7 Mayıs 2017 Pazar

ERGUVAN AĞACI































Merhaba Değerli Dostlar,

Bir Pazar gününde sohbet tadında bir yazımı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bu yazının kaynağına baktığımızda kısaca, bir Motosiklet gezim esnasında sokağın ortasında bir bahçe içinde aniden karşıma çıkan bir Erguvan Ağacını görmüştüm. Ağacın güzelliği beni çok etkilemişti  Erguvan Ağaçlarının ömürlerinin çok kısa olduğunu daha önceden bir yerde okuduğum için, bu güzelliğin oradan bir başka geçiş günüme kadar kalıcı olamayacağını var sayarak, Motosikletimi aniden durdurdum.  Erguvan Ağacının bir kaç resmini çektim. En çok sevdiğim ağaç türlerinden birisi olması benim bu ağaç hakkında daha geniş bir bilgi edinmeme neden oldu.
Nisan-Mayıs aylarında yapraklanmadan önce bütün dalları boyunca morumsu pembe çiçek açar. Renk etkisi ve yaprak formu bakımından çok dekoratif bir bitkidir. Çalı ve ağaç formunda olabilir. Kışın yapraklarını döker. Her tür toprakta yetişir. Güneşli ortamları sever
Bir  araştırma sayesinde Erguvan Ağacı ile ilgili  hayretle  öğrenmiş olduğum yeni bilgilerimi  siz değerli dostlarıma da aktarmak istiyorum.


Almanca Adı : Judasbäume
 İngilizce Adı : Judas tree, redbud
 Latince Adı : Cercis siliquastrum
 Fransızca Adı : Arbre de Judée
 Yöresel Adları : Gelin yemişi, Yemişen, Zazalak
Adalet Ağaoğlu bir yazısında "Marmara’da, Boğaz’ın sularında gün batımlarının ayak izleri hala erguvandır. Şeker pembeliklerinden portakal kızıllıklarına alacalanan renk cümbüşü… Bir zamanlar bu kıyıların yoğun yeşilliklerine, uzaklarda kat kat açılan sabahın mavi sisine vurup durmuş mor alacası da erguvan şenliğiyle tanımlanır…”

 Erguvan Ağacı ile ilgili aşağıdaki öyküyü yazan Sayın Nurten Bengi Aksoy hanımefendiye  buradan ayrıca sonsuz saygı ve  teşekkürlerimi yolluyorum,  bu güzel yazısını bizlerle paylaştığı için.

 İyi bir tatil günü geçirmeniz  temennisiyle,

Önce Kendinizi Sevin ve sonra da Sevdiklerinizin değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun...
En iyi dileklerimle. Esen kalın..

İbrahim Birol

****
13 Maddede Şehri Renk Cümbüşüne Çeviren Erguvan Ağacının Öyküsü
“Erguvanlar geçip gittiler bahçelerden / Geriye sadece erguvanlar kaldı.” demiş Hilmi Yavuz erguvanları anlattığı şiirinde ve şöyle açıklamış; erguvanın ömrünün ne kadar kısa olduğunu. “Zamanın geçiciliğini, her şeyin o aydınlıkta neredeyse göz açıp kapayıncaya kadar olup bittiğini, ancak erguvandan öğrenebiliriz. Ne kadar kısa sürer erguvanın çiçeklenmesi ve ölümü!”
Evet, ilkbaharın en güzel anlarını yaşadığımız şu günlerde şehrin henüz betona yenilmediği sırtlarında, bahçelerinde o muhteşem renkleriyle arz-ı endam eden erguvanlardan bahsedeceğiz. Yaşadığınız o koca apartmanların, otoyolların içinde bu güzelliği göremiyorsanız en azından fotoğraflarla size yaşatalım istedik erguvanları…

1. Aslında bir baklagil

1. Aslında Bir Baklagil

Erguvan (Cercis siliquastrum) baklagiller familyasından, 10 metreye kadar boylanabilen, tek gövdeli, yaprak döken, çalı görünümünde bir ağaççıktır.

2. Toprağa dökülen azot

2. Toprağa Dökülen Azot

Gençken kırmızımsı-mor daha sonra mavi-yeşile dönen çiçeklerinin 3-6 tanesi bir arada bulunur. Bu çiçeklerin bir önemli özelliği de toprağa azot bağlamasıdır.

3. Kısa ömürlü çiçekler

3. Kısa Ömürlü Çiçekler

Erguvan, yapraklanmadan önce havaların ısınmasına bağlı olarak nisan ayı sonuyla mayıs ayı başında yalnızca birkaç haftalığına, baharın müjdecisi kabul edilen morumsu pembe renkte çiçekler açar.

4. İstanbul’un simgesi

4. İstanbul’un Simgesi

Erguvan, İstanbul’u, özellikle de İstanbul Boğazını bahar aylarında kendine has mor rengine büründürdüğünden İstanbul’un simgesi sayılır.

5. Erguvan şenlikleri

5. Erguvan Şenlikleri

Erguvan, ayrıca yüzyıllar boyu Bursa şehrinin de simgesi olmuştur. Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayezit’ in damadı Anadolu erenlerinden Emir Sultan’ın her yıl erguvan açma mevsiminde Bursa’da müritleriyle buluşması nedeniyle 14. yüzyıldan itibaren düzenlenmeye başlanan erguvan şenlikleri, şehrin ekonomisine olumlu etkilerinden dolayı 19. yüzyıla kadar gelenek olarak sürdürülmüştür ve günümüzde de sürdürülmeye devam etmektedir.

6. Hz. İsa’ya ihanet eden havari

6. Hz. İsa’ya İhanet Eden Havari

Erguvanla ilgili mevcut en eski bilgiler Hz. İsa dönemine aittir. Hristiyan Batı kültüründe sık sık işlenmiş trajik bir hikayesi vardır erguvan ağacının: Havarilerinden biri olan Yahuda, Son Akşam Yemeğinden sonra İsa’yı 30 gümüş karşılığında Sanhedrin adı verilen meclise bildirerek Hz. İsa’ya ihanet eder ve sonra da pişman olur.

7. Erguvan ağacının utancı

7. Erguvan Ağacının Utancı

Bu pişmanlık Yahuda’ yı ölüm düşüncesine sürükler; kendini erguvan ağacının dalına asar. Bu hain adamın alçaklığını sindiremeyen erguvanın önceleri beyaz olan çiçekleri utancından kırmızı/pembeye dönüşür. Bundandır ki, Latince ismi cercis siliquastrum olan erguvan ağacına Hıristiyanlar Yahuda (Juda) ağacı derler.

8. İmparatorların rengi erguvan

8. İmparatorların Rengi Erguvan

Yine Hıristiyan inanışına (İncil’e) göre Hz. İsa çarmıha gerilmeden önce Romalı askerler tarafından üzerine erguvani elbiseler giydirilmiştir. Bunun sebebi, Roma’da erguvan renginin imparatorluk rengi olmasıdır. Bir Roma imparatorunun babası imparator ise, çocuk erguvan renkli örtüler arasında doğacağından, ona “porfirojenet yani erguvanlar içinde doğmuş” denilirdi. Romalı askerler Hz. İsa’nın göğsüne “Yahudilerin Kralı” yaftasını asmadan önce onunla alay etmek için erguvan giydirmişlerdir.

9. Saray bahçelerine dikilen ağaç

9. Saray Bahçelerine Dikilen Ağaç

Osmanlı sultanlarının da erguvan ağacını sevdiklerini biliyoruz. I. Mahmud, 1735 yılında İzmit, Karamürsel ve Yalakabad kazaları naiblerine gönderdiği bir ferman ile saray bahçesine dikilmek üzre ‘çınar, dişbudak, ıhlamur ve ergavan [erguvan] ve ahlat’ ağacı gönderilmesini buyurmuştur. Bunu, Ahmed Refik’in, ‘Hicri On İkinci Asırda İstanbul Hayatı’ adlı çalışmasından öğreniyoruz.

10. Erguvanlaşan renkler

10. Erguvanlaşan Renkler

“Gün bitti. Ağaçta neşe söndü.
Dallar ateş oldu, kuş da yakut,
Yaprakla kuşun parıltısından
Havzın suyu erguvana döndü.”
Diyen Ahmet Haşim dallarda ateş olup havuzun suyuna akseden görüntüyü erguvanlaştırmıştır şiirinde.

11. Yahya Kemal’de erguvan

11. Yahya Kemal’de Erguvan

“Beklemem fecrini leylaklar açan nisanın,
Özlemem vaktini dağ dağ kızaran erguvanın.
Her sabah başka bahar olsa da ben uslandım,
Uğramam bahçelerin semtine gülden yandım.”
dizeleriyle Yahya Kemal de bahçelerden uzak geçen bir ömrün hüznünü iliklerine kadar duyup özlemezmiş gibi görünerek Boğaz yamaçlarında erguvanların hasretini yüreğine gömmüştür.

12. Bir başka şairimiz Ziya Osman Saba

12. Bir başka şairimiz Ziya Osman Saba

”Düşünceli yürürken bir yol dönemecinde
Çıkacak önümüze beyaz dallarla bahar…
Hatırlatacak bize şen çocukluğumuzu,
Erguvanlı bir bahçe, mor salkımlı bir duvar” dizeleriyle erguvanı resmeder bir şiirinde.

13. Zenginlik ve güç belirtisi renk

13. Zenginlik ve Güç Belirtisi Renk

Erguvan moru, doğal yollarla üretilen en zor renk olduğu için, zenginlik ve güç belirtisi anlamına da gelmiştir. Bu nedenle Bizans döneminde imparator dışında hiç kimsenin mor pelerin takmadığı rivayet edilir.

Alıntı : Nurten Bengi Aksoy   April 17, 2016


https://youtu.be/8kzTOFLw6vs                                            https://youtu.be/HAh5o175gTI



 Günün Sözü : “Kültürümüzde gülden sonra adına bayram yapılacak ikinci çiçek erguvandır”
(Ahmet Hamdi Tanpınar)

İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
07 Mayıs, 2017, Antalya

türkiye simgesi resim ile ilgili görsel sonucu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder