21 Temmuz 2017 Cuma

GAZETECİ ÇOCUKLAR ( 1 )



GAZETECİ ÇOCUKLAR RESİM ile ilgili görsel sonucu




Merhaba Gönül Dostlarım,


Bugün farklı bir yazımı sizlerle paylaşıyorum.

Hilmi Şahenk, İstanbul ve fotoğraf denince akla gelen ilk isimler arasında yer alıyor. 1940’lı yıllarda İstanbul Belediyesi Fotoğraf hanesi’ ni kuran Şahenk, 1970’lere kadar şehrin mimarisini, kültürünü ve değişimini fotoğraflıyor.  Gazetecilik mesleğinin  duayenlerinden 30 yılını bu mesleğe adamış, çektiği resimleri günümüze kadar gelmiş Hilmi Şahenk' i bu yazımızda  minnet, şükran ve saygıyla anıyoruz. Ruhu şad olsun..


Bir zamanlar İstanbul...
Hilmi Şahenk’in 1940-1970 yılları arasında çektiği siyah beyaz kareler kartpostal albüm olarak basılıp piyasaya sunuldu. Albümde Beşiktaş’tan Eminönü’ ye nostaljik 100 kare var

eski istanbul resim ile ilgili görsel sonucuBabıali’nin usta foto muhabirlerinden Hilmi Şahenk, İstanbul ve fotoğraf denince akla gelen ilk isimlerden... 40’lı yıllarda İstanbul Belediyesi Fotoğraf hanesi’ ni kuran Şahenk, 70’lere kadar şehrin mimarisini, kültürünü ve değişimini fotoğraflayan ender isimlerin başında geldi. 30 yılı aşkın meslek yaşamında İstanbul’u gezerek fotoğraflayan Şahenk’in 1940-1970 yılları arasında çektiği siyah-beyaz İstanbul fotoğrafları kartpostal albüm olarak İBB Kültür A.Ş tarafından basılarak piyasaya sunuldu.

Değişime ışık tutuyor ‘Eski İstanbul’ adını taşıyan kartpostal albüm, İstanbul’un gözde semtleri Beşiktaş, Beyoğlu, Tarabya, Gümüşsuyu, Karaköy, Sultanahmet, Eminönü ve Üsküdar’daki şehir kültürünü yansıtan nostaljik 100 kareden oluşuyor. 1940 sonrası İstanbul’daki gündelik hayattan kesitler sunan fotoğraflarda, Haliç, Topkapı, Şehzadebaşı, Aksaray, Laleli, Beyazıt, Süleymaniye ve Sultanahmet semtlerindeki görüntüler dikkat çekiyor.
Şahenk’in arşivinden çıkan özel kareler, İstanbul’da yıllar içerisinde yaşanan betonarme değişime de ışık tutuyor. Şahenk’in bugüne kadar ilk kez yayınladığı bazı karelerde ise İstanbul’un farklı semtlerindeki değişim ile gündelik yaşantı, esnaf, kadın, çocuklar ve eğlence hayatı da yeralıyor. Fotoğraflarda Tarihi Yarımada ve Boğaziçi’ndeki dokunun geçmiş izleri de ortaya seriliyor.

eski istanbul resim ile ilgili görsel sonucuMilliyet’te de çalışmıştı
Hilmi Şahenk 1903 yılında doğdu. 1928’de foto muhabiri olarak gazeteciliğe başladı. Son Saat, Vakit, İkdam, Milliyet, Politika, Ulus, Tan ve Vatan gazetelerinde çalıştıktan sonra 1950’lili yılların sonuna doğru modern fotoğrafçılık yöntemlerini uygulamak için İstanbul Belediyesi Fotoğraf hanesi’ ni kurdu. Şahenk 1970’lere kadar fotoğrafhanede yaşamaya, başlarken ömrünü ise adeta İstanbul’u fotoğraflamaya adadı. 1972’de yaşamını yitiren Şahenk, geride on binlerce özel fotoğraf bıraktı. 
Kaynak : Mert İnan, milliyet.com.tr

Önce Kendinizi Sevin  sonra da Sevdiklerinizin ve sahip olduklarınızın değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın..  


“Yazıyoorrr Yazıyoorrrr..” Bu 2 fotoğrafın müthiş öyküsü.. Ve Türk olanı kim çekti bilir misiniz
1950’li yıllarda Hilmi Şahenk’in çektiği sembol fotoğraf.

YAZIYOOOOOR!
Yaşı 40’dan fazla olanlar belki hatırlar ama 50’yi aşanlar mutlaka hatırlar. Eskiden  koltuklarının altına yerleştirdikleri gazeteleri dağıtan, satan çocuklar vardı. Vapur girişlerinde, Otogarlarda, Şehirler arası otobüs garajlarında, sokak aralarında görebilirdiniz onları.
‘Yazıyoooor’ diye bağırarak satarlardı gazeteleri.
Bu gelenek yalnız bizimle sınırlı değildi.
İngiltere, Amerika ve tüm Avrupa ülkelerinde çocukların
gazete dağıtması meşhurdu.
Konuyla ilgili iki fotoğraf paylaşıyorum.
Birincisi bizden.
1950’li yıllarda İstanbul sokaklarında gazete satan
bir çocuk. Bu olayı dondurup günümüze taşıyan
bu sembol fotoğraf çok ünlü. Gazeteler, dergiler ve internette sık sık kullanılmaktadır.

1930’lu yıllarda Londra sokaklarında gazete dağıtıcısı çocuklar…

kullanıyor.  Bu fotoğrafı çeken Hilmi   Şahenk öyle sıradan bir insan değil.
1903-1972 yılları arasında yaşamış gazeteci ve daha çok belgesel fotoğraflar çekmiş önemli bir ustadır.
İkinci fotoğraf 1930’lu yılar Londra'sından.
Gazete dağıtıcısı çocuklar işe çıkmadan önce aralarında görev bölümü yapıyor. Benzer sahneleri Amerikan filmlerinde çok gördük.
Acele acele posta kutularına, evlerin balkonuna gazete bırakan, gazeteleri usturuplu biçimde atma beceresi olan çocukları hepimiz izlemişizdir.
Salman Altundal


https://youtu.be/fK09Vz75EyQ




Günün Sözü :




gazetecilik ile ilgili sözler ile ilgili görsel sonucu




türkiye simgesi resim ile ilgili görsel sonucu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder