25 Nisan 2016 Pazartesi

AİLE ŞİRKETİNDE ÇALIŞMAK

Tüm dostlarıma iyi bir hafta geçirmeleri temennisiyle,
 Esenlikler dilerim,
~ İbrahim Birol ~



****

Aile şirketinde çalışmak zordur. Bu zorluk, hem aile üyeleri hem de aile dışından olanlar için geçerlidir. Aile üyesi olmayanlar için durumu değerlendirmeyi bir başka yazıya bırakarak aile üyelerinin ve özellikle ikinci kuşak olarak nitelenen oğulların, kızların, damatların ve gelinlerin aile şirketlerinde çalışmalarından söz etmek istiyorum.
Aile üyelerinin kariyerlerini kendi şirketlerinde yapmalarının çeşitli avantajları bulunmaktadır. Her şeyden önce onlar, kendilerine değer veren, bildiği ve güvendiği insanlar arasında çalışmaktadırlar. Başka bir yerde görme şansları olmayan bir anlayış ve destek ortamındadırlar. Bu onların kendilerini güvende hissetmelerini sağlar, özgüvenlerini besler. Aile üyeleri, genellikle ortak bir kaderi paylaştıklarının da farkındadırlar. Bu nedenle, şirketin ortak amacında birleşmeleri ve zor zamanlarda birlikte özverilerde bulunmaları daha kolay olur.
Diğer taraftan, aile üyeleriyle çalışmanın çeşitli zorlukları ve olumsuzlukları da vardır. Aile üyeleri sıklıkla çatışmacı durumlar yaşarlar. Çünkü onlar birbirlerini iyi bilirler, ne istediklerini ve ne hissettiklerini çok iyi anlarlar. Duygusal etkileşimleri yoğundur. Duygusal sorunlar iş ortamına ve iş ilişkilerine kolaylıkla yansıtılabilir.
Aile üyeleri, genellikle yeni bir göreve uygun ya da yeterli olup olmadıklarına bakılmaksızın getirilirler. Bu uygunsuzluk ve yetersizlikler bir taraftan yanlış kararlara ve iş sorunlarına neden olurken diğer taraftan aile üyesi olmayan şirket çalışanlarının kırgınlığına, kızgınlığına ve geri çekilmelerine de yol açabilmektedir.
aile şirketleri ile ilgili görsel sonucuAile içindeki kişisel konuların kolaylıkla iş ortamına taşınması ve aynı şekilde iş problemlerinin de eve götürülmesi, aile şirketlerinin temel sorunlarından biridir. Bu durumun şirketi ve diğer çalışanları olumsuz etkilemesi kaçınılmazdır.

Aile üyelerinin ortak geçmişe sahip olmaları ve çoğu kez birlikte yetişmeleri nedeniyle düşünme ve problem çözme tarzlarının benzeşmesi olasılığı yüksektir. Özellikle, şirketin baba veya büyük ağabey tarafından uzun yıllardır yönetildiği aile şirketlerinde değişime direnme eğilimi de genellikle yüksektir.
Aile üyeleri, aralarından birinin olumsuz etkilenebileceği ciddi bir kararı almakta zorlanırlar. Aynı şekilde, aile üyelerinin birbirlerine hatalarını söyleyebilmeleri, davranışları ve performansları hakkında olumsuz bir geribildirim vermeleri de kolay değildir. Bu tür geribildirimler çoğu kez duygusal tepkilere yol açar.
Aile şirketlerinde çocukların “yeni bir başlangıç” yapma şansları yoktur. Aile büyüklerine fikirlerini, önerilerini ilettiklerinde tarafsız, kişisel olmayan gerçekçi değerlendirmeler beklerken yıllar öncesine, şirkette çalışmaya başlamadan da önceki yıllarda yaşananlara giden suçlamalarla, küçümsemelerle karşılaşmaları olasılığı yüksektir.
Bütün bu zorluklara karşın; oğulların, kızların, damatların ve gelinlerin aile şirketlerinde çalışmaktan daha doğal bir istekleri olamaz. Sonuçta, o şirket kendilerinindir. Ancak, bu şirkette verimli ve mutlu olabilmeleri için duygusal çatışmalarını şirket dışında tutmaları önemlidir. Aile üyelerine ve aile dışından olanlara eşit ve adil davranmayı öğrenmeleri gerekir. Bu şirketlerde görevler, ödüller ve terfiler aile ilişkilerine göre değil, liyakate ve performansa göre verilmelidir. Aile üyelerinin rolleri ve sorumlulukları açık tanımlanmalı, kapsamları ve sınırları iyi belirlenmelidir.
Posted on by

Günün Sözü :
 
Gerçek dostlar, iyi günlerde davet edilince sizi ziyaret eder. Kötü günlerinizde davet edilmeden gelirler. THEOPMRASTUS

İbrahim Birol  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
26/04/2016, Antalya


expo 2016 ile ilgili görsel sonucu



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder