20 Nisan 2016 Çarşamba

YARATICI ÖZGÜN DÜŞÜNMEK

yaratıcı düşünme ile ilgili görsel sonucu

 

  











Merhaba Gönül Dostlarım,

  Günümüzde şirketler karşılaştıkları sorunlara özgün ve hızlı çözümler bulmak zorundadır. Hızlı değişim ve acımasız küresel rekabet, sorunların özgün ve yaratıcı yaklaşımlarla çözülmesini gerektirmektedir. Farklılık yaratamayan, yeni ürünler, süreçler, kaynaklar, sistemler geliştiremeyen şirketler rekabetçi güçlerini kısa sürede kaybederler. Bu nedenle, bugünün şirketleri geçmiş dönemlerde hiç olmadığı kadar yaratıcı düşünen insanlara ihtiyaç duymaktadır.
Yaratıcı insan, özgün düşünen, ilginç ve yararlı fikirler ortaya koyan, ele aldığı soruna başkalarından farklı açılardan bakabilen insandır. Alışılagelmiş düşünce kalıplarından ve çevrenin sınırlayıcı baskılarından kurtulmayı başarabilmiştir.
Bir insanın yaratıcılığını engelleyen çoğu duygusal nitelikli çeşitli etkenler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları önyargılar, başarısızlık korkusu, gülünç olma endişesi, güvensizlik, şaşkınlık, kıskançlık, aşırı isteklilik ya da isteksizlik, olumsuz zihinsel tutum, kayıtsızlık, kendini beğenme, uyumlu olma endişesi, bağımlılık duygusu ve otoriteye aşırı güvenmedir. Bunlar, insanları kalıplaşmış düşünce alışkanlıkları içinde tutmakta, sonuçta çözümsüzlüğe ya da en azından sıradan çözümlere götürmektedir.
Yaratıcılık, doğuştan gelen bir yetkinlikten çok sonradan, zaman içinde kazanılan ve uygun ortamlarda geliştirilen bir düşünme ve davranış biçimidir. Bu yetkinliğe sahip olmak kişilerin geliştirmesi gereken bazı beceriler vardır.
yaratıcı düşünme ile ilgili görsel sonucu


İnovatif şirketlerde çalışan yaratıcı insanlar içgüdülerine güvenerek ve bağımsız düşünme alışkanlığını koruyarak kararlar alırlar. Yeni ve farklı konuları gündeme getirmekten korkmazlar. Önsezilerini ve yaratıcı hayal güçlerini çekinmeden kullanırlar. Başkalarının henüz fark etmediği sorunları ve onların çözümlerini keşfederler. Birçok konuda kendilerini özgür hisseder, özgürce düşünmek ve davranmaktan çekinmezler. Bu insanlar işlerini anlamlı görürler ve işlerine duygusal olarak gönül bağıyla bağlanırlar. İşlerinden zevk ve gurur duyarlar, mücadele gerektiren ve başarı duygusunu besleyen zor uğraşları severler. Yaratıcı insanlar çalışırken eğlenir, işlerini oyun gibi görürler. İşlerine uygun ölçüde espri katarlar. Mizah yeteneği yaratıcılıkla paralel giden bir özelliktir.
Yaratıcılığı destekleyen bir diğer kişisel özellik güven duygusu ve açık iletişimdir. Yaratıcı insanların özgüvenleri yüksektir, insanlara güvenle yaklaşırlar, açıklık ve dürüstlüğü kendilerine ilke edinmişlerdir. Yaratıcı insanlar düşünmeye, yeni fikirler ve çözümler üretmeye zaman ayırırlar

Yaratıcı insanlar başkalarından olabildiğince çok fikir desteği alırlar. Yeni fikirlere açık ve önyargısız yaklaşırlar. Farklı görüş ve düşünceleri yeni fikirler için uyarıcılar veya tetikleyiciler olarak görürler. Çalışma ortamlarında iş arkadaşlarıyla, yöneticileriyle fikir çatışmalarından kaçınmaz, tartışmalara hoşgörülü yaklaşır, insanlarla değil fikirlerle uğraşırlar. Yaratıcı fikirlere odaklanırken olaylara ve insanlara takılarak zamanlarını ve enerjilerini boşa harcamazlar.
Yaratıcı insanların bir diğer özelliği de risk almaya açık olmalarıdır. Sonuçları belirsiz ve riskli de olsa kararlarını ve eylemlerini cesaretle sürdürürler. Hata yapmaktan korkmazlar, başarısızlıkları vazgeçme, geri dönme nedeni olarak değil, iyileştirme yolunda alınmış dersler olarak görürler.
Günümüzde, planlanmayan, hatta tahmin dahi edilmeyen durumlarla giderek daha sıklıkla karşılaşılmaktadırlar. Teknik, ekonomik, sosyal, siyasal, yasal alanlarda köklü değişiklikler peş peşe gelmektedir. Çoğu önemli sonuçlar doğurabilecek bu değişikliklerden olumsuz etkilenmemek, hatta onları fırsatlara dönüştürebilmek için hem hızlı hem de farklı çözümlere ihtiyaç duyulmaktadır. Günümüzde var olabilmek ve öne çıkabilmek için değişimlere uyum sağlamak (hatta değişimleri başlatmak) ve sürekli farklılıklar yaratmak kaçınılmazdır. Bütün bu nedenlerle, yaratıcı ve özgün düşünebilenler günümüzün ve geleceğin şirketlerinde kritik önemi olan vazgeçilmez insanlardır.

Posted on by

Günün Sözü :
" Kaybetmekten korkma; bir şeyi kazanman için bazı şeyleri kaybetmelisin. Ve unutma; kaybettiğinde değil, vazgeçtiğinde yenilirsin." Che Guevara

İbrahim Birol
20/04/2016, Antalya/ Türkiye


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder