8 Ocak 2018 Pazartesi

GÜLE GÜLE MAHMUT HOCA...












Merhaba Gönül Dostlarım,

Bugünkü sayfamızı, iki gün evvel  İstanbul'da 93 yaşında hayata veda eden Türk sinemasının duayen isimlerinden Münir Özkul' a ayırmış bulunuyoruz.

Münir Özkul için bugün Muhsin Ertuğrul Sahnesi' ndeki  Törene Münir Özkul' un ailesi, sanatçı dostları ve sevenleri katıldı. Törenin ardından,  Teşvikiye Camisi' nde  cenaze namazı kılınan Özkul' un naaşı Bakırköy Mezarlığı’na defnedildi.

Önce Kendinizi Sevin  sonra da Sevdiklerinizin, sahip olduklarınızın ve size değer verenlerin kıymetini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın... 


Unutmayın ki, sizin beğenmediğiniz yaşantınız, bir başkasının hayali olabilir...




MÜNİR ÖZKUL KİMDİR?
15 ağustos 1925 tarihinde İstanbul Bakırköy'de doğan Münir Özkul küçük yaşlarda tiyatroya merak sardı. Özkul, İstanbul Erkek Lisesi' nden mezun oldu. Bir süre İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü' nde eğitimine devam etti. 
OYUNCULUĞA HALKEVİ' NDE ADIM ATTI
Eğitiminin tamamlayan Özkul, Bakırköy'de bulunan Halkevi' nde oyunculuğa adım attı. İlk amatör sahne deneyimlerini burada gerçekleştiren Özkul, İstanbul Devlet Tiyatrosu' nda bir süre oynadıktan sonra Ankara Devlet Tiyatrosu' na geçti.
Ses Tiyatrosu'nda sergilenen oyunlarda rol almaya başladı. Ardından özel bir tiyatro olan Küçük Sahne'ye geçti. Burası Özkul'un yükselişinde bir dönüm noktası oldu.
MUHSİN ERTUĞRUL'UN GÖZÜNDEN KAÇMADI
Yeteneği Muhsin Ertuğrul'un gözünden kaçmayan Özkul, Küçük Sahne'de birçok başarılı oyunlarda da yer aldı.
Bu dönemde John Steinbeck' ten Fareler ve İnsanlar (1951), John  Synge' den Babayiğit, George Axelrod' dan Yaz Bekarı (1954), John Patrick' ten Çayhane (1955) gibi oyunlarda oynadı. Daha sonra İstanbul Şehir Tiyatroları' nda (1958-59), Ankara Devlet Tiyatrosu' nda (1959-60) ve Aksaray'daki Bulvar Tiyatrosu' nda arkadaşlarıyla kurduğu kendi topluluğunda (1960-62) çalıştı.
FİLM SETLERİNE TESADÜFEN GEÇTİ
1963-67 arasında çeşitli topluluklarla turnelere çıktı; zaman zaman sahneden uzak kaldığı dönemler oldu. Yer aldığı özel tiyatrolarda Sadri Alışık, Cahit Irgat, Nevin Akkaya ve Şükran Güngör gibi oyuncularla görev aldı.
münir özkul, yeşilçam, güner özkul, münir özkul öldü, demans, KOAH, Münir Özkul kimdirTiyatro sahnelerinden "tesadüfen" film setlerine geçişi 40 'lı yılların sonuna denk düşen Özkul, askerliğini yaptığı dönemde, "Vatan ve Namık Kemal" adlı filmde yönetmen asistanlığı yapan arkadaşı Sırrı Gültekin'i ziyaret için Yeşilçam' a gittiği bir gün ilk defa bir filmde figüran olarak rol aldı.
Üniformalı bir figüran arayışı içinde olan arkadaşının ricasını kırmayarak, biraz da komik bir anı olsun diye kamera karşısına geçti ve rol aldığı yüzlerce filmle, Türk sinemasına damgasını vuran önemli karakter oyuncuları arasına girmesini sağlayacak sinema serüveni böylece başlamış oldu.
Münir Özkul yaklaşık 10 dizi, 20 tiyatro oyunu ve 220 filmde rol aldı.
münir özkul, yeşilçam, güner özkul, münir özkul öldü, demans, KOAH, Münir Özkul kimdirHababam Sınıfı’ nın Mahmut Hoca’ sı, Bizim Aile’ nin Yaşar Usta’ sı, Adile Naşit’ İn can eşi, Türk filmlerinin vazgeçilmez babacan adamı, Münir Özkul. Koskoca bir hayat bir kaç cümleye sığmaz belki, ama deneyeceğim. Bir gün kızı Güner onu yazana kadar ekranlardan öğrenebildiğimiz kadar bileceğiz bu değeri. En çok sevindiğim şey, hala yaşıyorken değerinin bilinmiş olması ve çok sevilmesi.Şu günlerde hastalığı nedeniyle kendi halinde gözlerden uzak bir hayat sürüyor olsa da, ne bileyim işte nefes aldığını biliyor olmak bile ayrı bir mutluluk. Çünkü onun yaşadığı dönemde yaşıyorum ve dileyen herkes mutluluğuma ortak olabilir.

Özel Çamlıca Lisesi’ nin Müdür Yardımcısı Mahmut Hoca'ya, zalimin karşısındaki duruşuyla gururumuz olmuş Yaşar Usta'ya ve daha nicesine can veren Münir Özkul' a Allah' tan Rahmet, Kederli Ailesine, yakınlarına ve Sinema Severlere Baş sağlığı dileriz.  Işıklar içinde uyu güzel insan...


Bu yazımızdaki bölümlerden bazıları Alıntıdır


https://youtu.be/FZJro0txm78


Münir Özkul..

Günün Sözü :                                                






İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
8 Aralık, 2018, Antalya





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder