30 Nisan 2016 Cumartesi

BİR İYİLİK YAP, DENİZE AT..









Değerli Dostlar,
Bu günkü yazımıza insanları, günümüz şartlarında  fark ettirmeden nasıl memnun ederiz veya diğer bir deyişle nasıl iyilik yapabiliriz konusunu paylaşmak istiyorum.

Aşağıdaki örnek yazıda Osmanlı dönemindeki yaşantı şartlarında o zamanın ileri gelenleri veya zenginleri kendilerine bir yol bulmuş ve fakir halka iyilik yapmayı  yazıdaki şekilde  çözümlemiş.


Ben kendi başımdan geçen gerçek bir olaydan örnek vermek istiyorum, günümüz şartlarında iyilik yapmanın bir çok yolu olduğundan bahsetmiştik ya, bir iş yerinde, bir birlerini çok seven  iki genç personel ailelerinin o günkü maddi olanaksızlıkları yüzünden çok istedikleri halde  birbirleriyle evelenemezler, bu devirde evlilik için iki kişinin çabası yetersiz kalır. 

Bu durumu gören idarecilerden biri her iki çifti yanına çağırır ve şu soruyu sorar ' Siz evlenmek istiyorsunuz ama, birbirinizi çok seviyor musunuz'  genç çiftler evet derler, o zaman sizin evelenmenize yardımcı olmak  istiyorum  der.
Yönetici. aradan geçen kısa bir zaman içinde , iş yerindeki diğer personel ve üst yöneticilerle görüşür ve aralarında bir miktar para toplanır, bir başka hayır sever personel, çiftlere bir ev kiralar, ve içini eşya ile dayar döşer. Fakat evlenecek olan çiftin bu gelişmelerden hiç bir şekilde haberi olmaz.

Bu iş için ön ayak olan yönetici, gençlerin hangi tarihte evlenmek istediklerini sorar ve o tarih için nikah memurunu ve düğünün yapılacağı otelin salonunu kiralar. Davetlilere ikramlar organize edilir. Gelinle, damat  tarafı ve davetliler bir cuma akşamı o mekanda buluşur. Tüm çalışma arkadaşları, ve davetliler birlikte eğlenir, nikah memuru nikahı kıyar.
Bu evli çift hala mutlu bir şekilde hayatlarına devam etmektedirler.

Burada izlenen yol, günümüz koşullarında bu tür yardımlaşmalara nasıl çözüm üretebiliriz sorusuna bir örnektir. Bu evli çifte kim yardım etti ne kadar etti, organizasyonu kim yaptı ömür boyu bir sır olarak kalacaktır. Bir iyilik yap denize at derler ya..

En samimi dileklerimle. Esen kalın



OSMANLI RESİM ile ilgili görsel sonucu

Yediveren Yayınları'nın fotoğrafı.
































İbrahim BİROL,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
01 Mayıs, 2016, Antalya
                                        
nün Sözü : Küçük hediyeler dostluk, büyük hediyeler sevgi meydana getirir. Lichterberg















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder