11 Ocak 2017 Çarşamba

KISSA DAN HİSSELER (1)






İlgili resim  







































Merhaba Değerli Dostlar,
Yazı başlığımızdan anlaşıldığı gibi bu gün sizlerle  " Kıssadan Hisse" adı altında  iki küçük öykü paylaşıyorum ama önce "Kıssa"  ve " Hisse " kelimelerinin lügat anlamlarını bilmeyenlerimiz için bir açıklama yapmak istiyorum.
Kıssa nedir? kendisinden bir ders çıkarılması gereken olay, konu, kısa öykü, fıkra
 Peki Kıssadan Hisse nin anlamı:  bir olaydan, anlatılan bir öyküden alınacak ders, anlamında Türkçe Sözlükte yerini almıştır.
 Her ne kadar  küçük hikaye, fıkra, öykü olsalarda, içindeki anlam, mana, ve verdiği mesajların, alınması gereken kişisel gelişimimize  extra faydalar sağlayabiliyor.
 Önce Kendinizi Sevin ve sonra da Sevdiklerinizin değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun...En iyi dileklerimle. Esen kalın.

farklı yaklaşımlarFarklı Yaklaşımlar, Farklı Sonuçlar

Dr.. Ruskin, Amerikan Tıp Birliği dergisinde yayınlanan aşağıdaki yazısında, gülünç bir yanlış anlamanın kişide nasıl tümüyle farklı bir yaklaşım duygusu oluşturabileceğini anlatmaktadır. Dr. Paul Ruskin, öğrencilerine yaşlanmanın psikolojik belirtilerini öğretirken onlara şu olayı okudu:
Hasta ne konuşuyor, ne de söylenenleri anlıyor. Bazen saatlerce anlaşılmaz şeyler geveliyor. Zaman, yer ya da kişi kavramı yok. Yalnız, nasıl oluyorsa, kendi adı söylendiğin de tepki veriyor. Son altı aydır onun yanındayım, ne görünüşü için bir çaba harcıyor ne de bakım yapılırken yardımcı oluyor. Onu hep başkaları besliyor, yıkıyor ve giydiriyor. Dişleri yok, yiyeceklerin püre halinde verilmesi gerekiyor. Gömleği salyalarından dolayı sürekli leke içinde. Yürümüyor. Uykusu sürekli düzensiz. Gece yarısı uyanıp çığlıklarıyla herkesi uyandırıyor. Çoğu zaman mutlu ve sevecen, fakat bazen ortada bir neden yokken sinirleniyor. Biri gelip onu yatıştırana dek de feryat Figan bağırıyor.
  
Bu olayı okuduktan sonra, Ruskin öğrencilerine böyle birinin bakımını üstlenmek isteyip istemediklerini sordu. Öğrenciler bunu yapamayacaklarını söylediler. Ruskin, kendisinin bunu büyük bir zevkle yaptığını ve onlarında yapması gerektiğini söyleyince öğrenciler şaşırdılar. Daha sonra Ruskin hastanın fotoğrafını dolaştırmaya başladı. Fotoğraftaki, doktorun altı aylık kızıydı.

22 Ocak 2013 tarihinde hülya tarafından eklendi.


Bilge ile Köpek


bilge ve köpekBir bilge, bir göletin başında oturmaktadır. Susuzluktan kırılan bir köpeğin devamlı olarak gölete kadar gelip, tam su içecekken kaçması dikkatini çeker. Dikkatle izler olayı. Köpek susamıştır ama gölete geldiğinde sudaki yansımasını görüp korkmaktadır. Bu yüzden de suyu içmeden kaçmaktadır. Sonunda köpek susuzluğa dayanamayıp kendini gölete atar ve kendi yansımasını görmediği için suyu içer.

O anda bilge düşünür:
-Benim bundan öğrendiğim şu oldu, der.
-Bir insanın istekleri ile arasındaki engel, çoğu zaman kendi içinde
büyüttüğü korkulardır. Kendi içinde büyüttüğü engellerdir. İnsan bunu aşarsa, istediklerini elde edebilir.
Ama biraz daha düşününce aslında gerçek öğrendiği şeyin bundan farklı olduğunu görür. Asıl öğrendiği şey, insanın bir bilge bile olsa bir köpekten öğrenebileceği bilginin var olduğudur. Bu yüzden ne varsa paylaş, senden de öğrenilecek bir şeyler vardır diğer insanlar için…


Alıntı : edebiyat.net


https://youtu.be/wET8gVfoF6I?list=RDsYASbAInZDw




Kıssadan Hisse : " Belli bir hedefi olan ve buna ulaşmak için bir araya gelen insanlar. Hedeflerine daha kolay ve çabuk erişirler."

İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
11 Ocak, 2017, Antalya










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder