TOPRAĞIN ÇOCUKLARI ( 2/2)
KÖY ENSTİTÜLERİ HİKAYESİ
Merhaba Gönül Dostlarım,
Köy Enstitüleri ile ilgili dün başlattığım yazımın bugün ikinci bölümünde " Toprağın Çocukları" adlı filmin yapımcısı olan Ali Adnan Özgür' le film üzerine bir söyleşiyi sizlerle paylaşıyorum.
Köy Enstitülerinden mezun olan insanların nasıl bir farklılığa sahip olduklarını bizlere aktaran bu tür yazılara her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olduğunu daha iyi anlamağa çalışalım ve bu tip okullara günümüz şartlarında hala gereksinim duyduğumuzu bir kez daha hatırlatalım ve unutmayalım...
Önce Kendinizi Sevin sonra da Sevdiklerinizin ve sahip olduklarınızın değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın..
TOPRAĞIN ÇOCUKLARI FİLMİNİN YAPIMCISI Ali Adnan Özgür
Ali Adnan Özgür’le Film üzerine bir söyleşi…
Özgür’le “Toprağın Çocukları” nın yaratım sürecinin yanı sıra, Köy Enstitülerini de konuşma olanağı bulduk. Ali Adnan Özgür, “Ben bir garip Adnan’ım.” diye söze giriyor ve “kısa filmim bile yok, bunları düşününce kafayı yediğimi çok söylediler.” diye devam ediyor.
“Ben neden çektim” diye sorarsanız benim için sinemacı olma sebeplerim arasındadır bu film. Annemin babası Kemal Şahingöz, Köy Enstitüsü mezunu ve ben bu adamın garipliklerini izleyerek büyüdüm. Benim dedemin kahve kültürü yok, gece gündüz bir şeyler okur, etrafında saygın bir adamdır. Küçükken farklılığı yüzünden üzülürdüm ama büyüdükçe nasıl özel bir adam olduğunu anlamaya başladım. Anladığım gün de bu filmi çekmek hayat amaçlarım arasına girdi.
Söyleşinin hemen öncesinde aklımızdan geçen düşünceyle girelim söze: Film yapımının hız kazandığı bir dönemden geçerken yakın tarihe ve günümüz sorunlarına yönelik pek çok film çekilmesine karşın, öyle zannediyoruz ki kökleri çok derinlerde olan Köy Enstitüleri, uzun metrajlı bir film projesinde, ilk kez karşımıza çıkıyor.
Köy Enstitüleri kuşağı, bir dönemin ideal ve özlemlerinin en somut yansımalarından biri sayılabilir. Projeyi oluşturma aşamasında, o kuşağın son temsilcileriyle görüşme olanağınız oldu mu? Nasıl katkılar aldınız?
Oldu ve pek çokları ile röportajlar yaptık. Sohbetler ettik. Hatta Köy Enstitüsü mezunu olan dedemle uzun bir röportaj yaptık. Kalabalık bir ekip olarak karşısına geçtik, bize altı saate yakın anlattı. Dedem 80 yaşının üzerinde. Altı saatin sonunda sorduk “Dede yoruldun mu?”
Konu Köy Enstitüleri olunca düşünmeden edemiyor insan: Ele aldığınız konuyla eğitim sistemimiz üzerine yapılan tartışmalara katkı sağlama gibi bir düşünceye sahip misiniz?
Aslında filmi çekmemizin temel sebebi bu. Yıllardır bütün iktidarların eğitim sistemi hakkında çalışmaları oldu ancak sonuç ortada. Niteliksiz üniversiteler ve eğitimi bırakmış, öğretim yapan liseler. Artık tabletler veriliyormuş sanırım bu sene ama tablet eğitim sisteminin hasarlarını düzeltmez, çocuklar orada da oyun oynamanın bir yolunu bulur. Bizim işaret ettiğimiz şey, bunu geçmişte başarmış olduğumuz. Köy çocukları Molière okudular, dünya klâsiklerini okudular, mandolin çaldılar ve bunları keyifle yaptılar. Ödev yapmaktan nefret eden değil, kendi
Alıntı : Tuncer Çetinkaya
Modern Zamanlar Sinema Dergisi Editörü (13 Şubat 2012)
https://youtu.be/KeVNIlm4_fY
Günün Sözü :
"Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi , gerçek üretici olan köylüdür." Mustafa Kemal Atatürk
İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
7 Temmuz, 2017, Antalya
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder