişti bu sefer Lütfü Bey, Vedat' ın gözleri artık korkudan çok kin ile ıslanmıştı. Dayanamıyordu çocuk,aciz bir babanın ölüme koşup varamayışına tanıklık etmekten yorulmuştu. Tedavi edildikten sonra taburcu ettiler Ümit Yaşar Oğuzcan'ı. Ümit'in içinde yaşadıkları bir kenara Vedat ne hissediyordu acaba?
Sonrası;
Duydukları gürültüyle kıraathaneden fırlayanlardan biri “Eyvah!“dedi. “Düştü çocuk, Galata'dan düştü! Yetişin.” yerde yatan çocuğun etrafında toplanan kalabalık çocuğun elinde bir kağıt buldular. Sımsıkı kapalı parmakları,avucuna hapsolmuş bir kağıt.. Zorlukla aldılar ellerinden kağıdı şöyle yazıyordu buruşmuş kağıtta;
“İntihar öyle edilmez,böyle edilir baba!”
6 Haziran 1973
Pırıl pırıl bir yaz günüydü
Aydınlıktı, güzeldi dünya
Bir adam düştü o gün Galata Kulesi' nden
Kendini bir anda bıraktı boşluğa
Ömrünün baharında
Bütün umutlarıyla birlikte
Paramparça oldu…
Bir adam düştü Galata Kulesinden
Bu adam benim oğlumdu.
_Ümit Yaşar OĞUZCAN_
Alıntı

Ümit Yaşar Oğuzcan' ın "Acılar Denizi"  şiiri VTR' si

https://youtu.be/ofG4unSWPyg                                                          https://youtu.be/S-_caB3_L1c
acılar denizi ümit yaşar ile ilgili video
                                                     
                                                           
YouTube


ümit yaşar oğuzcan ile ilgili görsel sonucu


İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
29 Ocak 2018, Antalya




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder