6 Kasım 2016 Pazar

ANA-BABA İÇİN GELİŞTİREN 5 FARKINDALIK















 

Değerli Dostlarım,

Bugünkü konumuza değerli hocam  Sayın Prof. Doktor Doğan Cüceloğlu ile devam etmek istiyorum. Anne babalara hitaben yazmış olduğu "Anne Baba İçin Geliştiren 5 Farkındalık" kitabını kitapçılarda araştırdım daha  henüz  raflara konmamış. Bu ay içinde mutlaka yayınlanacaktır. Sayın Hocam bizlere kitabın özetini aşağıdaki yazısında hemen hemen vermiş. Ailelerin Mutlaka okuması gereken bir kitap olacaktır.

" Hepimiz yolculuğumuz süresince “negatif” dediğimiz olaylarla karşılaştık, karşılaşmaya da devam ediyoruz. Bu bizleri “neyi istediğimiz” konusunda netleştiriyor ve kendimizi geliştirmemize, ilerlememize yardımcı oluyor. Aynı yolculuk çocuklar için de geçerli. Çocuklar da kendi yolculukları süresince onları zorlayan, hayal kırıklığı yaşamalarına neden olan olaylarla karşılaşacaklar. Bu nedenle, hayatın akışına direnmeye çalışmak yerine, onları kendilerine daha çok güvenen, dirençli ve becerikli çocuklar olarak yetiştirmeye ne dersiniz?

Yazının tamamı: http://www.hurriyetaile.com/cocuk/cocuk-psikolojisi/becerikli-ve-basarili-cocuk-yetiştirmek-icin-5-ipucu_22901.html?utm_source=copy-paste&utm_medium=copy-paste&utm_campaign=copy-paste-with-url


Becerikli ve başarılı çocuk yetiştirmek için 5 ipucu
"Çocukların, aile içinde önemsenmek istediğine dikkat çeken Cüceloğlu, "Küçük yaşlardan itibaren çocuğunuzu önemsediğinizi göstermezseniz, üniversite çağına geldiğinde kendisine değer veren herhangi bir ideolojik yapıya saplanır ve onu kaybedebilirsiniz. Aynı şekilde özgüven de çok önemlidir. Çocuğunuza sorumluluklar verin, başarısız olursa azarlamayın. Neden başarısız olduğunu görmesini sağlayın ve başarıya giden yolda başarısızlıkların da olduğunu gösterin." dedi. "Bir insanın anavatanı çocukluğudur." diyen Prof. Dr. Cüceloğlu, "Çocukluğunu doya doya yaşamamış bir insanın mutlu olması çok zordur. Bir anne babanın en önemli görevi  çocukluklarının çocukluklarını doya doya yaşamalarını sağlamaktır." şeklinde konuştu

Kendinizi Sevin Ve Mutlu Olun...En iyi dileklerimle. Esen kalın. iyi pazarlar...
İbrahim Birol

****

ÇOCUĞUNUZUN SİZE SAYGI DUYMASINI İSTİYORSANIZ


Kasım başında çıkmasını planladığım Anne Baba İçin Geliştiren 5 Farkındalık kitabım üzerinde çalışmaya devam ediyorum. Aşağıda bu kitaptan bir parçayı sizinle paylaşıyorum. Bazı kavramlar havada kaldı, ne demek istiyor, gibi hissedebilirsiniz. Doğaldır- kitabın tümünde bütün kavramları ayrıntılı olarak anlatmaya özen gösteriyorum. (Kitabın kapağı belli oldu; aşağıda veriyorum- umarım beğenirsiniz.)
Saygı konusu üzerinde kısaca durmak istiyorum. Çocuğunuzun size saygı duymasını istiyorsanız, ilk adım sizden gelmeli, siz çocuğunuza gerçekten saygı duymayı ve saygılı davranmayı öğrenmelisiniz.
Görüntünün olası içeriği: okyanus, yazı, açık hava ve doğaSaygı duyulan çocuk kendi tanıklığı içinde kendi iç dünyasına çeki düzen vermeyi öğrenmeye başar. Çocuğun kendi iç dünyası, benim CAN dediğim içsel hissediş tarzı, çocuk için en önemli hazinedir. Ananın babanın yatırım yapacağı CAN olmalıdır, özgüven denilen şey, sağlıklı gelişmiş CAN dır. İçsel hissediş dağınık ise çocuk derli toplu bir iç düzen geliştirememiş ise, o zaman dikkat dağınıklığı oluşacaktır.
Çocuk dıştan yönetilerek değil, onunla kurulan saygılı sohbetle gelişir. Sizin saygılı dış tanıklığınız, onun kendi iç tanıklığının gelişmesine yol açar. Kendi iç tanıklığının gücünü keşfeden çocuk kendi gelişimini inşa etmeye başlar. Kendi gelişimini inşa eden çocuk kendi yaşamının direksiyonundadır.
Çocuğa dıştan ödül ya da ceza vermek onun geliştirdiği bu doğal iç sistemi bozar. Ödül ve ceza çocuğun kendi içinin sesinin, vicdanının gelişmesini engeller.
Aile ortamında saygı duyulmayan ve yetersizlik hissi ile büyüyen çocuk hiçbir işi beceremeyeceğini düşünür; yılgınlık ve tükenmişlik duygusu yaşar.
“Çocuğumuz kendi içindeki dünyayı ne kadar yönetebiliyor?” Ana babanın sorması gereken en önemli soru budur. Anne baba olarak bu soruyu önemsemeliyiz.
Unutmayalım, içindeki dünyayı yönetemeyen dışındaki dünyayı yönetemez; dışa anlam veren içimizdir.

Doğan Cüceloğlu

https://youtu.be/IqV2sRdlG98





Güzel Sözler : Çocukluğunu doya doya yaşayamamış bir insanın mutlu olması çok zordur.     Doğan Cüceloğlu

İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
06 Kasım, 2016, Antalya













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder