5 Mayıs 2017 Cuma

HIDIRELLEZ



hıdırellez resimleri ile ilgili görsel sonucu


Merhaba Değerli Dostlar,

Hıdırellez zamanı geldi! Bugün Hıdırellez bayramı dileklerle kutlanacak ve Hıdırellez mesajları, manileri paylaşılacak. Hıdırellez mesajları ile sevdiklerinizi sevindirebilirsiniz. Peki yazın habercisi, bereketin bayramı Hıdırellez'de nasıl dilek tutulur, bu gece neler yapılır?
Hıdırellez zamanı dilek dilemek için çeşitli şeyler yapılır. Dileğinizi bir kağıda yazıp çizebilir ve gül ağacına kırmızı bir kurdele ile bağlayabilir veya dibine bırakılabilir. Dilek dilenirken de dilek duası edilir. Ertesi sabah da dileklerin bırakıldığı gül ağacına gidilip dilek notu alınır ve suya konur.
Hıdırellez dileği, geleneklere göre her yıl baharın gelişinin kutlandığı günde, uygun usullere göre gerçekleştirilmektedir. Bazı illerde belirlenen noktalarda gerçekleştirilen Hıdırellez şenliklerinin vazgeçilmezi olan bu ritüel, çeşitli şekillerde gerçekleştirilmektedir. Bu yıl 5 Mayıs tarihine denk gelen şenlikler, Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu'da coşkuyla kutlanmaktadır. Peki, Hıdırellez dileği nasıl yapılacak? İşte, konuyla ilgili detaylı bilgiler...
GÜL AĞACI DİLEĞİ NASIL DİLENİR?
Hıdırellez gelenekleri arasında en yaygın olanı gül ağacı altına dilek dilemektir. Bu gelenek Hıdırellez akşamında gerçekleştirilir. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilebilir. Ev isteyen ev resmi, araba isteyen araba resmi çizebilir. Hıdırellez sabahı da ilk iş gül ağacının dibine gidilir ve o notlar alınıp suya bırakılır.
Hıdırellez akşamında bir diğer dilek dileme biçimi de gül ağacına para asmaktır. Asılan paralar ve dilekler 6 Mayıs 2016 cumartesi sabahı erkenden geri toplanır. Para cüzdana konulur ve yıl boyunca o para harcanmaz. Hıdırellez parası kişiye o yıl boyunca darlık ve parasızlık yüzü göstermez.

Hıdırellez nedir?

Hızır ve İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak kabul edilir. Baharın gelişinin simgesi Hıdırellez kutlamaları bugün yapılıyor. Türk-İslam tarihinde büyük bir öneme sahip olan Hıdırellez, çeşitli geleneklerle kutlanır ve bu gelenekler yörelere göre farklılık gösterir. Mevsimlik bayramlardan biri olan bugünde en yaygın olan geleneklerden biri dileklerin kabul olması için gül ağacının dibine notlar bırakılması veya şekiller çizilmesidir.

Hıdırellez günü, Gregoryen takvimi (Miladi takvimi)ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan günü olmaktadır.

hıdırellez ile ilgili görsel sonucu6 Mayıs'tan başlayıp 4 Kasım'a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır.
Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.
Hızır ve İlyas'ın bir araya geldikleri gün olan Hıdırellez de her türlü dileğin onlar tarafından yerine getirileceğine inanılıyor. Bu nedenle çeşitli dilekler için çeşitli ritüeller gerçekleştiriliyor. Hıdırellez gecesinde gül ağacında dilek dilemenin dışında Hıdırellez günü de ateş üzerinden atlama ritüeli vardır.
Ateşten atlamak Hıdırellez'in olmazsa olmazı peki manası nedir neden Hıdırellez de ateşten atlanır?
Hıdırellez'in en yaygın ritüel ateş yakıp üzerinden atlamaktır. Hıdırellez günü ateş üzerinden atlamanın nazardan ve hastalıktan koruduğuna inanılır. Bu ritüel adeta Hıdırellez'le özdeşleşmiştir.
Hızır ve Hıdırellez'in kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdırellez'in Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır.

Hıdırellez Bayramı'nı ve Hızır düşünüşünü tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır. İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Balkanlar ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle belli başlı doğasal döngüler için sevinç duyulduğu görülmektedir
Hıdrellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık denildiği de olur.
Hıdırellez'de baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır.

Hıdırellez'in habercisi "çiçek fırtınası" yarın başlıyor.. Yaz mevsiminin müjdecisi Hıdırellez öncesine denk gelen ve iki gün sürmesi beklenen "çiçek fırtınası" yarın başlayacak. Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Köse: "Çiçek fırtınası, mevsimleri yaz ve kış diye ayıran atalarımıza göre yaz mevsiminin başlangıcı sayılan Hıdırellez'in habercisidir. 1-2 gün sapmayla genelde bugünlerde rüzgarlar şiddetlenir. Hıdırellez ile birlikte yaz mevsiminin sıcak günleri yaşanmaya başlanacaktır"
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiçek fırtınasının, mevsimleri "yaz" ve "kış" olarak ayırdığına inanılan ve yazın başlangıcı sayılan Hıdırellez'in hemen öncesine denk gelen 4-5 Mayıs'ta yaşanmasının beklendiğini bildirdi.
Çiçek fırtınasının, ilkbaharla birlikte ağaçların yeşerdiği ve çiçeklerin açtığı döneme denk geldiğini anlatan Köse, bugünlerde rüzgarın bir miktar kuvvetlenebileceği uyarısında bulundu.
Köse, "Atalarımız, uzun yıllar boyunca yaptıkları gözlemlerle yılın belli günleri ve zaman diliminde oluşan bu olayları tespit etmişler ve her birine o fırtınayı çağrıştıracak isimler koymuşlardır. Çiçek fırtınası da bahar ayında çiçekler açarken yaşanan kuvvetli rüzgarın adıdır." ifadelerini kullandı.
Isının düşük olduğu yüksek yerlerdeki çiçeklerin açmasının da bu dönemde tamamlanacağını belirten Köse, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu mevsimde polenlerde yavaş yavaş bir artış gözlemliyoruz ancak çiçek fırtınasından sonra özellikle havanın açtığı günlerde polenlerin daha fazla gezindiğini göreceksiniz. Çiçek fırtınası, mevsimleri yaz ve kış diye ayıran atalarımıza göre yaz mevsiminin başlangıcı sayılan Hıdırellez'in habercisidir. 1-2 gün sapmayla genelde bu günlerde rüzgarlar şiddetlenir. Hıdırellez ile birlikte yaz mevsiminin sıcak günleri yaşanmaya başlanacaktır."
Çiçek fırtınasının peşine denk gelen Hıdırellez'in Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlardan biri olduğuna işaret eden Köse, 6 Mayıs'tan 4 Kasım'a kadar olan sürenin "Hızır Günleri" adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan sürenin ise "Kasım Günleri" adıyla kış mevsimini oluşturduğunu aktardı.
 Alıntı :  hürriyet.com.tr

Önce Kendinizi Sevin ve sonra da Sevdiklerinizin değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun...
En iyi dileklerimle. Esen kalın..
 
 Günün Sözü :  "Bu güzel Hıdırellez akşamında Hızır (as) tüm dostlarımıza Sağlık, Mutluluk, Bereket ve Huzur getirsin."

İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
05 Mayıs 2017, Antalya

türkiye simgesi resim ile ilgili görsel sonucu

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder