31 Mayıs 2017 Çarşamba

SÜLEYMANİYE CAMİSİ'NİN HİKAYESİ














        
 

Merhaba Gönül Dostlarım,

Ramazan Ayında zaman zaman Bloğumuzda  eğitici, öğretici, ibret verici bazı dini hikayelere ve Menkıbelere yer vermeğe başlamıştım.
Bu yazılarım esnasında İslam alemi tarafından bilinen  bazı  önemli Ermiş ve Evliyalarımızın Türbelerini önemli Camilerimizi, Medreselerimizi, Külliyelerimizi çok değerli  Tarihçilerimizin kendi anlatımları ve ayrıca Videolar ile sizlerle paylaşmak istediğimi belirtmiştim.

Bugünkü yazımın konusu  İstanbul' da bulunan  Süleymaniye Camisinin  bir çok Hikayeleri olduğu bilinmektedir, cami ve külliyeleri hakkında yeterli bilgileri bu sayfamızda anlata bilmemiz olanaksız, bu nedenle  o muhteşem  görüntüleri görebilmek için, aşağıda bulunan Videomuzu mutlaka izlemenizi tavsiye ederim.
Önce Kendinizi Sevin ve sonra da Sevdiklerinizin değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun...
En iyi dileklerimle. Esen kalın..

Osmanlı mimarisinin en önemli örneklerinden biri olan Süleymaniye Camisi’nin ihtişamı kadar bilinmeyen hikâyeleri de büyülüyor dinleyenleri.

Yapımından günümüze dek İstanbul'da yüzü aşkın deprem gerçekleşmesine karşın, duvarlarında en ufak bir çatlak oluşmayan caminin bilinmeyen yapılış hikayesini Erhan İdiz'in objektifinden çekilen fotoğraflar eşliğinde sizlere sunuyoruz.

Süleymaniye Camisi’nin bilinmeyen hikayesiHepsi efsane halinde günümüze ulaşan ve doğruluğu tartışılan hikayeler olsa da birden çok öyküsü var Süleymaniye Camisi'nin.

Kanuni Sultan Süleyman tarafından imparatorluğun gücünü ve görkemini göstermek adına inşa ettirildi. Camii ve külliyesi 7 senede bitirildi. Ancak 7 yıllık bu uzun süre Kanuni'nin canını sıkmıştı. Sinan'ın yapıyı neden bir türlü açmadığını anlamamıştı. O sırada her taraftan da dedikodular yağmaya başladı Sultan'a.

Kanuni durumu kendi gözleriyle görmek için bir ikindi vakti Süleymaniye'ye gitti. Muhteşem yapının içine girdiğinde Sinan tam da söylendiği gibi caminin ortasında oturmuş nargilesini tüttürmekteydi.

Sultan gözlerine inanamadı. Tok sesiyle ve bütün haşmetiyle '' Bu ne iştir Mimarbaşı?'' diye haykırdı. Oysa Mimar Sinan'ın içtiği nargilede tömbeki yoktu. İçtiği sadece suydu.

Usta Mimar, nargilenin fokurtularını dinleyerek caminin akustiğini ölçmeye çalışıyordu. Mihraptaki imamın sesini, aynı oranda bütün camiye nasıl ulaştıracağını hesaplıyordu.

Bunun için Anadolu'nun değişik köşelerinden 65 tane dev turşu küpü getirtti. Bu küpleri içleri boş, ağızları dışarıya gelecek şekilde kubbenin eteklerine dizdirdi.

Amacına ulaşmıştı Mimarbaşı. Sesi, yüzlerce metrekarelik mekanın her köşesine, en iyi şekilde yaymayı başarmıştı. Kanuni'de , Sinan'ın niyetini anlamış, ustasını hemen bağışlamıştı.

Mimar Sinan yapının içine bir de hava koridoru inşa etti. Elektriğin henüz bulunmadığı o yıllarda, Süleymaniye 275 dev kandille aydınlatılıyordu.
Sinan, bu kandillerden çıkan isin camiye zarar vermesin ve cemaati rahatsız etmesin diye orta kapının üzerine küçük bir odacık yaptırdı.
süleymaniye camii'nin içi ile ilgili görsel sonucuBinanın değişik köşelerine açtığı oyuklardan giren islerin bu odada toplanmasını sağladı. Şaşırdınız değil mi? Durun, daha bitmedi…
Ve adına da İs Odası denilen bu bölmenin içine özel bir nemlendirme sistemi kurdu Sinan. Odada toplanan islerden, dönemin en kaliteli mürekkebini damıttı.

Süleymaniye'nin duvarlarında gördüğünüz o muhteşem kalem işleri, yazılar, süslemeler, caminin kandillerinden çıkan isten damıtılan o mürekkeple yapıldı.

Bütün bunlar günümüzden 458 yıl öncesinin bilimiyle, teknolojisiyle yapıldı. Son bir şifre daha var. Hani oyuklar var ya isin  bir odada toplanmasını sağlayan, hava akımını içeri alan dışarıya çıkıp o iki oyuktan içeriye baktığınızda, birinden caminin içindeki Allah, diğerinden ise Muhammed yazılı dev levhaları görürsünüz.

Ayrıca Süleymaniye'nin hangi köşesini, hangi duvarını, hangi açısını ölçerseniz ölçün, sayısal olarak karşınıza Allah kelimesinin ve katlarının çıktığını görürsünüz.

Alıntı : sabah.com.tr

https://youtu.be/SlOy-hI1y9o                                              https://youtu.be/8VB_8vUdPqQ

                                                       neyzen segah taksim ile ilgili video


GÜNÜN SÖZÜ :

süleymaniye camii ile ilgili sözler ile ilgili görsel sonucu

İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
31 Mayıs, 2017, Antalya
türkiye simgesi resim ile ilgili görsel sonucu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder