23 Ocak 2017 Pazartesi

NEZAHAT ONBAŞI








Merhaba  Değerli Dostlar,


Bu yazımızda bir başka Kurtuluş Savaşı Kahramanımızı sizlere tanıtmak istiyorum. Ama  bu seferki kahramanımız henüz dokuz yaşında.  Dokuz yaşında kahraman olunur mu demeyin sakın, yazıyı okuduktan sonra sizlerde hayret ve hayranlık duyacaksınız.
 Belki bazılarımız ilk defa duyuyoruz belki bazılarımız az çok tanıyoruz. Yaşamına, tarihi sürece ve olaylara baktığımızda ona gerçekten ayıp ettiğimizi görüyoruz... İşte Kurtuluş Savaşı döneminin kahraman çocuğu...
nezahat onbaşı video ile ilgili görsel sonucuTakma adı,   Nezahat Onbaşı. Ölüm,  24 Eylül 1994, İstanbul. Rütbesi, Onbaşı. Savaşları/Çatışmaları,   Kurtuluş Savaşı. Madalyaları,  İstiklal Madalyası. Nezahat Onbaşı (Nezahat Beysel) (ö. 24 Eylül 1994, İstanbul), henüz dokuz yaşında bir kız çocuğu iken babası ile birlikte Kurtuluş Savaşı’na katılmış savaş kahramanı. Alay Komutanı olan babasıyla Geyve Savaşı, Konya İsyanı, I. ve II. İnönü Savaşları ile Sakarya ve Gediz muharebelerine katılmış; İnönü Savaşı’ndaki katkıları nedeniyle Mustafa Kemal Atatürk’ün takdirini almıştır.[1]. 12 yaşında tümen komutanı Ahmet Derviş Paşa tarafından onbaşılığa terfi ettirildi.
TBMM’nin 30 Ocak 1921 tarihli oturumunda verdiği kararla, kendisine İstiklal Madalyası takdim edilmesine kararlaştırılan ilk kişi oldu.
Ancak uygulama gecikmiş ve madalya, 2013’te Beysel'in torununun kızı Gizem Ünaldı’ya takdim edilmiştir.[2]
 Babası Hafız Halit Bey, annesi Hadi'ye Hanım’dır. Annesini I. Dünya Savaşı yıllarında veremden kaybetti. Babası onu cepheye beraberinde götürmek zorunda kaldı.
Böylece önce Çanakkale Savaşı’na katılan Nezahat, daha sonra babasının emrindeki 70. Alay ile Milli Mücadele’de yer aldı.
Böylece çocukluğu savaş cephelerinde geçti, ata binmeyi ve silah kullanmayı öğrendi.
 İlk asker elbisesini 1920’de giydi.[1].
İlk silahı, cephede karşılaştığı Çerkez Ethem tarafından kendisine hediye edildi.[1]
Yunan kuvvetlerinin “Kızlı Alay” dedikleri [3] 600 kişilik 70. Alayın simgesi haline geldi. Mustafa Kemal ve İsmet Paşa’nın da dikkatini çekti.
Alayı ziyareti sırasında Mustafa Kemal Paşa ile tanışan Nezahat, Bursa Ahudağ eteklerinde, Bozüyük’te Atatürk’ün özel vagonunda ve Akşehir’de olmak üzere üç kez daha cephede Mustafa Kemal Paşa ile karşılaştı.

Alıntı: Abdullah Işık Kişisel Blog Sayfası

Önce Kendinizi Sevin ve sonra da Sevdiklerinizin değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun...En iyi dileklerimle. Esen kalın.
NEZAHAT  ONBAŞI

nezahat onbaşı resimleri ile ilgili görsel sonucu
Albay Hafız Halit Bey, 24 yaşında eşini veremden kaybeder. Kızı Nezahat 9 yaşındadır ve onu bir yere bırakamaz yanında cepheye götürür.
Nezahat, babasıyla birlikte, Geyve Savaşı, Konya İsyanı, Birinci ve İkinci İnönü Savaşları ile Sakarya ve Gediz Muharebelerinde yer alır.
Gösterdiği kahramanlıkla 70. Alayın simgesi olur. Hele ki Gediz Muharebesi’ndeki olay onu “onbaşı” yapacaktır.
Osmanlı askeri zor durumdadır. Yunan ordusunun saldırısı karşısında cepheden kaçmağa çalışan askerlerin önüne dikilen Nezahat “Ben babamın yanına ölmeye gidiyorum, siz nereye gidiyorsunuz?” der. Bu tavır Mehmetçikleri çok etkiler ve geri dönerler.
Nezahat Onbaşı’nın kahramanlık hikâyesi, Cumhuriyet'in ilânından hemen sonra 30 Ocak 1921'de, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gündeme gelir. Nezahat Onbaşı’ya İstiklal Madalyası verilmesi önerilir. Hatta Nezahat Onbaşı'nın asker yapılması, tuğgeneral rütbesiyle ödüllendirilip, “Paşa Hanım” olması da gündeme getirilir.
Sonunda İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmesine karar verilir. Ancak bir türlü o madalya alınamaz.
65 yıl sonra bir gazetecinin konuyu gündeme getirmesiyle dönemin TBMM Başkanı Necmettin Karaduman tarafından kendisine takdir beratı verilir. Nezahat Onbaşı, 6 Temmuz 1986'da 78 yaşında Dolmabahçe Sarayı'nda sessiz sedasız bir törenle şükran plaketini alır. 1994 yılında GATA’da hayatını kaybeder.
Ve öldüğünde Türk bayrağına sarılmasını ister. Ancak cenaze törenine bir takım asker gelir ve Bayrak Kanunu var denir bu talep engellenir. Telaşla bu isteği yerine getirilemez. Asker olan eşinin yanına Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilir.
İstiklal Madalyası 2013’te torununun kızı Gizem Ünaldı’ya takdim edilir.
Nezahat Baysel’in kahramanlık hikayesi, çizgi roman olarak yayımlanmıştır.

ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUZ...

Alıntı :FrmSinsi.net
https://www.facebook.com/CHPozgurozel/videos/1742926169080871/

Günün Sözü : " Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeğe değil, omuzlar üzerinde göklere  yükselmeye layıksın." M. Kemal Atatatürk

İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
23 Ocak, 2017, Antalya



Not: üsteki resmi merak eden değerli okurlarım için bir açıklama yapma  gereği duyuyorum. Bahara ve Güneşli günlere  özlem ve hasret duyanlar için bir sembol olarak konmuştur.  Geliverse de güneşli günler gidiversek yine öyle sağa, sola...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder