Blog Hakkında
Bu blog; bilgilerin, fikirlerin, duygu ve düşüncelerin paylaşıldığı, öğrenmenin ve gelişmenin yollarının arandığı bir ortam yaratmak ve böyle bir amaca hizmet etmek isteyen bir yazar, danışman, eğitimci ve yönetici koçu olan İsmet Barutcugil tarafından hazırlanmıştır. Blog da yer alan yazıları, düşünceleri, görüşleri tartışmak, yorumlamak, eleştirmek veya herhangi bir şekilde katkıda bulunmak isteyenlerle iletişimde olmaktan İsmet Barutcugil büyük memnuniyet duyacaktır.
Bu sayfalarda buluşmak dileğiyle (29/10/2014)Barıştan yana olmak
İşletme stratejileri, hükümet politikaları, geleneksel ve sosyal medya adeta gerilimi, rekabeti ve savaşı haklı gösteriyor. Gençler, sinema, televizyon ve bilgisayar oyunlarıyla adeta şiddete, kavgaya ve kan dökmeye özendiriliyor, çatışmacı bir ruh haliyle kazan-kaybet oyunlarının içine çekiliyor.
Nedense, insanları barışı özendirmek, barış kültürünü yerleştirmek, dinler, kültürler, milletler, cinsiyetler arasında anlayışı, dostluğu, sevgiyi yerleştirmek zor geliyor. Etkili insan, duygusal zekâ, kişisel olgunlaşma ve benzeri alanlardaki eğitimler; barışı, anlayışı, sevgiyi yüceltmeye ve çatışmaları azaltmaya yetmiyor.
Uzun dönemde kazanılmış bir kavga yoktur. Bir savaşı kazandığını düşünen ülke bunun bedeli olarak verdiği harcadığı ekonomik kaynakları ve kaybettiği insanları göz önüne aldığında kayıplarının çok daha fazla olduğunu görecektir. Fiyatlarla ya da başka yöntemlerle rekabet savaşlarını başlatan şirketler de bir süre sonra kazdıkları kuyuya düştüklerini görmektedirler.
Bu nedenle; insanların, şirketlerin ve toplumların barışı öğrenmesi ve barıştan yana olması kaçınılmazdır. Barıştan yana olmanın ilk adımı insanın kendisiyle ve çevresiyle barışması, barışık olmasıdır. Bu onların her zaman çatışmadan kaçındıkları, pasif oldukları anlamına gelmez. Onlar da herkes gibi farklı bilgi, amaç, yöntem ya da inanç sahibi insanlarla çatışmacı durumlar yaşarlar. Ancak geliştirdikleri çatışma yönetimi yetkinlikleriyle çatışmayı bir sorundan çok gelişme ve değişme nedeni olarak görürler. Barışçı insanlar varsayımlarla, önyargılarla, art niyetle davranmazlar. Açık ve dürüst iletişim kurarlar, ekibin ve toplumun bir üyesi olma bilinciyle ve aidiyet duygularıyla hareket ederler.
Barışçı insanlar, olumsuz deneyimleri çabuk unuturlar. Sorunlara takılıp kalmazlar, affetmeyi, barışmayı, birlikte çalışmayı, sağlıklı ve sürekli ilişkileri tercih ederler. Barıştan yana olmak; başkalarının hatalarını affetmek, esneklik ve anlayış göstermek, kin tutmamak, nefret ve intikam duyguları beslememek, zihni sürekli olarak olumsuz ve hoş olmayan anılarla dolu tutmamak anlamına gelir.
Barışçı insanlar; kendine değer vermeyi, üstün ve farklı yönlerini övmeyi ve bunlarla özgüveni pekiştirmeyi bildikleri gibi, eksik ve zayıf oldukları yönleri de açıklıkla kabullenmeyi, yerine ve zamanına göre bunlarla ilgili espriler de yapabilmeyi bilirler. Onlar, kendilerini aşağılamaz ve başkalarının aşağılamasına da izin vermezler.
Huzur, refah ve güvenlik içinde hakça ve insanca yaşamak için barıştan yana olmayı tercih eden insanlar, fiziksel, duygusal ve zihinsel anlamda çok daha sağlıklı bir yaşam sürerler.
Kaynak: İsmet Barutcugil
Günün Sözü :
İbrahim Birol
16.04.2016, Antalya
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder