17 Mayıs 2017 Çarşamba

MUĞLA / Turkey



     

Cennet Adası



Merhaba Değerli Dostlar,

Turizm Bölgelerimizi tanıtım amaçlı yazılarımıza, bir başka ilimizle devam ediyoruz.
"İstiridyenin içindeki saklı cennet Muğla".
 Türkiye'nin hem saklı kalmış ve hemde masalsı şehirlerinden biridir. Ege Bölgesinde yer almasına rağmen, ilçelerinin bir kısmının Akdeniz Bölgesi' ne taşması sebebiyle aslında bir bakıma iki bölgede de toprağı olan bir şehirdir Muğla.
"18 Mayıs; Uluslararası Müzeler Konseyi tarafından "Uluslararası Müzeler Günü" olarak kabul edilmiş olup, UNESCO tarafından da tüm Dünya'da 18 Mayıs Günü "Müzeler Günü" olarak ilan edilmiştir. Ülkemizde 1982 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimleriyle 18-24 Mayıs her yıl ‘’Müzeler Haftası’’ olarak kutlanmaktadır. "
Alıntı : T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI MUĞLA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Önce Kendinizi Sevin ve sonra da Sevdiklerinizin değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun...
En iyi dileklerimle. Esen kalın..

Muğla/ Turkey

Muğla, Türkiye Cumhuriyeti'nin Ege Bölgesi'nde, topraklarının küçük bir kısmı Akdeniz Bölgesi içine giren, Ortaca, Dalaman, Fethiye, Marmaris, Datça ve Bodrum gibi tatil bölgeleri ile ünlü ildir. 2010 TUIK verilerine göre merkez ilçeyle beraber ilimizde 12 ilce, 49 belediye ve 396 köy vardır.
Tarih :
Türk egemenliği öncesinde Muğla: Antik Karya bölgesinin en eski yerleşimlerinden biri olan Muğla, bilinen tarihi boyunca başlangıçta Anadolu'nun yerli halkı Karyalıların, ardından kısmen ve kısa dönemler halinde Mısır, Asur ve İskit işgallerinin, zamanla da özellikle kıyılarda Helenistik kolonizasyon hareketinin egemenliği altında kalmıştır. Önce Medler, daha sonra Persler Muğla'yı idareleri altında almışlar ve bölgeyi bir satrap aracılığıyla yönetmişlerdir. Büyük İskender'in ordularıyla gelişinde Muğla bölgesi bir Karya satrapı tarafından yönetilmekte idi.
muğla resimle ile ilgili görsel sonucu
'Karya' isminin bölgeye MÖ 3400 yıllarında gelen kavimlere önderlik etmiş 'Kar' isimli bir komutandan kaynaklandığına ilişkin tezler öne sürülmektedir. Bölge çağlar boyunca Karya olarak anılmış, ve kuzeyde Söke, Aydın, Nazilli üzerinden başlayıp güneyde Dalaman çayının denize döküldüğü yerde biten Karya bölgesi, kuzeyinde      Lidyalıların, güneyinde Likyalılar ın ve Anadolu içlerinde de Frigyalılar ın hüküm sürdüğü bölgelere komşu olmuştur.
Muğla ili tarihi kalıntılar açısından son derece zengin olup, sınırları içinde 103 ören yeri bulunmaktadır.

Coğrafya Türkiye'nin güneybatı ucunda yeralan kuzeyinde Aydın, kuzeydoğusunda Denizli ve Burdur, doğusunda Antalya ile komşu, güneyinde Akdeniz ve batısında ise Ege Denizi ile çevrilidir.
dalaman çayı ile ilgili görsel sonucu Toplam uzunluğu 1100 km'yi biraz aşan deniz kıyıları ile Muğla ülkemizin en uzun sahil şeridine sahip ilidir. En büyük ve il olmaya aday Fethiye ilçesidir. Muğla ilinde ayrıca iki büyük göl bulunmaktadır. Bunlar Milas ile Aydın ilinin Söke ilçesi sınırları dahiline yayılan Bafa Gölü ile Köyceğiz ilçesindeki Köyceğiz Gölü'dür. Önemli üç akarsuyu ise Çine Çayı (Yatağan'dan geçerken Yatağan Çayı), Esen Çayı (Seki beldesinden geçerken Seki Çayı) ve Ortaca-Dalaman arasında yer alan ve bu iki ilçe arasında sınır olarak kabul edilen Dalaman Çayı'dır.

Endüstri
İlin Yatağan ilçesinde Yatağan Termik Santralı, Yeniköy'de Yeniköy Termik Santralı, Kemerköy'de Kemerköy Termik Santralı vardır.
İlin maden yatakları zengindir. Bu sektörde Yatağan linyit rezervleri ve Fethiye krom yatakları ilk kalemde sayılabilir. Muğla ayrıca önemli bir mermercilik merkezidir. Bu enerji ve madencilik üretim tesisleri dışında sanayiye dönük büyük girişimler bulunmamaktadır. Ekonomi özellikle turizm ve tarıma dayalıdır. Ayrıca Dalaman ilçesinde Kağıt Fabrikası (eski adı SEKA, yeni adı MOPAK) bulunmaktadır.
Tarım ve hayvancılık: Muğla ili tarımsal ürünlerinin çeşitliliği ile dikkati çeker. Türkiye'de arıcılığın en önemli merkezlerinden biridir. Yörede hem arı hem de çam balı bulunmaktadır. Marmaris ilçesi çam balı ile ünlüdür. Ortaca, Fethiye, Dalaman ve Dalyan ilçelerinde yaygın bir şekilde narenciye tarımı (portakal, limon, mandalina, greyfurt) yapılmaktadır. Özellikle Marmaris-Köyceğiz hattına özgü bir diğer ürün günlük ağacından elde edilen ve parfümeride ile eczacılıkta kullanılan sığla yağıdır. Zeytincilikte il genelinde gelişmiştir.

Turizm Dalaman, Fethiye, Marmaris, Datça ve Bodrum gibi tatil bölgeleri ile dünyaca tanınan Muğla, 2007 yılı Ocak-Eylül döneminde, 2006'nın aynı dönemine göre turist sayısını % 9 artarak 2 milyon 285 bin 258 kişi ağırlamıştır...
Ayrıca Dalamanda askeri ve sivil havaalanı bulunmaktadır. Bu havaalanın yıllık 10 milyon kapasiteli dış hatlar terminalinin bulunması yurtdışından ulaşım için de önemli bir imkân sağlar.

Gezilecek Yerler :
 Bodrum Antik Tiyatrosu, Bodrum Kalesi,  Halikarnas Mozolesi, Yediler Manastırı, Sarıgerme Plajı,
Akkum Koyu, Milas Müzesi, Şeytan Yalısı, Dalaman Çayı,

Halikarnas-Mozolesi-MuglaBodrum Antik TiyatrosuBodrum Kalesi

Dalaman-ÇayıMilas MüzesiYediler-Manastırı


Muğla'da Ne Yenir, Ne İçilir?   
Muğla’nın mutfak kültürü genel olarak Ege ve Akdeniz mutfağının özelliklerini barındırır. Zeytinyağlılar, sebze yemekleri ve salatalar, otlar ön plandadır. Genel olarak pek çok farklı ot çeşidi kavrulur ve ot kavurması yapılır.   
Muğla’nın yöresel yemekleri dutmeş (çorba), çopur, çızdırma, gürlen kebabı, sura, ballık kavurma, dövme köfte, her tür balık ızgara ve buğulama, pirinçli balık, hardal haşlaması, börülce kavurma, sirken otlaşı, ekşili biber, galli patlıcan, ballı kabuk, üzüm köftesi, höşmerim, pekmez reçeli, üzüm, domates, patlıcan ve kabak reçeli gibi oldukça lezzetli yemeklerdir. Bunların yanında bir de Muğla keşkeğinin tadına bakabilirsiniz.   
Muğla’nın merkezinden biraz uzaklaşıp tatil beldelerine geldiğinizde ise Türk ve Dünya mutfağından pek çok farklı lezzeti bulabilirsiniz. Deniz kenarındaki balık restoranlarında balık keyfi yapabilirsiniz. Fast food restoranları, gözleme, tost, kebap, pide ve lahmacun gibi lezzetleri tadabilirsiniz.

Ulaşım İlin önemli limanları Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Güllük'  tedir. Ayrıca ilde iki de havaalanı (Bodrum-Milas ve Dalaman) bulunmaktadır.


https://youtu.be/GP4sgWTK6DQ                                     https://youtu.be/e9dtVb9kOuo

                                                       youtube mazhar fuat özkan bodrum bodrum ile ilgili video

Günün Sözü :  "Hiç bir mavi Akdeniz’den güzel değildir."

İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
17 Mayıs, 2017, Antalya
türkiye simgesi resim ile ilgili görsel sonucu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder