Merhaba Gönül Dostlarım,
Bugünkü yazımızı genç çalışanlarımızın kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak, iş yerlerinde çalışan çok değerli yöneticilerimize tavsiyeler verebilmek, yol göstermek ve ayrıca bilgi dağarcığımızdaki bazı bilgileri onlara aktara bilmek adına bu yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetiminin amacı; Çok uluslu işletmelerin küresel ölçekte başarılı olabilmelerini sağlamak, Rekabet avantajı
Neden Gerekli? " Müslüman mahallesinde salyangoz satmak" gibi bir şey...
İnsanları yönetmek dünyanın en zor işlerinden biridir başlangıçta Yönetici, Çalışan ve Patron üçgeni arasında geçen bir yönetim şeklidir gibi gözükse de bu üç sac ayağından biri sağlam olmadığı veya unsurlardan biri yeterli katılımı sağlayamadığı taktirde yönetim şekli tam olarak yürütülemez ve bir takım aksaklıklar çıkar taşlar bir türlü yerine oturmaz. Patron ve çalışanların birlikteliği ve katkıları çok önemlidir. Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgileri gelecek yazılarımda sizlerle paylaşacağıma söz veriyorum.
İnsan Kaynakları Nedir? Görevleri Nelerdir?
Günümüzde gerek haberlerden gerekse de iş çevrelerinden insan kaynaklarının ne denli önemli olduğunu duymayan kalmamıştır sanırım. Özellikle ürün ve hizmetten çok insana yapılan yatırımın daha da önemli olduğu küreselleşme sürecinde tüm firmaların dillerinden düşmemekte ve bu anlamda insan kaynakları daha da fazla öne çıkmaktadır. Peki, bu dillerden düşmeyen ve bunca önem verilen insan kaynakları nedir? Bundan bahsedelim.
Aşağıdaki Alıntı Yazı Hakkında : Özgür ŞAHİN Beye sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum, aşağıdaki yazısı ile bizlerin kişisel gelişimlerimize sağladıkları sonsuz katkılarından dolayı.
İnsan Kaynağını Yönetmek
“Patronun en önemli sermayesidir, insan kaynağı. Etkin işyeri olmak, marka olmak, entelektüel sermaye sahibi olmak, uzun yıllar kurum olarak var olmak, sürdürülebilir başarıyı sağlamak insan kaynağını iyi yönetebilmekle doğru orantılıdır. Hayal, fikir, sermaye, cesaret ve girişimcilik ruhunun kaymağıdır insan gücüne sahip olmak”
İyi iş yapacağına inandığınız çok iyi bir fikriniz veya iyi bir sermayeniz vardır, işinizi kurarsınız.
Patron olmak kolaydır, Patron olarak devam edebilmek zordur. Fikri yazık etmeden, parayı da batırmadan işletme için iyi bir organizasyon yapısı kurmak lazım ki, tekne yol alsın. İşte burada insan kaynağından doğru yararlanabilmek önem kazanıyor. Doğru işe, doğru elemanı konumlandırmak, çalışırken işine katma değer sağlayan verimli çalışana sahip olmak insan kaynağınızı, kaymağa çevirir.
Günümüzde büyük işletmelerde organizasyon yapısı, kurumsallaşmanın da getirdiği disiplinle oturduğundan, insan kaynakları işe alım fonksiyonları daha profesyonel işleyebiliyor. KOBİler de ise henüz insan kaynağının değil fonksiyonları, fikri dahi oturmamış durumda.
KOBİ ler için insan kaynağı, işin başında duracak eleman demek. Bu sebeple işe ihtiyacı olan akrabasını, eşin, dostun tavsiye ettiği tanıdıkları, iş bulamamış yeni mezunları vs. işe alıp ucuza elemanla gününü kurtarmaya çalışıyor. Çok nadirdir böyle görücü usulü elemanın mayasının tutması. Tez zamanda doğru işin, doğru elemanla buluşmadığı anlaşılır ve eş dost eşrafından yeni arayışlar başlar. Bu sistem sadece zaman, para ve bilgi kaybı değil, işletmenizin ulaşması gereken hedeften uzaklaşması, yoldan sapması demek.
Türkiye de yeni kurulan işletmelerin % 24’ ü 2 yıl içerisinde, % 21’ i 4 yıl içinde, %63’ ü 6 yıl içinde yok oluyor. İnanın bana bu kapanışların önemli bir sebebi insan kaynağından doğru faydalanılanılamamakdır.
KOBİ ler' e sesleniyorum; başarmak duygusuyla kurduğunuz işletmenizin hedeflerine ulaşması için belirlediğiniz strateji planınızın en üst sıralarında insan kaynağı ve yönetimi olmalı. Organizasyon yapınızı kurarken de muhasebecinizden sonra muhakkak insan kaynakları uzmanı edinin.
Veyahut bu işi kendiniz yapacaksanız biraz daha profesyonel bakışla yapın. Eleman arayışında olduğunuz işin tanımı ve bu işe aradığınız elemanın niteliklerini doğru ve net olarak hazırlayıp arayışınızı profesyonel aracılarla yapın. Doğru yol arkadaşları işletmenizin hedeflerine giden yolda tökezlemenize izin vermeyecektir. Doğru işe doğru eleman yerleştirebilmek en önemli sermayeniz ve yatırımınız olacaktır. İnsan yönetim biçiminize bilinçli ve profesyonel bir bakış açısı kazandırıp kaynağı, kaymağa çevirmek sizin elinizde.
Eklemek isterim ki; Dünyada tüm işletmeler etkin işyeri olmak amaçlı kurulur. Etkin işyeri tanımını karlı, verimli, müşteri memnuniyeti sağlayan, çalışanını elinde tutan işletme olarak yapabiliriz. Etkin işyeri tanımının bu dört unsurunu gerçekleştirebilmenizin tek doğrusu da çalışan memnuniyetidir.
Elinizdeki insan gücünü verimli, etkin kılacak ve çalışan mutluluğunu sağlayacak şekilde yönetim biçimi belirlemeniz insan kaynağı yönetiminde işinizi kolaylaştırır. Ancak böyle yazıldığı gibi kolay değildir. Uzmanlarla beraber ilerlemenizi tavsiye ederim.
Kaynak : http://www.kendinigelistir.com/insan-kaymagini-yonetmek/#ixzz4mAOUNlyj
https://youtu.be/nFWXlWHEmek
Günün Sözü :
"Nerede olursanız olun, elinizdekilerle yapabileceğinizi yapın."
Theodore Roosevelt
İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
8 Temmuz, 2017, Antalya
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder