Değerli Dostlarım,
Bugünkü konumuz bilinç altı veya zihnimiz ile ilgili olmayacak. Sizlere daha değişik yaşanmış bir hikayenin içinde yatan duygusallığı, insanın hangi yaşta olursa olsun bu hikayeden kendine bir nebze de olsa bir pay çıkaracağını, hikayemizin yıllarca hafızamızın bir yerlerinde taze bir Sedef Çiçeği gibi yaşayacağına tüm kalbimle inanıyorum. Lütfen su ayarlamaları, gece ve gündüz bakım talimatlarına dikkatle özen gösterelim ki, çiçek tüm hayatımız boyunca bizlerle yaşaya bilsin,
En iyi günlere, sevgi dolu yüreklere her zaman erişmeniz dileğimle, Esen kalın.
İbrahim Birol
****
Sizlere öncesinde Sedef Çiçeğini tanıtmak istiyorum.
Sedef çiçeği, oldukça eski zamanlardan beri insanların severek yetiştirdiği ve oldukça şık bir görünüme sahip olan bitkidir. Bu bitki özellikle bayanların çok fazla ilgisini çekmektedir. Eski zamanlardan beri yetiştirilen bu çiçek günümüzde de oldukça yaygın bir şekilde yetiştirilmektedir. Sedef çiçeği yaşamı boyu ile insanların ilgisini son derece çekmektedir. Bunun yanında çiçeğin ömrü sonunda çiçek kurutularak kullanılabilir. Bu hali ile de çiçek insanların ilgi odağı olmaya devam etmektedir. Bu çiçek ülkemizde oldukça popüler olmuş ve cam kenarlarını son derece renkli bir şekilde canlandıran bitkilerdendir. Bu bitkiler genellikle nemli ortamları sevmektedir. Fakat istenilirse diğer iklim şartlarında da yetiştirilebilir. Sedef çiçeğinin biraz bakıma ihtiyacı vardır. Öyle ki sürekli olarak bu çiçeğin altı havalandırılmalı ve toprağı gübreli olmalıdır. Renkli görüntüsü ile bu çiçek evlerinizi güzelleştirecektir. Sedef çiçeği oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bakımı sırasında sedef çiçeğine oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu çiçek kuruduktan sonra geriye kalan tohum tanecikleri dalları ile birlikte çok güzel görüntüler oluşturacaktır. Üstelik kurumuş sedefin, kokusu gelmeye devam edecektir.
Sedef çiçeği ülkemizde genellikle bahçelerde yetiştirilmektedir. Bu çiçek kuruduktan sonra dekor amaçlı ev içerisinde bulundurulabilir. Emin olunmalıdır ki çiçeğin bu halini birçok kişi çok beğenecektir. Sedef çiçeğinin daha önce de söylediğimiz gibi oldukça fazla bakıma ihtiyaç duyar. Bu bakım genellikle dört ayrı gruba ayrılmıştır.
70 Yaşında İki İhtiyarın Boşanma Davası
Mahkeme salonu tümüyle doluydu. 70’ini geçkin iki ihtiyarın boşanma davası vardı o gün ve meraklı bakışlar altında oturuyordu bu yaşlı çift. Adamın inatçı bakışları vardı. Yaşlı kadın ise sinirden mi, yoksa ihtiyarlıktan mı titrediği belli olmayan elini kontrol altında tutmaya çalışıyor; bir yandan da yanında büzülmüş oturan eşine öfkeyle bakıyordu.Hakim, “Anlat” dedi tok bir sesle. “Neden boşanmak istiyorsun?”
Yaşlı kadın bir kez daha öfkeyle baktığı eşinden aldığı gözlerini hakime çevirip derin bir soluk aldı ve “Yetti gayri!” dedi. Heyecan ve öfkeden ağzı kurumuştu. Yutkunmak istedi ama yapamadı. Yine de ağzını aralayıp “Bu herif 50 yılımı zehir etti!” dedi, işaret parmağıyla gösterdiği eşine hiç bakmadan.
Salonda sessizlik hakimdi. Sinek uçsa kanat çırpışları duyulurdu. Asırlar gibi gelen sessizliği bu tür haberleri her gün sayfasına taşıyan bir gazete muhabirinin patlayan flaşı bozdu. Ardından diğer foto muhabirlerinin de harekete geçtiği görüldü. Kim bilir nasıl bir manşet atacaklardı? Resim çeken muhabirler fazla vakit kaybetmeden yerlerine dönerek defterlerini çıkarıp not almaya başladılar. Enteresan bir davaydı. Hepsi, gergin ve merak içindeydi. Fırsatını bulsalar kelimeleri yaşlı kadının ağzından kerpetenle söküp alacaklardı.
Yaşlı kadın eşiyle göz göze gelmemek için biraz daha döndü ona sırtını. Yanağından süzülen gözyaşını diliyle alıp dudağını ıslattı ve devam etti: “Bizim bir sedef çiçeğimiz vardı… çok sevdiğim!” Yine eşini gösterdi, yüzünü dönmeden. “O bilmez… 50 yıl önceydi… Bana verdiği çiçekten alıp tohumlamıştım onu. Çocuğumuz olmamıştı. Ellerimle büyüttüğüm o çiçeği yavrum bildim. Sevip okşadım… Bir süre sonra çiçek kurumaya yüz tuttu. Kurur diye çok korktum. Her gece kalkıp sulayacağım, diye adak adadım. ‘İyi gelir’ demişlerdi. 50 yıl hiç aksatmadan yaptım bunu. Bu herif, bir gece olsun sulamadı! Hiç olmazsa geçen gece sulasaydı yine bir şey demeyecektim ama sulamadı! Takatim kesilmiş… uyuyup kalmışım.”
Yaşlı kadın yorgun düşmüştü. Son bir gayretle kendini toplayıp noktayı koydu. “İşte ben böyle bir adamla 50 yıl geçirdim.. Ona hayatımı, umudumu verdim ama ondan gördüğüm hiçbir şey yok. Bir kerecik olsun benim işimi yapmadı. Onsuz daha iyi olacağımı düşünüyor ve boşanmak istiyorum.”
Hakim, yaşlı adama dönüp “Diyeceğin var mı, beyamca?” dedi. Yaşlı adam şimdiye kadar hiç yargıç karşısına çıkmamıştı. Utanıyordu. Ayağa kalkıp bastonuna yaslandı ve tane tane konuşmaya başladı: “Askerliğimi, Reisicumhur Köşkü’nün bahçıvanı olarak yaptım. Envai çeşit çiçek vardı o görkemli bahçede. Sedef çiçeğini orada tanıdım. Fadime’mi de. Çok seviyordum, ona çiçek buketleri yapıp verirdim hep. İlk evlendiğimiz yıllardı. Boyun ağrısına tutuldu. Hekim, uzun süre yatmasının doğru olmadığını söyledi. ‘Her gece uykusunu bölüp uyansın ve boynunu oynatsın’ dedi.” Yaşlı adam, hâlâ sırtı kendisine dönük olan eşine baktı şefkatle. “Hekimi pek dinlemedi bizim hatun. Uykuyu seviyordu. Benim sözüm de para etmedi!” Yüzünden kimsenin görmediği bir gülümseme bulutu geçti ve zekice tebessüm ederek sözüne devam etti. “O günlerde, tesadüf, sedef çiçeği kurumaya yüz tuttu. Ben ona, ‘Gece sularsan çiçek kurumaz’ dedim. Adak adattım. Her gece uyandırdım ve seyrettim. O sevdiğim kadını, yavrusu bildiği çiçeği sularken seyrettim.” Durdu ve hemen yanında oturan eşine baktı; tıpkı, geceleri çiçeği sularken baktığı gibi. Gözlerini ondan ayırmadan şöyle dedi. “Her gece o çiçek ben oldum sanki!” Yaşlı adam konuştukça büyüyor, etrafındakilerin dikkatini bir mıknatıs gibi üzerine çekiyordu. O yaştaki bir adamdan beklenmeyen bir hareket yapıp dimdik durdu ve, “Her gece o yattıktan sonra kalktım..” dedi, mahcup bir ses tonuyla. “Sedef çiçeği, gece suyunu sevmez, Hakim bey. Eşim yattıktan sonra, onun saksıya döktüğü suyu boşalttım hep..”
İhtiyar adam ağırlığını öbür ayağına verdikten sonra tüm gücünü toplayıp; “İhtiyarlık işte..” dedi. “O gece ben de uyumuş kalmışım. Suçlandım, Hakim bey. Sesimi çıkarmadım..”
Salon alkıştan inliyordu. Hakim, tebessüm eden ağlamaklı gözlerle yaşlı çifte bakıyordu. Gözünden hüzün yaşları akan insanlar ihtiyar adamı alkışlıyorlardı..
Kaynak: Hakan Mengüç
Aşk ve Sevgi, Hikaye
Günün Sözü :
" Neler olduğunu anlamak geçmişinizi değiştirmez ama şu an ve şimdi mutlu olmanızın önünü açar, affetmenize yardımcı olur, çünkü anlamak ve hak vermek aynı şey değildir…"
İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
Haziran 22, 2016, Antalya
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder