10 Ocak 2018 Çarşamba

MUTLULUĞUN SIRRI: HYGGE FELSEFESİ




Atmosfer


Merhaba Gönül Dostlarım,


Her Yıl Dünyanın En Mutlu Ülkesi Seçilen Danimarka'dan Mutluluğun Sırrı:

Danimarkalıların benimsedikleri 'iyi şeyleri düşünme ve yapma' felsefesine Hygge denir.

Her kötü şeyden iyi bir şey çıkarma durumuna 'Polyannacılık' diyoruz. Buna benzer olarak Danimarka'da benimsenen olay ise Hygge felsefesi.
Kötü ya da sinir bozucu şeylerden uzak durma, sıcak ve samimi ortamlar yaratma, kendinin ve çevrenin huzurunu koruma gibi davranışlara Danimarkalılar Hygge ismi veriyor.

DANİMARKA'NIN MUTLULUĞUNUN SIRRI

Dünyanın en mutlu ülkeleri arasında ilk sıralarda yerini alan Danimarka'da insanlar, sık sık kötü hava şartlarıyla mücadele etmelerine ve günün büyük bir yarısını karanlıkta geçirmelerine rağmen dünyadaki diğer insanlara göre çok daha mutlular. Sebebi ise benimsedikleri bu felsefe.

HYGGE NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİYOR?

Danimarkalılara göre sevdiklerimizle ev buluşması, doğada olmak, sıcacık bi içecek, fırından yeni çıkmış kurabiye, mumlarla aydınlatılmış bi ortam, rahat ve minimal mobilyalar, sıcak şarap, yün çoraplar ve rahat ev giysileri gibi huzur veren şeyler her zaman en ulaşılabilir yerde durmalı. Stres ve üzüntü verici olaylarla daha kolay başa çıkmanın yolu buradan başlıyor.

Hygge Felsefesi nedir

EN ÇOK KULLANDIKLARI KELİMELERDEN BİRİ

Bu insanlar Hygge kavramını o kadar benimsemişler ki sıfat ve fiil olarak da kullanıyorlar. Örneğin bir durum çok Hygge ise sıfatı “hygeelig” veya “hyggelight” oluyor.
Cümle içinde kullanmak gerekirse “Ne kadar hyggelig bir sofra!” veya “Acaba misafirlerimiz diledikleri gibi hyggelight olabildiler mi?” gibi.

Önce Kendinizi Sevin, sonra da Sevdiklerinizin, sahip olduklarınızın ve size değer verenlerin kıymetini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın...  

Unutmayın ki, sizin beğenmediğiniz yaşantınız, bir başkasının hayali olabilir...


Her Yıl Dünyanın En Mutlu Ülkesi Seçilen Danimarka'dan Mutluluğun Sırrı: HYGGE Felsefesi



“Samimi ortamlar yaratma sanatı” , “Ruhun sıcacık hissetmesi”, “Tüm dert, sıkıntı ve sinir bozucu şeylerden uzak olma durumu”, “Rahatlatıcı ve mutluluk veren şeylerden keyif alma” , “En sevdiklerinle birlikte olma durumu”.
Sadece bu cümleleri okumak bile huzur verdi değil mi? Hemen hemen her yıl dünyanın en mutlu ülkesi seçilen Danimarka, bunları bir felsefe haline getirmiş. Zeynep Cansoylu kendi sayfasında bu felsefeden uzun uzun bahsetmiş. Ayrıca instagram hesabından da ( zeyneppcans ) bu felsefeyle ilgili ufak paylaşımlar yapıyor. Gelin HYGGE Felsefesi' ni yakından tanıyalım.
Şimdi bir ülke hayal edelim.. Havası yılın 365 gününün 350 günü buzzz gibi ve yağmurlu. Dünya üzerindeki konumu gereği yazın birkaç ay hariç bol bol karanlıkta kalıyor. Bitmek bilmeyen kışlar var. Ek olarak ülkede çalışanların maaşından yaklaşık %60 gelir vergisi kesiliyor! Sıradan bir Danimarkalı için hayat sabah 7 sularında ve karanlıkta başlıyor. Eksili derecelerdeki, bol rüzgarlı ve yağmurlu sokaklara çıkıp bisikletle işe giderek devam ediyor. İş saatleri süresince şanslılarsa azıcık güneş görüp, gene karanlıkta eve dönerek ilerliyor. Bu durumda hayatta kalma iç güdüsü olarak yokluklar içinde mutluluk yaratmak gerekiyor. Birazdan detaylıca konuşacağımız “hygge” kavramı da böyle ortaya çıkıyor. Yokluklar içinde mutluluk yaratma işinde o kadar başarılı oluyor ki bu ülke uzun yıllardır en mutlu ülkeler listesinde başı çekiyor. 


Hygge Manifestosu

1)Atmosfer – ışıkları kısın veya kapatın. mumlarla bol bol “doğal ışık” yaratın
2)Anda Kalmak – anda kalma felsefesi “mindfulnes” trend olmadan evvel Dan dostlarımız bu işi çözmüş. Hygge yaşamak için ekranlara bakmamak, yaşanan ana odaklanmak ön koşul.
Küçük Keyifler
3)Küçük Keyifler – kahve, çikolata, minnoş tatlılar… yaramaz şeyler hygge felsefesinin olmazsa olmazı. Bu arada sanırım iklimle alakalı Avrupa kıtasında kuzeye gidildikçe yıllık tüketilen şeker miktarı da artıyor. Şu haberden de detaylarını okuyabileceğiniz gibi: Danlar ortalama Avrupalıların tam 2 katı şeker tüketiyor. Ancak şeker tüketim birincileri daha da kuzeydeki dostları Fin’ ler. 
4)Eşitlik – geldik benim enn sevdiğim maddeye… Sevdiklerinizle toplaştınız, ağız tadı ile hygge olacaksınız. Öyle ev sahibi – misafircilik oynamak yok. Herkes her işin ucundan tutacak. O sofra birlikte hazırlanacak, birlikte toplanacak. Kimse ev sahibinin misafir ağırlama yeteneklerini değerlendirmeyecek. Herkes eşit, kimse ev sahibi veya misafir değil. Oh misss.
5)Minnettarlık – küçük, büyük fark etmek elimizdeki şeylere müteşekkir olma durumu. O anda elimizde tuttuğumuz bi kupa sıcak çay da olur, kucağında oturduğumuz sevgilimiz de. Haydi sahip olduğumuz irili ufaklı güzellikleri sıralayıp şükür edelim. Zaten bunu yapana karada ölüm yok, mutsuz olmaz.
6)Uyum – kendini kanıtlama, yarışma olmadan çevre ile uyum içinde olma durumu. Yani ego yapmak, övünmek, gösteriş yapmak yok diyorlar kibarca.
7)Rahatlık – rahat koltuklar, giysiler, zorlamamak ve kendini salıvermek ön koşul.


Rahatlık

8)Ateşkes – hygge ortamında olaylar, gerginlikler yok. “No more drama in my life” diyorlar. Siyaset, din gibi gerginlik çıkabilecek konuların hygge ortamında yeri yok.

9)Birliktelik – bu içtiğimiz bir kahve de olabilir, yanımızdaki sevdiklerimiz de olabilir. Tamamen “birlikte” ve mutlu hissetme hali.
10)Sığınak – hyggelig duruma erişmek için güvende hissetmek, tehlikeden korunduğunu bilmek şart.

Alıntı : Pelin YeldaGöktepe     Onedio Editörü



Günün Sözü : 

mutluluğun sırrı resim ile ilgili görsel sonucu
" Kimseyi mutlu etmek için gelmedin hayata. Ne, birilerinin istediği gibi olmak zorundasın, Ne de  birilerinin keyfine göre."








İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
10 Ocak 2018, Antalya









7.

R






   

2 yorum:

  1. Merhabalar,

    Hygge; kendinizi konforlu, mutlu ve huzurlu hissettiğiniz tüm anları kapsamaktadır. Bu arada Hygge yalnızca Danimarka’da yaşam felsefesi olarak benimsenmiyor. Danimarka ile birlikte bütün İskandinav ülkelerinin yaşam felsefesi aynı zamanda. 💙 HYGGE hakkında kaleme aldığım yazımı sizinle de paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/danimarkalilar-Icin-mutlulugun-formulu-hygge

    Keyifli okumalar dilerim, sevgilerimle.
    www.ebrubektasoglu.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Ebru Hanım, Hygge Yaşam felsefesi ile ilgili bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim, sağlık dolu günler dileklerimle...

      Sil